ΑΛΜΥΡΟΣ

Σημαντικές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης στον Αλμυρό και την ευρύτερη περιοχή

σημαντικές-προοπτικές-τουριστικής-α-348222

Με την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού στα τρία ναυάγια

Ανεκτίμητης αξίας για την τουριστική τόνωση του Αλμυρού και της ευρύτερης περιοχής είναι τα ναυάγια σε Κίκυνθο, Ακρα Τηλέγραφο και Ακρα Γλάρος, τα οποία θα ανοίξουν για το κοινό το ερχόμενο καλοκαίρι του 2020.

Τα τρία ναυάγια που έχουν εντοπιστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 από το Ινστιτούτο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Ηλία Σπονδύλη, επίτιμο τμηματάρχη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, συγκροτούν μία ξεχωριστή ενάλια αρχαιολογική ενότητα που είναι και προσβάσιμη οδικώς από την Αμαλιάπολη και δίνει και τη δυνατότητα καταδύσεων στην Αργυρόνησο, το Τρίκερι και άλλες περιοχές.

Στην Κίκυνθο το ναυάγιο, που χρονολογείται μεταξύ 11ου και 13ου αιώνα, αποτελείται από σπασμένους πίθους σε βάθος πέντε με εννέα μέτρων που μπορεί κανείς δει με μία απλή μάσκα και έναν αναπνευστήρα, ενώ είναι προστατευμένο και από τον καιρό.

Το άλλο ναυάγιο στην Ακρα Τηλέγραφος στα τέσσερα μίλια νότια της Αμαλιάπολης και νότια του όρμου Νηές όπου η ανασκαφή έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει μέσω υποβρύχιων ipads με ακουστική τεχνολογία, πομπούς και δέκτες, πολλούς αμφορείς, να ενημερωθεί πληροφορίες για την αρχική τους μορφή πριν από την ανέλκυση και να λάβει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Τέλος, στη θέση Γλάρος ή Ακρα Γλάρος, με ναυάγια από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή, υπάρχουν τουλάχιστον 14 βυζαντινές άγκυρες τύπου Τ και Υ σε βάθη που κυμαίνονται από τα ρηχά μέχρι τα 25 μέτρα, σε ένα βυθό που είναι αρκετά όμορφος με ποικιλία χλωρίδας και πανίδας και μορφολογία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Ειδικά, στον Τηλέγραφο η ανασκαφή του ναυαγίου 7 έχει δώσει σημαντικές αρχαιολογικές πληροφορίες για τα μεταφορικά αγγεία, τα βυζαντινά του ‘9ου αιώνα και για ορισμένα νέου τύπου αγγεία.

Στο Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών στην Αμαλιάπολη που εγκαινιάστηκε πρόσφατα υπάρχει ενημερωτικό υλικό για τα ναυάγια της ολόκληρης της Θεσσαλίας αλλά και της Κροατίας. Εκεί ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα εικονικής κατάδυσης και στη συνέχεια συνοδεία κάποιου καταδυτικού κέντρου που θα επιχειρεί εκεί θα μπορεί να κάνει καταδύσεις στο Γλάρο, τον Τηλέγραφο και την Κύκινθο.

Τα εν λόγω ναυάγια μπορούν να αποτελέσουν την αρχή εξερεύνησης και για άλλα στην ευρύτερη περιοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου