ΤΟΠΙΚΑ

Πιστοποιήθηκε το Ορφανοτροφείο Βόλου

πιστοποιήθηκε-το-ορφανοτροφείο-βόλο-313894

Νόμιμη πλέον η λειτουργία του ιδρύματος, που είναι το σπίτι 17 παιδιών και θα μπορεί να λαμβάνει και κρατική επιχορήγηση – Θα διεκδικηθούν αναδρομικά οι επιχορηγήσεις από το 2012

Επί επτά χρόνια το Ορφανοτροφείο Βόλου, το σπίτι 17 σήμερα ορφανών παιδιών, ήταν στον «αέρα». Λειτουργούσε υπό την ανοχή του Κράτους, από τη στιγμή που δεν ήταν πιστοποιημένο και χωρίς να δικαιούται κρατική επιχορήγηση. Η σημερινή διοίκηση κατάφερε να πιστοποιήσει τη λειτουργία του Ορφανοτροφείου και η απόφαση βγήκε στο ΦΕΚ 3984 μόλις την περασμένη Παρασκευή και προχθές δόθηκε επισήμως από τον πρόεδρο Κώστα Θεοδώρου στον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο. «Καταφέραμε να πάρουμε την πιστοποίηση με τους λογαριασμούς μας κλειδωμένους, χωρίς να πουλήσουμε ούτε ένα ακίνητο από την περιουσία του ιδρύματος. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 120.000 ευρώ για το Ορφανοτροφείο», ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του ιδρύματος ο πρόεδρος Κώστας Θεοδώρου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η χθεσινή ήταν η δεύτερη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε για θέματα διοίκησης του Ορφανοτροφείου Βόλου ο κ. Θεοδώρου, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι του ιδρύματος πριν από 3,5 χρόνια σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία το ίδρυμα «πρωταγωνιστούσε» με αρνητικά δημοσιεύματα. Τότε ο κ. Θεοδώρου είχε δεσμευτεί να επαναφέρει την ηρεμία στο ίδρυμα για το καλό των παιδιών και να ανοίξει μία νέα σελίδα στη λειτουργία του.

Αυτή η νέα σελίδα περιελάμβανε την πιστοποίησή του, που από το 2012 είχε χαθεί και μαζί της η ετήσια επιχορήγηση του ιδρύματος με το ποσό των 30.000 ευρώ. Ο κ. Θεοδώρου περιέγραψε την επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι την πολυπόθητη πιστοποίηση και χωρίς να υπάρξουν «απώλειες» σε τμήμα της περιουσίας του ιδρύματος. «Ακουσα πολλά, ότι θα πωλούσα την περιουσία του ιδρύματος κι άλλα τέτοια. Σε αντίθεση με άλλους, που από τον πρώτο μήνα προχώρησαν σε πώληση ακινήτου, εμείς κρατήσαμε την περιουσία του Ορφανοτροφείου σεβόμενοι την επιθυμία των δωρητών», είπε ο κ. Θεοδώρου.

«Βρίσκαμε τοίχο»

Αναφέρθηκε στον δύσκολο σκόπελο, που έπρεπε να ξεπεραστεί και που ήταν τα χρέη του ιδρύματος σε ΙΚΑ και Εφορία, ποσά ύψους 220.000 ευρώ και 140.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα συγκεκριμένα χρέη δεν μπορούσαν να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις για το Ορφανοτροφείο, που δεν ήταν επιχείρηση. «Βρίσκαμε τοίχο, αν και επιθυμούσαμε από την πρώτη στιγμή να προχωρήσουμε σε ρύθμιση για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Χρειαζόταν όμως νομοθετική ρύθμιση για να προβλέπεται η ένταξη στις 120 δόσεις και των ιδρυμάτων. Πάνω από πέντε φορές πήγα στην τέως υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Χάθηκε ενάμιση χρόνος. Δεν είχαμε τη στήριξη της Πολιτείας. Τελικώς η ρύθμιση πέρασε τον Μάιο. Την ευχαριστώ, παρά την καθυστέρηση», είπε. Τα χρέη ρυθμίστηκαν και είναι προπληρωμένες οι δόσεις του επόμενου μήνα τόσο για το ΙΚΑ, όσο και για την Εφορία. «Τρέξαμε κόντρα στη γραφειοκρατία για να πάρουμε την πιστοποίηση», τόνισε ο κ. Θεοδώρου ευχαριστώντας δημοσίως τον γ.γ. Τουρισμού Κώστα Λούλη, ο οποίος διευκόλυνε τις διαδικασίες.

Διεκδίκηση αναδρομικών και ανανέωση προσωπικού

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιστοποίηση διασφαλίζει την επιχορήγηση του ιδρύματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με συνολικό ποσό 120.000 ευρώ (30.000 ευρώ τον χρόνο).

Ο κ. Θεοδώρου ανακοίνωσε ότι η διοίκηση του ιδρύματος θα διεκδικήσει αναδρομικά τις επιχορηγήσεις που έχασε από το 2012. Οπως επίσης προανήγγειλε ανανέωση του προσωπικού με άλλο επιστημονικά καταρτισμένο.

«Εχω προϋπηρεσία… ναυτικού»

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Θεοδώρου άφησε πολλές φορές αιχμές για τους προκατόχους του, που «εγκατέλειψαν το ίδρυμα αδιαφορώντας για την πιστοποίηση και τις επιχορηγήσεις», που «από τον πρώτο μήνα πούλησαν ακίνητη περιουσία», που «από την πρώτη ημέρα επιχείρησαν να σπάσουν τη συνοχή του προσωπικού», αλλά και εναντίον όσων τον λοιδόρησαν σύροντάς τον στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι ήθελε «να μετατρέψει το ίδρυμα σε ΠΑΕ», ότι «έφερνε καλλιτέχνες που δεν συνάδουν με τα ήθη του ιδρύματος» ακόμη και για τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν με τον πατέρα Αντώνιο από την «Κιβωτό του Κόσμου» στον οποίο ο πρόεδρος του ιδρύματος απευθύνθηκε από την πρώτη στιγμή ζητώντας βοήθεια.

«Τους λυπάμαι. Δεν ήξεραν ότι έχω προϋπηρεσία ναυτικού και γνωρίζω πώς να σώσω το καράβι στη φουρτούνα. Δεν ήρθα για να κάνω πολιτική καριέρα. Ηρθα για τους ανθρώπους που ήταν στο υπόγειο και τους έβγαλα στον διάδρομο και για την επιθυμία τους να είναι ενεργό το Ορφανοτροφείο Βόλου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδώρου αναφερόμενος στις φωτογραφίες των δωρητών του ιδρύματος που κοσμούν πλέον τον διάδρομο του Ορφανοτροφείου, ενώ μέχρι πρότινος οι κορνίζες ήταν στην αποθήκη.

Κύμα εθελοντών αγκάλιασε το Ορφανοτροφείο

Ο ίδιος μίλησε για κύμα εθελοντισμού, που αγκάλιασε το Ορφανοτροφείο από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι του ιδρύματος και που όμως ανέφερε ξεπερνά τα όρια της χώρας μας. Προσωπικά ευχαρίστησε για τη συμβολή τους τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο.

Αναφορά έκανε στις κτιριακές παρεμβάσεις που έγιναν για τη σωστή λειτουργία των χώρων του Ορφανοτροφείου, στην εξασφάλιση κοινωνικής λειτουργού και κυρίως στην καθιέρωση κλίματος ηρεμίας μετά την ταραγμένη περίοδο που πέρασε.

Μίλησε για τη μεταμόσχευση που τόλμησαν για παιδί που αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης και που πλέον έχει αποκατασταθεί σε ποσοστό 70%, αλλά και για τη μέριμνα που λαμβάνεται για όσα παιδιά ενηλικιώνονται και φεύγουν από το ίδρυμα. «Ολα τα παιδιά, περίπου 8 τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, είναι αποκαταστημένα επαγγελματικά και φιλοξενούνται για τρία χρόνια, μέχρι να ορθοποδήσουν, από τον Δήμο Βόλου στους ξενώνες της Νεάπολης», είπε.

Ο ίδιος προανήγγειλε πριν από τα Χριστούγεννα την παρουσίαση βιβλίου για τα 125 χρόνια του Ορφανοτροφείου με συγγραφέα τον καθηγητή Δ. Παντελοδήμο, στον οποίο εμπιστεύτηκε η διοίκηση του ιδρύματος την αιωνόβια και πλέον ιστορία του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου