Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέα άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο

20 Μάρτιου 2020 Σχόλια
Νέα άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Υπό την επίδραση των ανακοινώσεων της ΕΚΤ για το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν στην πλειονότητά τους ανοδικά και την τάση αυτή ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Υπό την επίδραση των πρόσφατων ανακοινώσεων της ΕΚΤ για το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με επαναγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων, οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν στην πλειονότητά τους ανοδικά και την τάση αυτή ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,68% στις 555,13 μονάδες και με αξία συναλλαγών στα 95,36 εκατ. ευρώ.
 
Πρωταγωνιστής στη συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν ο κλάδος των πετρελαϊκών εταιρειών (17,05%) και ειδικότερα η μετοχή της Motor Oil (14,26%) αλλά και των ΕΛΠΕ (11,57%). Ο κλάδος των διυλιστηρίων φαίνεται ότι επωφελείται από την μεγάλη υποχώρηση των τιμών πετρελαίων γιατί διευρύνουν το περιθώριο διύλισης, δηλαδή το καθαρό περιθώριο κέρδους που προκύπτει από την αρχική τιμή πετρελαίου και την τελική τιμή του πετρελαίου που βγαίνει από το διυλιστήριο. Επίσης για τη μετοχή της Motor Oil η αγορά εκτιμά ότι θα υπάρξει και σημαντικό μέρισμα από τα κέρδη χρήσης 2019.

Ωφελημένος χρηματιστηριακά κατά τη σημερινή συνεδρίαση και ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος αυξήθηκε κατά 7,36% με άνοδο σε όλες τις τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που φαίνεται ότι θα επωφεληθεί σε κάποιο βαθμό από την επαναγορά ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Στους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισε η άνοδος των Ταξιδιών-Αναψυχής (7,26%) λόγω ανόδου της μετοχής της Aegean, Τροφίμων-Ποτών (6,64%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (5,49%) και Κατασκευών (5,8%). Πτωτικά κινήθηκε μόνο ο δείκτης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας λόγω πτώσης της μετοχής της ΔΕΗ.

Στις διεθνείς αγορές, οι μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές είχαν την πρωτοκαθεδρία της ανόδου ενώ θετικά σήματα έδειξαν και οι ασιατικές αγορές σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας. Μεικτές τάσεις με προσπάθεια κατοχύρωσης των κερδών τους κατέγραφαν το απόγευμα της Παρασκευής οι αμερικανικές αγορές.

Οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν ότι το momentum προς το παρόν βοηθά τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά μεσοπρόθεσμα, η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ ίσως αποδειχθεί καταλυτική για την πορεία των αμερικανικών μετοχών. Σε ότι αφορά τα εσχατολογικά σενάρια που βγάζουν κατά καιρούς οι επενδυτικοί οίκοι, οι παράγοντες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν ότι κινούνται στα όρια της υπερβολής και ότι σε κάθε περίπτωση η οικονομική κατάσταση των χωρών της Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης