ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρέσβειρα ειρήνης από τη Γλώσσα Σκοπέλου

πρέσβειρα-ειρήνης-από-τη-γλώσσα-σκοπέ-403408

Η Κωνσταντίνα Αγγελέτου χτίζει γέφυρες φιλίας με τον Λίβανο μέσω πολιτιστικού πρότζεκτ

Σπουδαίο έργο αναπτύσσει Γλωσσώτισα, που διακρίνεται για την πολιτιστική της δράση, ανοίγοντας δρόμους φιλίας και επικοινωνίας με τον Λίβανο και τον αραβικό κόσμο κατ’ επέκταση. Η Κωνσταντίνα Αγγελέτου από τη Γλώσσα Σκοπέλου, πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με εφόδιο την προφορική παράδοση και την επικοινωνία με την τρίτη ηλικία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Ψυχή» της ομάδας «Πλέγμα», που διοργανώνει το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Σκοπέλου «Διαμαντής Παλαιολόγος», η Κωνσταντίνα δεν εφησυχάζει ποτέ, αλλά ακολουθεί τον δρόμο της προσωπικής εξέλιξης, αναπτύσσοντας φιλικούς δεσμούς με τη Λιβανέζα Νέλλι Αμπούντ, μέσα από πολιτιστικό πρότζεκτ που ενώνει τους λαούς.

Οι γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με τον Λίβανο εδραιώθηκαν μέσω του προγράμματος «Tandem for culture», το οποίο ενισχύει την επικοινωνία ανάμεσα σε πολιτιστικούς διαχειριστές. Υπέβαλε αίτηση, την επέλεξαν ανάμεσα σε 18 Ευρωπαίους πολιτιστικούς διαχειριστές και το ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στην Τυνησία έγινε η αφορμή να γνωριστεί με τη Λιβανέζα Νέλλι, με την οποία υπέβαλαν στη συνέχεια από κοινού πρόταση συνεργασίας, που πήρε το «πράσινο φως» προκειμένου να υλοποιηθεί.

«Η πρόταση είναι ένα διαγενεακό πρόγραμμα προφορικής ιστορίας. Υλοποιήσαμε, τη χρονιά που μας πέρασε, πρόγραμμα σε τέσσερα ελληνικά νησιά, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Ανδρο και τη Σύρο, όπου τα παιδάκια μαθαίνουν τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας και ουσιαστικά μαθαίνουν να ρωτούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ολο αυτό καταγράφεται και θα αποτυπωθεί σε σάιτ» εξηγεί η Κωνσταντίνα.

Παράλληλα είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει στον Λίβανο την τεχνογνωσία που απέκτησε στην Ελλάδα. Στον Λίβανο υλοποιήθηκε αντίστοιχο πρόγραμμα και στο τέλος οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες.

Η πρέσβειρα πολιτισμού από τη Γλώσσα Σκοπέλου επισκέφτηκε τον Λίβανο τον περασμένο Νοέμβριο και τον Απρίλιο, ενώ όπως αναφέρει «προγραμματίζουμε να συνεχίσουμε τη δράση. Παρόλο που έχει ολοκληρωθεί, θέλουμε να συνεχίσουμε και να κάνουμε και άλλες δράσεις με τον Λίβανο».

Λάτρεις του πολιτισμού

Οι γέφυρες φιλίες ανάμεσα στη Σκόπελο και τον Λίβανο χτίζονται μέσω της συνεργασίας της Κωνσταντίνας και της Λιβανέζας Νέλλι, οι οποίες είναι ένθερμες φίλες της παράδοσης και του πολιτισμού.

Η Νέλλι, ως αρχαιολόγος, ίδρυσε το MuseoLab, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προάγει τη γνώση και την εκπαίδευση μέσω των μουσείων και παντρεύει τον πολιτισμό με την παράδοση.

Η Κωνσταντίνα μεγάλωσε στη Σκόπελο και σπούδασε Διαχείριση Παραστατικών Τεχνών στη Μαδρίτη. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στην Αθήνα με την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Πλέγμα» και διοργανώνει φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια και πολιτιστικά σεμινάρια.

Η δράση που θα πραγματοποιηθεί στη Σκόπελο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, με επίκεντρο τη γνωριμία με τους λιβανέζικους χορούς, είναι απόρροια της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί και συνεχίζεται με πολύ καλές προοπτικές, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στη Σκόπελο, την Ελλάδα και τον Λίβανο.

Επικοινωνία με την τρίτη ηλικία

Το θέμα της δράσης συνεργασίας που πραγματοποιείται είναι τα παιδιά να μάθουν να ρωτούν τα άτομα τρίτης ηλικίας, για να καταγράφουν την προφορική παράδοση της περιοχής τους. «Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν πολλοί κοινοί μύθοι και σε αυτά που έχουμε καταγράψει στην Ελλάδα και σε αυτά που έχουμε καταγράψει στον Λίβανο. Οπότε όταν ολοκληρωθεί το σάιτ θα έχει τη δυνατότητα ο αναγνώστης να διαβάσει τις ιστορίες και να δει τις ομοιότητες» υπογράμμισε η Κωνσταντίνα Αγγελέτου.

Στον Λίβανο, όπου πήγε με τους Ελληνες που συνεργάζονται στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, έγινε αποδέκτης της φιλόξενης διάθεσης των κατοίκων του, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Η εμπειρία της επικοινωνίας με επίκεντρο την προφορική παράδοση έχει καταγραφεί σε ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο YouTube στη σελίδα του «Πλέγματος» και αποδεικνύει τη διαχρονική δύναμη της παράδοσης και του πολιτισμού, που ξεπερνά τα σύνορα και ενώνει τους λαούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου