ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσική Σχολή Τραγουδάρα: Ιστορία εξήντα πέντε ετών

μουσική-σχολή-τραγουδάρα-ιστορία-εξή-369558

Οι ταλαντούχοι Δημήτρης, Στέφανος και Αγλαΐα Τραγουδάρα μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την παράδοση που συνεχίζεται

Συνέντευξη στην ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εξήντα πέντε χρόνια συμπληρώνει η Μουσική Σχολή Τραγουδάρα που εγγράφει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της και δεκάδες διακρίσεις μαθητών. Οι συνεχιστές της οικογενειακής παράδοσης, Δημήτρης, Στέφανος και Αγλαΐα Τραγουδάρα μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την φιλοσοφία της σχολής, τα εφόδια που προσφέρει στους μαθητές και υπογραμμίζουν ότι στόχος είναι η υψηλής ποιότητας εκπαίδευση με σύγχρονες προδοαγραφές.

-Πολύχρονοι οι δεσμοί της οικογένειας με την μουσική γνώση……

Προερχόμαστε από «μουσική» οικογένεια, παιδιά του μεγάλου δασκάλου Αντώνη Τραγουδάρα, και εγγόνια της γιαγιάς Αγλαϊώς κορυφαίας φυσιογνωμίας στο Πήλιο στο παραδοσιακό τραγούδι και τον χορό με συχνές παρουσιάσεις στο κρατικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ο Σίμωνας Καράς, ο Νέστορας Μάτσας, η Δόμνα Σαμίου και ο Παναγιώτης Μυλωνάς την επισκέπτονταν συχνά στο σπίτι της στο Κεραμίδι για να τους μεταφέρει και να καταγράψουν τον τραγουδιστικό πλούτο του χωριού. Ο πατέρας μας Αντώνης Τραγουδάρας ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο στα μουσικά δρώμενα της πόλης, μόνιμο μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, κάλυπτε μουσικά τις γυμναστικές επιδείξεις όλων των σχολείων καθώς επίσης και τις παρουσιάσεις των χορευτικών τμημάτων συλλόγων ιστορικών πλέον σήμερα, όπως το Λύκειο Ελληνίδων, η Λέσχη Εργαζομένου κοριτσιού και ο Χορευτικός Όμιλος Βόλου. Υπήρξε ιδρυτής και ιδιοκτήτης μιας εκ των πρώτων οργανωμένων μουσικών εκπαιδευτηρίων που λειτούργησε στην πόλη μας το έτος 1954 και συνεχίζει τη λειτουργία του αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα.

-Ποια είναι η φιλοσοφία της Σχολής Τραγουδάρα;

Η μουσική παιδεία είναι σημαντική και μέσω αυτής αναπτύσσονται πολλές δεξιότητες, βοηθά στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων αλλά και στην άντληση χαράς κατά τη μαθησιακή διαδικασία. Κατά τον Πλάτωνα «η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα» Αυτά τα λόγια διέπουν και τη δική μας φιλοσοφία. Πιστεύουμε στη δύναμη της γνώσης αλλά και της εκπαίδευσης. Η μουσική διδάσκει πως για κάθε ερώτημα υπάρχουν περισσότερες από μία απαντήσεις, αναπτύσσει την κριτική σκέψη των παιδιών, την εξωστρέφειά τους, την πνευματική εγρήγορση, τη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα και τη μνήμη τους σύμφωνα και με νεώτερες μελέτες.

Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας μουσική παιδεία και εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας της σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές που διαθέτει η σχολή αλλά κυρίως βασιζόμενοι στους έμπειρους και διακεκριμένους συνεργάτες μας. Μέσα από τον προγραμματισμό των παραστάσεων και των εκδηλώσεων της Σχολής μας, στοχεύουμε στην άρτια εκπαίδευση των μαθητών, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής τους μέσω της συμμετοχής τους σε συναυλίες και εκδηλώσεις καθώς και στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και του πνεύματος συνεργασίας μέσω των ομαδικών μαθημάτων όπως είναι η θεωρία, η χορωδία, η ορχήστρα. Εμείς ως μουσικολόγοι δάσκαλοι επιθυμούμε με τη δουλειά μας να προάγουμε αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε να τα αποκτούν σε μεγάλο βαθμό οι μαθητές μας και να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε προσφέροντας υψηλό επίπεδο σπουδών.

-Ποια τμήματα λειτουργούν για όσους επιθυμούν να μυηθούν στη μουσική;

Σήμερα στη Μουσική Σχολή Τραγουδάρα λειτουργούν τμήματα: πιάνου, βιολιού, βιόλας, κιθάρας, φλάουτου, τρομπέτας, σαξόφωνου, μουσικής προπαιδείας, θεωρητικών, ανωτέρων θεωρητικών, μονωδίας, σύγχρονου τραγουδιού, παιδικής χορωδίας, χορωδίας ενηλίκων, ακορντεόν, αρμονίου, μπουζουκιού, μπαγλαμά, ηλεκτρικής και ακουστικής κιθάρας, ηλεκτρικού μπάσου, ντράμς, παραδοσιακού κλαρίνου, παραδοσιακού βιολιού, σαντούρι, κανονάκι, λαούτο, ούτι, ταμπουράς, τουμπελέκι.

-Επιβράβευση των προσπαθειών σας, οι επιτυχίες των μαθητών σας;

Πτυχιούχοι και διπλωματούχοι μαθητές μας διακρίνονται σήμερα και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα όπως επίσης και στο εξωτερικό . Οι διακρίσεις των μαθητών μας και η μετέπειτα πορεία τους αποτελούν για μας την ουσιαστικότερη επιβράβευση και το κίνητρο για να γινόμαστε καλύτεροι.

-Τι συμβουλεύετε όσους επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στη μουσική;

Οπως είπαμε και παραπάνω, για την ανάπτυξη όποιας ικανότητας σε θαυμαστή δεξιότητα, μεσολαβεί χρόνος και κόπος. Το ίδιο και για τη μουσική. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα, που ανοίγει πολλές προοπτικές τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο η επαγγελματική ενασχόληση και καταξίωση προϋποθέτει υψηλό επίπεδο σπουδών, ενάργεια, αγάπη για τη μουσική, ακρίβεια στην αντίληψη, παρατηρητικότητα. Η μουσική είναι τέχνη αλλά και επιστήμη. Η σωστή καλλιέργεια, οι υψηλού επιπέδου σπουδές και η αγάπη για το επάγγελμά μας, οδηγεί στην υψηλή ποιοτική απόδοση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου