Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Μεγαλώνει, όμως δεν τον φοβίζουν οι αριθμοί που σχηματίζουν τις δεκαετίες

Το σχόλιο της Δευτέρας - Μεγαλώνει, όμως δεν τον φοβίζουν οι αριθμοί που σχηματίζουν τις δεκαετίες
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 13 λεπτά

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 

 

Ι. Πρόλογος

Ακούγοντας τυχαία στο ραδιόφωνο το υπέροχο ορχηστρικό κομμάτι του μεγάλου Μίμη Πλέσσα «η βόλτα των ερωτευμένων» (από τον δίσκο «Οι θαλασσιές οι χάντρες»), το μυαλό του γέμισε με αναμνήσεις, εικόνες, μυρωδιές κι ένα αίσθημα αναπόλησης πλημμύρισε το σώμα του. Ανατρέχει στα παλιά κι έπειτα η νοσταλγία δίνει τη σκυτάλη στη σκέψη που δεν ήθελε δα και πολύ για να τρέξει βιαστικά με τη γνώριμη ταχύτητά της. Πάντα είναι μαγικά τα ταξίδια της σκέψης έστω κι αν κάποιες φορές σε γυρίζουν πίσω. 

Κάτι μουρμούρισε, μεγαλώνει! Είναι όμως τελικά τόσο άσχημο αυτό;

Μεγαλώνει, όμως τα νούμερα της ηλικίας του δεν τον αγχώνουν, δεν τον φοβίζουν οι αριθμοί που σχηματίζουν τις δεκαετίες, άλλωστε η ζωή του ήταν ανέκαθεν μπλεγμένη με αριθμούς. Το πέρασμα του χρόνου δεν το αγγίζει πια, απολαμβάνει τη διαδρομή, τον πηγεμό, είτε φορώντας το σακάκι στο γραφείο ή σεργιανώντας στα παλιά σοκάκια της πόλης με τις αθλητικές φόρμες του.

Μεγαλώνει, αλλά συνάμα ωριμάζει. Η κρησάρα του χρόνου τον βοηθά να ξεχωρίζει τους αληθινούς φίλους από τους γνωστούς, εκείνους που χαίρονται πραγματικά με τη χαρά του και λυπούνται όταν πονά. Έχει πλέον κοντά του μόνο λίγους, εκείνους που του στάθηκαν, που μοιράστηκαν μαζί τα ίδια όνειρα, τα γέλια, τις πίκρες, τις αγωνίες, εκείνους που πορεύονται αντάμα. Έδιωξε τους δαίμονες που τον κυνηγούσαν, τα βρήκε με τον εαυτό του, έψαξε μέσα του, ενώ οι φόβοι του σταφίδιασαν, στριμώχτηκαν σε μια γωνιά χωρίς να τον απασχολούν πια. Έκαψε στη φωτιά όλα εκείνα τα εμπόδια που στέκονταν στο δρόμο του, κλώτσησε μακριά οτιδήποτε «τοξικό» ήταν δεμένο στα πόδια του σαν βαρίδι και τώρα βαδίζει απελευθερωμένος.

Μεγαλώνει, όμως διατηρεί ακόμη ζωντανό εκείνον τον πιτσιρικά που βρίσκεται ακόμη μέσα του. Γίνεται σοφότερος, χωρίς να χάνει τη φρεσκάδα του, ξέρει τώρα πως η ουσία βρίσκεται στα απλά, στις στιγμές, σ' ένα χαμόγελο, στα ταξίδια, στις διαδρομές, στις περιπλανήσεις. Δεν αναλώνεται σε ανούσια πράγματα, σε ψευτοδιλήμματα κι ανιαρές συζητήσεις και συναναστροφές. Δεν συμμετέχει πλέον σ’ αυτή την ατέρμονη «λεξιμαχία» που διεξάγεται παντού στους κόλπους της αληθινής κοινωνίας, αλλά και της «ηλεκτρονικής» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η «δεξιά», η «αριστερά», ο «σοσιαλισμός», οι «προοδευτικοί», το «κατεστημένο» και άλλα πολλά είναι γι΄ αυτόν οι μύδροι μιας ματαιολογίας, όπου κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς υπερασπίζεται και τι ακριβώς πολεμά! Δεν σπαταλά το χρόνο του οπουδήποτε.

Έμαθε πως η κάθε ρυτίδα του προσώπου του δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα μιας στιγμής. Χαμόγελα, πίκρες, κλάμα, θυμός, αγωνία, όλα άφησαν το αποτύπωμά τους, μικρές χαρακιές στο πρόσωπο. Μέσα στη ψυχή του στην πορεία των ετών χτίστηκε ένα ολόκληρο μουσείο που φιλοξενεί γλυπτά, εικόνες, σχέδια όλων των ανθρώπων που τον συγκίνησαν κάποτε, μερικές υπέροχες φυσιογνωμίες, μα και πολλές μέτριες, που μόλις φαίνονται, θαρρείς είναι σκιές.

Μεγαλώνει και συνεχίζει να τολμά, σπάει τα στεγανά, γίνεται πρωταγωνιστής στη ζωή του και όχι απλά κομπάρσος, ενώ έπαψε να πιστεύει πια στα παραμύθια. Τα λάθη που έκανε του έδειξαν τελικά το σωστό δρόμο. Τώρα πλέον δεν συμβιβάζεται, διεκδικεί και φτιάχνει το μέλλον του όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι αυτό. Δημιουργεί αναμνήσεις γιατί αυτές θα μείνουν στο τέλος.

Μεγαλώνει όμως δεν αλλάζει, παραμένει αυτός που ήταν. Έχει καταλάβει πολύ καλά πως «Όταν η παρτίδα του σκακιού τελειώσει, οι στρατιώτες, οι πύργοι, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες, όλοι επιστρέφουν στο ίδιο κουτί». Είναι ανάλαφρος, σχεδόν πετά, δεν τον βαρύνουν οι δεκαετίες που κουβαλά. Ζει αληθινά τώρα.

Μεγαλώνει, αλλά τελικά δεν είναι διόλου άσχημο αυτό....

 

ΙΙ. Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε το σύστημα και θα μας περιμένει...

Την Πέμπτη αργά το απόγευμα, όπως ήδη θα γνωρίζετε, άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έτους 2018. Πέρυσι αυτή τη χαρά τη ζήσαμε στις 19.4.2018. Θεωρώ πως επιλέχθηκε για επικοινωνιακούς λόγους το άνοιγμα της εφαρμογής στα τέλη Μαρτίου, γιατί θα «χτυπούσε» άσχημα να ανοίξει το σύστημα και πάλι μήνα Απρίλιο —όπως και πέρυσι— μετά από τέτοιο αγώνα για να ανοίξει νωρίς (σ.σ. ομολογουμένως φέτος όλες οι οδηγίες και τα έντυπα κοινοποιήθηκαν εγκαίρως). Εν ολίγοις, ναι μεν άνοιξε η εφαρμογή δεν είναι όμως πλήρως ενημερωμένη με όλα τα δεδομένα από τους διάφορους φορείς, κ.λπ. με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ουσιαστική λειτουργικότητα της. Σταδιακά θα ολοκληρωθεί η ενημέρωση, ενώ στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε1 προστέθηκαν τέσσερις νέοι κωδικοί 299-300 και 649-650 που αφορούν στα μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών (σ,σ, αναμένεται η ψήφιση της σχετικής διάταξης), ενώ στους υποπίνακες των κωδικών 657-658 προστέθηκε η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του επιδόματος των ενστόλων που δόθηκε με τα άρθρα 10-15 του ν. 4575/2018 (δείτε σχετικά Στην εξαίρεση από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων θα προχωρήσει το Υπ. Οικονομικών). Θα αναμένουμε λογικά και τις ανάλογες ενέργειες από την Α.Α.Δ.Ε. (νέος τύπος και περιεχόμενο του εντύπου Ε1, νέα έκδοση στο βιβλιαράκι οδηγιών, οδηγίες, κ.λπ.).

Βέβαια, αυτό που θα μείνει στο τέλος είναι ότι η εφαρμογή είχε ανοίξει από 28/3/2019 οπότε αντιλαμβάνεστε ποιοι θα το επικαλούνται αυτό ως επιχείρημα κάποια στιγμή στο προσεχές διάστημα.

Ταυτόχρονα με το άνοιγμα της εφαρμογής δημοσιεύθηκε και το βιβλιαράκι οδηγιών για τις δηλώσεις φορολογικού έτους 2018, ενώ ο πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. έσπευσε να δηλώσει, «Μόνο σε πιστοποιημένους λογιστές η υποβολή δηλώσεων». Εύχομαι η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να κυλήσει ομαλά, χωρίς προβλήματα και άγχος. Κλείνοντας αυτή την ενότητα να σημειώσω πως αν σας αρέσουν τα στατιστικά δείτε τη σχετική είδηση του κόμβου: Τα στατιστικά των δηλώσεων των φυσικών προσώπων για το 2017 - Τι δήλωσαν αγρότες και ελ. επαγγελματίες.

 

ΙΙΙ. Παρακρατούμενοι φόροι - Αρχικά χάθηκε το τόπι και μετά δόθηκε παράταση (Νο1)!

Το θέμα του νέου τρόπου υποβολής των παρακρατούμενων φόρων ήταν άλλη μια αιτία για να γίνουν τα νεύρα μας κρόσσια την εβδομάδα που μας πέρασε. Το κακό ξεκίνησε από την αψυχολόγητη κατ΄εμέ απόφαση της Α.Α.Δ.Ε. να θέσει σε λειτουργία τον καινούργιο τρόπο υποβολής των εν λόγω δηλώσεων απόδοσης φόρου λίγες μόνο μέρες πριν την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας των δηλώσεων του 1/2019. Δείτε τη σχετική είδηση του κόμβου Διαθέσιμη η υποβολή δηλώσεων απόδοσης Παρακρατούμενων και Προκαταβλητέων Φόρων με το νέο σύστημα - Οδηγίες χρήσης. Την άποψή μου, εν συντομία, την παρέθεσα σε ένα μικρό κείμενο με τίτλο Δεν είναι βροχερός ο καιρός, κάτι άλλο συμβαίνει...

Τελικά, το υπ. Οικονομικών μας ενημέρωσε για την παράταση δηλώσεων για τους παρακρατούμενους φόρους μέχρι και τη Μ. Δευτέρα 22 Απριλίου 2019.

Το αστείο της υπόθεσης; Μα, τι άλλο από τη φθηνή δικαιολογία —για πολλοστή φορά— που οδήγησε κατά τους ιθύνοντες στην παράταση:

Καθώς η διαδικασία του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων είναι καινούρια, η εν λόγω παράταση κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προσαρμογή των πολιτών σε ένα ακόμα βήμα για την ψηφιοποίηση της Φορολογικής Διοίκησης.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι πολλά και δεν γνωρίζουμε πότε και πως θα επιλυθούν [ενδεικτικά αναφέρω, τι θα γίνει στις περιπτώσεις που ενώ είχαν υποβληθεί με το παλιό σύστημα οι δηλώσεις και είχαν καταβληθεί τα σχετικά ποσά φόρου, τώρα που θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου τι θα γίνει με την πληρωμή, πως θα αντιμετωπίζονται οι παροχές σε είδος που αναγράφονταν στις ετήσιες βεβαιώσεις (εικάζω πως θα τις βάλουμε μόνο στον μήνα Δεκέμβριο), κ.λπ].

Κουίζ => Πόσο αληθινό μοιάζει το σενάριο να υποβάλουμε φέτος όλα τα παραπάνω μαζί και με τις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών;

 

ΙV.Παράταση (No 2) =>ΜΥΦ

Παράταση ΜΥΦ - Επίσημη ανακοίνωση - Μέχρι 22 Απριλίου η υποβολή

¤

  •  

    V. Παράταση (No 3) =>Πόθεν έσχες

    ■ Τροπολογία: Πόθεν έσχες: Παράταση υποβολής των δηλώσεων και της καταχώρησης καταστάσεων υπόχρεων

     

    - Παρατείνεται, κατ' εξαίρεση έως 30-4-2019 (έληγε 31-3-2019), η προθεσμία υποβολής των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.), αρχικών με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου τα έτη 2016, 2017, 2018 και ετησίων των ετών 2016 (χρήση 2015), 2017 (χρήση 2016) και 2018 (χρήση 2017).

    - Δίδεται παράταση, επίσης έως 30-4-2019, για την καταχώρηση ηλεκτρονικά, από τους αρμόδιους φορείς, των καταστάσεων με τους υπόχρεους σε υποβολή Δ.Ε.Π. και Δ.Ο.Σ., έτους 2019 (κατά τα ισχύοντα, λήγει τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους).


    ¤

     

    VI. ΕΦΚΑ (τίτλοι κτήσης) και άλλα ασφαλιστικά

    Αργά, αλλά σταθερά κοινοποιούνται οι εγκύκλιοι για τους αμειβόμενους με τίτλο κτήσης από τον ΕΦΚΑ. Η ενημέρωση γίνεται πραγματικά με το σταγονόμετρο. Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος ΕΦΚΑ 14/2019 Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των προσώπων που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλο κτήσης - πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης). Μελετήστε τη προσεκτικά.


  • Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 55 του Ν. 4509/2017 περί «Καταβολής ασφαλιστικών εισφορών αμειβόμενων με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών» δεν αναιρεί ασφαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις απασχολούμενων και εργοδοτών, όπως αυτά προβλέπονται από την κατά περίπτωση ασφαλιστική νομοθεσία και τις εν ισχύ διατάξεις των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων.

    Κρατήστε καλά αυτή την επισήμανση....


  • Στη συνέχεια κοινοποιήθηκε η 112/395890/2019Απεικόνιση της ασφάλισης των Αμειβόμενων με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών - Τίτλοι Κτήσης

    7. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

    Η έναρξη εφαρμογής των διατάξεων του Άρθρου 55 του Ν.4509/2017 όπως ισχύει, για την απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων των προσώπων που αμείβονται με Τίτλο Κτήσης μέσω Α.Π.Δ., ορίζεται η 01/02/2019.
    Οι εργοδότες, που απασχολούν προσωπικό αμειβόμενο με τίτλο κτήσης, έχουν την υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ., μισθολογικών περιόδων από το 2/2019 και εφεξής.
    Οι Α.Π.Δ., για τους αμειβόμενους με Τίτλο Κτήσης, που έχει εκδοθεί το 2ο/2019, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες, εφόσον υποβληθούν με Συμπληρωματική Α.Π.Δ. (04), με μαγνητικό ή ψηφιακό μέσο, στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία της έδρας του εργοδότη, έως τις 12/04/2019.

     

    Αναρτήθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ οι βεβαιώσεις κρατήσεων


  • VII. Αρθρογραφία, μελέτες κ.α.

    Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη που έχετε στη διάθεσή σας μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

    Η μείωση του κεφαλαίου υπό τις νέες διατάξεις του νόμου 4548/2018 - ΣΟΛ ΑΕ

    Η νέα νομοθεσία (ν. 4601/2019) για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς - 32 θέματα που πρέπει να γνωρίζουμεου Κωνσταντίνου Νιφορόπουλου].

    Δείτε επίσης για το ίδιο θέμα και Ε.2048/2019 Κοινοποίηση διατάξεων του ν.4601/2019 «Εταιρικοί μετασχηματισμοί και εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου με τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/55/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο δημόσιων συμβάσεων και λοιπές διατάξεις...» (ΦΕΚ Α' 44/9.3.2019)


    ¤

    VIII. Μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές (κοινοποίηση εγκυκλίου)

    Ε.2046/2019 Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 58 του ν.4172/2013, όπως αυτές ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με το άρθρο 23 του ν.4579/2018

    Περίληψη

    Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, στις περιπτώσεις φορολογικών ετών που δεν ταυτίζονται με το ημερολογιακό έτος, ο προσδιορισμός του φορολογικού έτους γίνεται με βάση το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου εκκινεί το φορολογικό έτος.Επομένως, για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 58 του ν.4172/2013, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες με φορολογικό έτος που αρχίζει σε διαφορετική ημερομηνία από αυτή του ημερολογιακού έτους (για παράδειγμα, την 1/7), για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία έναρξης του εκάστοτε φορολογικού έτους (ήτοι, π.χ. σε περίπτωση έναρξης του φορολογικού έτους την 1.7.2019, ο μειωμένος συντελεστής 28% για το φορολογικό έτος 2019 εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.7.2019 έως 30.6.2020).

    ¤

     

    IX. Μειωμένος φορολογικός συντελεστής στα μερίσματα  (κοινοποίηση εγκυκλίου)

    Με την εγκύκλιο Ε. 2047/2019 κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 65 του ν. 4603/2019 που αφορούν στη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα μερίσματα (δείτε την εγκύκλιο Ε.2047/2019Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 65 του ν.4603/2019 (ΦΕΚ Α' 48) - Μειωμένος συντελεστής φορολογίας μερισμάτων).

    Δείτε και το σχετικό άρθρο του κόμβου (Upd) Παρακράτηση φόρου μερισμάτων και χρόνος κτήσης εισοδήματος για το έτος 2018



  • X. Θέματα Φ.Π.Α.

    Ε.2049/2019Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 14-17 του ν. 4591/2019 (Α' 19/12.02.2019) αναφορικά με την παροχή τηλεπικοινωνιακών, ραδιοτηλεοπτικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς μη υποκείμενους στον φόρο λήπτες και παροχή οδηγιών

    Σημαντική! Να τη μελετήσετε ολόκληρη

    Κοινοποιούνται οι διατάξεις των άρθρων 14 - 17 του ν. 4591/2019 (Α' 19/12.02.2019), με τις οποίες, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του νόμου αυτού, ενσωματώνονται στο εσωτερικό μας δίκαιο οι διατάξεις του άρθρου 1 της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2017/2455 του Συμβουλίου "για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και της οδηγίας 2009/132/ΕΚ όσον αφορά ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως".Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις τροποποιούνται από 01.01.2019 διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000) και του ν.4308/2014 (ΕΛΠ), όπως ισχύουν, σε σχέση με τις οποίες παρέχονται διευκρινίσεις και οδηγίες για λόγους ορθής και ομοιόμορφης εφαρμογής τους

  • Δείτε και την Α.1104/2019 Ορισμός του τύπου και περιεχομένου του εντύπου Μ12 «Δήλωση πωλήσεων από απόσταση και παροχών τηλεπικοινωνιακών, ραδιοτηλεοπτικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών» και λοιπές διατάξεις ως προς την υποβολή του.

  • ¤


  • ΧΙ. Μουσικό διάλειμμα

     

     

    ΧIΙ. Αποφάσεις Σ.ΛΟ.Τ.

    ΣΛΟΤ 401/2019 Αρχή Δεδουλευμένου

    ΕΡΩΤΗΜΑ
    Σε συνέχεια ερωτήματος μου για την αρχή του δεδουλευμένου σε συνεχιζόμενη παροχή (απλογραφικά βιβλία) και ως προς τις πολύ μικρές οντότητες τηςπαραγρ.2. (γ) του άρθρου 1 του νόμου4308/2014, ερωτάται αν μπορώ βάσει της παραγράφου 25.4.7 περίπτωση (β) να μην μεταφέρω λογιστικώς δεδουλευμένο έσοδο το 2018 αλλά να το περάσω όλο το ποσό στο 2019; Υπενθυμίζω το παράδειγμα που είχα θέσει και πήρα απάντηση με Α.Π:3118/2019.
    Μηχανικός είχε μία επίβλεψη με διάρκεια (20/06/2018-20/06/2019). Αποκτάται το δικαίωμα είσπραξης στο τέλος της επίβλεψης και εκδίδεται το τιμολόγιο, έστω την 10/07/2019 αξίας 20.000,00 ευρώ.
    Μπορώ τα 20.000,00ευρώ να τα καταχωρίσω βάσει της παρ. 25.4.7 (β) στο 2019;Να μην επιμερίσω δηλαδή τα 20.000,00 στο 2018 και στο 2019.

    Περίληψη απάντησης

    Απάντηση

    [...] Συνεπώς, η φράση που περιλαμβάνεται στον νόμο: «εναλλακτικά, μπορεί να εφαρμόζεται η μέθοδος της ολοκληρωμένης σύμβασης, όταν δεν επηρεάζονται σημαντικά τα μεγέθη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων» κατά την άποψή μας είναι σαφής και αφορά την λογιστική αντιμετώπιση του θέματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζονται σημαντικά μεγέθη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

    Πάντως, στην προκειμένη περίπτωση του ερωτήματος, η υποχρέωση καταχώρισης ενός εσόδου, είναι θέμα πραγματικό και όχι αποτέλεσμα ενός αυθαίρετου χαρακτηρισμού από την ίδια την οντότητα, ότι δηλαδή το δικαίωμα είσπραξης αποκτάται κατά την έκδοση του τιμολογίου, στο τέλος της επίβλεψης του έργου, όταν είναι φανερό ότι καθόλο το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο ερώτημα εκτελούνται εργασίες επίβλεψης. Συνεπώς, το έσοδο καθίσταται δουλευμένο σταδιακά, κατά τον χρόνο διάρκειας της σύμβασης και όχι στη λήξη αυτής. Άρα, ένα σημαντικό μέρος των εσόδων πραγματοποιήθηκε κατά το 2018 (20/6/-31/12/2018) και αυτό ακριβώς το γεγονός, κατά την γνώμη μας, έχει ιδιαίτερη επίπτωση στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων.

    Συμπερασματικά λοιπόν, εφόσον επιλέξετε την εναλλακτική πρόταση του νόμου, ή την περίπτωση της παραγράφου 25.4.7 (β), σχετικώς με την εφαρμογή της μεθόδου ολοκλήρωσης, θα πρέπει η διοίκηση της οντότητας να είναι σε θέση να τεκμηριώσει την επιλογή της αυτή, υπό την έννοια ότι δεν θα επέρχονται σημαντικές επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, ενώ ταυτοχρόνως η οντότητα θα εμπίπτει στις ενδεικτικές περιπτώσεις που αναφέρονται στην Λογιστική Οδηγία [παρ. 25.4.6 (α)].

    Πρόταση: Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι το ΣΛΟΤ και οι υπεύθυνοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Α.Α.Δ.Ε. και να συντάξουν μια εγκύκλιο που να αφορά την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης παροχής υπηρεσιών από λογιστική και φορολογική σκοπιά έτσι ώστε να αποτελέσει οδηγό για όλους μας.

    ΣΛΟΤ 537/2019 Αλλαγή τρόπου τήρησης λογιστικών βιβλίων

    ΣΛΟΤ 368/2019 Αντιμετώπιση χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing) πολύ μικρών οντοτήτων

    ¤

    ΧΙΙΙ. Νομολογία - αποφάσεις Δ.Ε.Δ.

    ΔΕΔ Α 743/2019 Εάν η σύμβαση δανείου καταρτίσθηκε στην αλλοδαπή, αυτή υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου στην Ελλάδα μόνο εφόσον το προϊόν του δανείου μεταφέρθηκε στην Ελλάδα

    ΔΕΔ Α 13/2018 Πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ΦΣΚ - Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΦΣΚ σε αύξηση κεφαλαίου

    ΔΕΔ Α 646/2019 Το μοναδικό κριτήριο για την εφάπαξ απόσβεση κάθε παγίου είναι η αξία κτήσης του και μόνο. Η απόκτηση πολλών παγίων με ένα στοιχείο, δεν επηρεάζει τη δυνατότητα εφάπαξ απόσβεσης

    Το πρόστιμο για την μη έκδοση αποδείξεων επιβάλλεται ανά έλεγχο και όχι ανά διαχειριστική χρήση

     

     


  • ΧΙV. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α.

    Ρίξτε μια ματιά και στα παρακάτω γιατί μπορεί να σας ενδιαφέρει κάτι:

    (Upd) Επίδομα στέγασης: Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις

    Όλες οι πληροφορίες για το Tέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕΠΑΗ) - Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις

    4415/2019 Τροποποίηση της 12868/24-7-2018 απόφασης Υπουργού Τουρισμού «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων - διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) και κατάταξη σε κατηγορίες με σύστημα κλειδιών» (Β’ 3119)

    Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την παράταση «πόθεν έσχες» - Δείτε το κείμενο

    Δ11/οικ.6265/206/2019 Παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την αδειοδότηση των Μονάδων Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης

    Στο ποσό της αξίας της εταιρικής τους μερίδας η ευθύνη των εταίρων αστικών εταιρειών υπό προϋποθέσεις

     

     

    XV. Επίλογος

     Καλό μήνα σε όλες και όλους.

     

     

     

     




  • Δημιουργία νέας κατηγορίας

    Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης