ΑΛΜΥΡΟΣ

Καρχαρίας επτά μέτρων στα δίχτυα ψαρά στο Αχίλλειο Αλμυρού [εικόνες]

καρχαρίας-επτά-μέτρων-στα-δίχτυα-ψαρά-152142

Ο αλιέας Λεωνίδας Καριμαλής αναφέρει ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο στη ζωή του

Καρχαρίας μήκους εφτά μέτρων έπεσε σε δίχτυα ψαρά στη θαλάσσια περιοχή Κροτερό που βρίσκεται 1,5 ναυτικό μίλι από το Αχίλλειο.

Το ψάρι αλίευσε ο επαγγελματίας ψαράς Λεωνίδας Καριμαλής, ο οποίος δεν πίστευε στα μάτια του.

Ψάρευε αμέριμνος όταν διέκρινε προς τον αιγιαλό μεγάλο ψάρι. Στην αρχή πίστευε ότι επρόκειτο για δελφίνι, όμως όταν πλησίασε έμεινε άφωνος.

Ο κ. Καριμαλής λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ο καρχαρίας είχε πλάτος ενός μέτρου και πτερύγιο 75 πόντων. Το βάρος του σημείωσε ήταν πάνω από έναν τόνο και για την ανάσυρσή του από τη θάλασσα απαιτήθηκε η συνδρομή γερανού.

Σύμφωνα με τους λιμενικούς, επρόκειτο για καρχαρία προσκυνητή, γνωστό και ως σαπουνά ή παπά. Το εν λόγω καρχαριοειδές δεν είναι σαρκοφάγο και τρέφεται με πλαγκτόν.

Το μεγάλο ψάρι εκτιμάται ότι έχασε τα νερά του και μπλέχτηκε στα δίχτυα του ψαρά. Ο κ. Καριμαλής που ψαρεύει εδώ και 30 χρόνια λέει ότι δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του κάτι παρόμοιο.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε και η δημοτική αρχή Αλμυρού προκειμένου να απομακρύνει τον καρχαρία και να προχωρήσει στην υγειονομική του ταφή.

Ο καρχαρίας προσκυνητής είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι, μετά τον φαλαινοκαρχαρία, με μήκος μέχρι 12 μέτρα και βάρος 19 τόνους, αν και σπάνια ξεπερνά τα 8 μέτρα μήκος και τους 5 τόνους βάρος. Βρίσκεται σε όλες τις εύκρατες θάλασσες του κόσμου και είναι μεταναστευτικό είδος. Κινείται αργά και γενικά φιλτράρει το νερό και έχει ανατομικές προσαρμογές για να τρέφεται φιλτράροντας, όπως ένα πολύ διευρυμένο στόμα και πολύ ανεπτυγμένες βραγχιακές άκανθες.

Οι καρχαρίες προσκυνητές είναι ένα μεταναστευτικό είδος και πιστεύεται ότι διαχειμάζουν σε βαθιά νερά. Μπορεί να εμφανιστούν είτε σε μικρά κοπάδια, φυλετικά διαχωρισμένα, ή μόνοι τους. Δεν είναι επιθετικοί και γενικά είναι αβλαβείς για τους ανθρώπους. Είναι ωοζωοτόκοι, με τα μικρά μέσα στο σώμα της μητέρας τους να τρέφονται με μη γονιμοποιημένα αυγά, μια πρακτική γνωστή ως ωοφαγία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου