Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανοδική κίνηση με αυξημένη μεταβλητότητα για το ελληνικό χρηματιστήριο

5 Μάρτιου 2020 Σχόλια
Ανοδική κίνηση με αυξημένη μεταβλητότητα για το ελληνικό χρηματιστήριο
H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Για την αναπαραγωγή χρειάζεστε άδεια από τον δημιουργό
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ανοδικά μεν αλλά με αυξημένη μεταβλητότητα κινήθηκε χθες, Τετάρτη 4/3, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας την ανοδική κίνηση και των ευρωπαϊκών αγορών.  Η έναρξη της συνεδρίασης είχε αυξημένους πωλητές με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης. Σταδιακά όμως και με την εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης -πλην τραπεζών- ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετική μεταβολή για να κλείσει τελικά στις 770,54 μονάδες με άνοδο 0,55%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 103,35 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 66 έκλεισαν ανοδικά και οι 42 πτωτικά. Ουσιαστικά στη συνεδρίαση της Τετάρτης, οι επενδυτές αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες- εκτός του τραπεζικού κλάδου- που προήλθαν από τη βίαια διόρθωση της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου. Χαρακτηριστική περίπτωση η άνοδος στις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Jumbo, Motor Oil.  

Στους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισαν οι ανοδικές κινήσεις στο Εμπόριο (3,94%), στις Πρώτες Ύλες (2,91%), στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (2,69%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-1,88%), Υγεία (-0,28%) και Τηλεπικοινωνίες (-0,39%).

Στελέχη από τη χρηματιστηριακή αγορά αναφέρουν ότι έχουμε εισέλθει σε μία περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο και η έξοδος απ' αυτή την μεταβλητότητα θα εξαρτηθεί κυρίως από την αντίστοιχη βελτίωση της κατάστασης των μεγάλων ξένων επενδυτών, τη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης των μεγάλων ξένων οικονομιών και τα θετικά μηνύματα από την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήση 2019 (μέσα στον Μάρτιο 2020) θα δείξει σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ελληνική επιχειρηματικότητα και που πρέπει να τοποθετηθεί ο ‘πήχης’ των προσδοκιών για το α' τρίμηνο 2020.    

Θετική ήταν και η συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών που για δύο συνεδριάσεις κινούνται σε θετικό έδαφος λόγω της κοινής προσπάθειας που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες για μείωση των επιτοκίων. 

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της εβδομάδας έχουν μειώσει τα επιτόκια οι Κεντρικές Τράπεζες της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και αναμένεται μείωση από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης