ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πράσινα σημεία στον Δήμο Σκοπέλου

πράσινα-σημεία-στον-δήμο-σκοπέλου-317375

Βιοδιασπώμενα ποτήρια μίας χρήσης στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου

Προτεραιότητα αποτελεί για τη δημοτική αρχή Σκοπέλου το έργο της κυκλικής οικονομίας, η δημιουργία πράσινων σημείων για τη συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος. Ο Δήμος Σκοπέλου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης μηχανήματος πόσιμου νερού σε όλα τα δημοτικά κτίρια με βιοδιασπώμενα ποτήρια μιας χρήσης. Ηδη τα περιβαλλοντικά ποτήρια έχουν πάρει θέση… στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Κατ’ αρχάς προχωράμε στη δημιουργία χώρου που θα αποτελέσει πράσινο σημείο, μέσα στο οποίο θα γίνουν όλες οι εγκαταστάσεις για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων», ενημέρωσε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, εκτός από τη Σκόπελο, πράσινο σημείο θα δημιουργηθεί στη Γλώσσα και πράσινη γωνιά στο Κλήμα.

«Εκεί θα γίνεται η συλλογή των ανακυκλώσιμων προϊόντων», όπως εξηγεί, «είτε αυτά είναι μπάζα τα οποία θα κονιορτοποιούνται και θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ για επίχωση είτε θα μεταφέρονται σε εργοστάσια ανακύκλωσης είτε θα ακολουθείται η διαδικασία της κομποστοποίησης, όταν πρόκειται για βιοαπόβλητα».

Σύμφωνα με τον κ. Περίσση, σχεδόν έτοιμες είναι οι μελέτες για τον ΧΥΤΑ, ώστε στη συνέχεια η δημοτική αρχή να προχωρήσει προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός δεύτερου κυττάρου στον ΧΥΤΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η διοργάνωση δράσεων συνεργασίας με πιστοποιημένους φορείς, για την ενημέρωση των κατοίκων του νησιού.

«Είναι υπόθεση όλων μας η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904 για περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης. Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στοχεύει σταθερά ως τον Ιούνιο του 2020 την καθολική απόσυρση πλαστικών μιας χρήσης», υπογραμμίζει από την πλευρά της η ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου Σταμάτη Περίσση σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας και προστασίας του Περιβάλλοντος, Αγάπη Καραμανλή.

Οπως επισημαίνει «το γεγονός ότι η Σκόπελος ανήκει σε προστατευμένη θαλάσσια περιοχή natura αυξάνει γεωμετρικά την ανάγκη της να στοιχηθεί σε μια προσπάθεια διαχείρισης των απορριμμάτων της, δέσμευσης για την μηδενική χρήση πλαστικής σακούλας και πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης, συντεταγμένης ανακύκλωσης, συστηματικής κομποστοποίησης. Όλα όσα αποκαλούμε με δυο λέξεις κυκλική οικονομία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου