Αποτελέσματα live αναζήτησης

Βεβαιώσεις αποδοχών: Δεν υπάρχουν κυρώσεις αν η υποβολή των αρχείων πραγματοποιηθεί έως 31.12.2020

12 Μάρτιου 2020 Σχόλια
Βεβαιώσεις αποδοχών: Δεν υπάρχουν κυρώσεις αν η υποβολή των αρχείων πραγματοποιηθεί έως 31.12.2020
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • 'Οποιοι συνάδελφοι δεν προλάβουν λόγω και των εξελίξεων που τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς να υποβάλουν τα εν λόγω αρχεία, πρέπει να έχουν στο μυαλό πως για τις περιπτώσεις αυτές δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις, αρκεί βέβαια να υποβληθούν έως 31.12.2020.


Επιμέλεια

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός


Εν μέσω του φαινομένου της εξάπλωσης του κορωνοϊού που ενέσκυψε και στη χώρα μας, ο κλάδος μας εκτός των άλλων προβλημάτων που αναφύονται, καλείται να ανταπεξέλθει και στη διεκπεραίωση μιας σειράς φορολογικών κ.α. υποχρεώσεων. Αναφορικά με το ζήτημα της υποβολής των ετήσιων αρχείων βεβαιώσεων (σ.σ. δείτε αναλυτικό χρηστικό οδηγό για τις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων 2019) και προκειμένου να μην δημιουργηθεί επιπλέον άγχος στους συναδέλφους μας λόγω της αυριανής «καταληκτικής» ημερομηνίας, θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την απόφαση Α. 1025/2020 (δείτε εδώ) σχετικά με την υποβολή του αρχείου των βεβαιώσεων έγιναν γνωστά τα ακόλουθα αναφορικά με  καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους (σ.σ. τα ίδια ίσχυαν και πέρυσι):

 Άρθρο 7
Ημερομηνία υποβολής


1. Για το φορολογικό έτος 2019 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 13η Μαρτίου 2020. Ειδικά για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η προηγούμενη μέρα της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ν.π. και νομικών οντοτήτων.

2. Ως ημερομηνία υποβολής, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής των σχετικών βεβαιώσεων του TAXISnet με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα – υπόχρεο μοναδικού αριθμού καταχώρησης.

3. Το ηλεκτρονικό αρχείο βεβαιώσεων δεν δύναται να υποβληθεί μετά το τέλος του αντίστοιχου έτους υποβολής του και η μη υποβολή του έως τότε επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του ΚΦΔ (ν.4174/2013).



Συνεπώς:

α) Για την υποβολή του αρχείου των βεβαιώσεων η «καταληκτική» ημερομηνία είναι η 13η Μαρτίου 2020. Ωστόσο, για όσα αρχεία υποβληθούν μετά τις 13.3.2020, αλλά μέχρι τις 31.12.2020 δεν θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του ΚΦΔ (ν. 4174/2013).

Με βάση τα παραπάνω όποιοι συνάδελφοι δεν προλάβουν λόγω και των εξελίξεων που τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς να υποβάλουν τα εν λόγω αρχεία έως αύριο, πρέπει να έχουν στο μυαλό πως για τις περιπτώσεις αυτές δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις, αρκεί βέβαια να υποβληθούν έως 31.12.2020. 

β) Ειδικά για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 29η Ιουνίου 2020.

Κλείνοντας, να θυμίσουμε ότι για το ζήτημα των ανείσπρακτων αποδοχών είχαμε τοποθετηθεί σε σχετικό άρθρο μας στο τέλος Φεβρουαρίου (Ανείσπρακτες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2019, τα τελευταία νέα...).




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης