ΑΛΜΥΡΟΣ

Φοβούνται «ηλεκτροσόκ» οι αγρότες σε Βελεστίνο και Αλμυρό

φοβούνται-ηλεκτροσόκ-οι-αγρότες-σε-329944

Προειδοποιήσεις ότι θα αποβληθούν από το πελατολόγιο, αν δεν ενταχθούν στο αγροτικό τιμολόγιο και δεν ρυθμίσουν τις οφειλές μέχρι και το τελευταίο ευρώ

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις της ΔΕΗ προς τον αγροτικό κόσμο πως θα αποβληθεί από το πελατολόγιό της λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αγρότες του Αλμυρού και του κάμπου ισχυρίζονται ότι προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες διακανονισμού για να διευθετήσουν τις οφειλές τους και εισπράττουν απροθυμία από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να εξυπηρετηθούν.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως σε εκείνους, που δεν έχουν ενταχθεί στο αγροτικό τιμολόγιο και οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν εγγράφως ότι είναι αγρότες και δικαιούνται να κάνουν χρήση του τιμολογίου για το αγροτικό ρεύμα.

Αγρότες με δικές τους γεωτρήσεις προσπαθούν για ρύθμιση των οφειλών τους, αλλά οι δόσεις που τους δίνουν είναι λίγες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους. Η ΔΕΗ ζητεί προκαταβολή 30% του χρέους. Αν όμως έχει προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης η προκαταβολή ανέρχεται σε 40%.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες που έχουν πάρει κληρονομικά πομόνες και υποχρεούνται να καταθέσουν σειρά εγγράφων για να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό ρεύμα.

Για την κατανάλωση ρεύματος στα χωράφια οι λογαριασμοί ανάλογα με τα στρεμματικά δικαιώματα του κάθε αγρότη ετησίως ανέρχονται από 3.000 μέχρι και 7.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσά που σε άλλες εποχές μπορεί να ήταν λογικά, με το αγροτικό εισόδημα όμως συρρικνωμένο η πλειονότητα των αγροτών έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τα τέλη Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε αφενός πως παρατείνονται οι προθεσμίες για αιτήσεις ένταξης στο αγροτικό τιμολόγιο, ως το τέλος Δεκεμβρίου. Παράλληλα, έπειτα από συνεννόηση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με την ΔΕΗ, δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους αγρότες για τη ρύθμιση οφειλών. Η ευκαιρία αυτή αφορά επίσης όσους είχαν προχωρήσει σε διακανονισμό και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν, αλλά ακόμα και όσους έχουν λάβει ειδοποίηση διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Η καταβολή της πρώτης δόσης ωστόσο θα μπορεί να γίνει από την 1η Νοεμβρίου ώστε οι αγρότες να έχουν εισπράξει εντωμεταξύ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την προκαταβολή για τις ενισχύσεις και θα μπορούν να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα.

Σε ό,τι αφορά δε στο ζήτημα της προκαταβολής που ζητά η ΔΕΗ, γίνεται εξατομικευμένη εξέταση κάθε αιτήματος, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για τον προσδιορισμό του ύψους της προκαταβολής. Σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με τους αγρότες, ζητείται και η καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού που οφείλεται, γεγονός που λειτουργεί όπως λένε ανασταλτικά στην όποια πρόθεση υπάρχει για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εύλογο αριθμό δόσεων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου