ΤΟΠΙΚΑ

Στα «μαλακά» τρεις υποθέσεις απιστίας υπάλληλοι του πρώην Δήμου Βόλου

στα-μαλακά-τρεις-υποθέσεις-απιστία-358325

Σε δίκη τέσσερις πρώην υπάλληλοι του πρώην Δήμου Βόλου – Ενοχη η μία κατηγορούμενη

Απαλλάχτηκαν λόγω παραγραφής των αδικημάτων οι τρεις πρώην υπάλληλοι του πρώην δήμου Νέας Ιωνίας με τις πλαστές βεβαιώσεις προϋπηρεσίας και από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης (συνολικά τέσσερις τον αριθμό) κρίθηκε ένοχη μόνο μία πρώην υπάλληλος του πρώην δήμου Βόλου με το πλαστογραφημένο πτυχίο.

Η εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα που προβλέπει ότι όλα τα αδικήματα οικονομικού περιεχομένου που προκαλούν ζημία κάτω των 120.000 ευρώ είναι πλημμελήματα και όχι κακουργήματα, μετέτρεψε τα αδικήματα των κατηγορούμενων σε βαθμό πλημμελήματος και λόγω πέρατος της 8ετίας η εναντίον τους δίωξη έπαυσε και τα αδικήματα παραγράφηκαν.

Στην απόφαση του δικαστηρίου έπαιξε ρόλο και το δεδικασμένο της απόφασης του Άρειου Πάγου με την 53χρονη Βολιώτισσα καθαρίστρια που κρίθηκε ότι με την εργασία της δεν ζημίωσε το δημόσιο ούτε τέλεσε απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Αντίθετα, η τέταρτη πρώην υπάλληλος που κατηγορούταν με τα ίδια αδικήματα και είχε προκαλέσει και ζημία άνω των 120.000 ευρώ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή.

Η δίκη έγινε χθες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας μετά από διακοπή. Παρόντες ήταν μόνο η μία κατηγορούμενη του πρώην δήμου Νέας Ιωνίας και οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους. Η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε την πλαστή βεβαίωση προϋπηρεσίας γιατί έχει παιδιά και ήθελε να τα μεγαλώσει και να τα σπουδάσει.

Αρχικώς κατηγορούταν για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για απάτη, όμως το αδίκημα της απάτης μετατράπηκε σε δεύτερο βαθμό σε απιστία, όπως και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας μετά από έλεγχο που διαπίστωσε ότι είχαν προσκομίσει πλαστά πτυχία για την πρόσληψή τους.

Οι υποθέσεις αφορούσαν σε σχεδόν μία δεκαετία πριν. Μία υπάλληλος είχε προσληφθεί από τον πρώην Δήμο Βόλου και τρεις από τον πρώην Δήμο Ν. Ιωνίας προσκομίζοντας κατά τη διεκδίκηση των θέσεών τους πλαστά πτυχία.

Τον Δεκέμβριο του 2017 οι υποθέσεις είχαν εξεταστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. Τότε με απόφαση του δικαστηρίου και οι τέσσερις πρώην δημοτικοί υπάλληλοι κρίθηκαν ένοχοι για τις πράξεις της πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό όφελος (των κατηγορουμένων) και συνολικά ζημία (σε βάρος του Δημοσίου και εν προκειμένω του Δήμου Βόλου), που υπερβαίνουν το ποσό των 30.000,00 € κατ’ εξακολούθηση και της απάτης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με συνολικό όφελος (των κατηγορουμένων) και συνολικά ζημία (σε βάρος του Δημοσίου και εν προκειμένω του Δήμου Βόλου), που υπερβαίνουν το ποσό των 30.000,00 € κατ’ εξακολούθηση και το Δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές φυλάκισης τεσσάρων ετών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου