ΤΟΠΙΚΑ

Απεβίωσε ο διακεκριμένος Βολιώτης συγγραφέας Γ. Θωμάς

απεβίωσε-ο-διακεκριμένος-βολιώτης-συ-417193

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο βραβευμένος Βολιώτης συγγραφέας

Μεγάλη απώλεια για τον χώρο των γραμμάτων και του πνεύματος αποτελεί ο θάνατος του κορυφαίου λαογράφου και συγγραφέα Γιώργου Θωμά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη.

Ο Γιώργος Θωμάς, ο οποίος διακρινόταν για την καλοσύνη και την ευγένειά του, γεννήθηκε το 1930 στο Προμύρι της Μαγνησίας. Εργάστηκε ως δάσκαλος, ενώ καταπιάστηκε παράλληλα με την ιστορική και λαογραφική έρευνα.

Εχει κοινοποιήσει σαράντα δύο ανάτυπα και πάνω από χίλια δημοσιεύματα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ οι μελέτες του «Ο Πηλιορείτης οπλαρχηγός Γιώργης Ζορμπάς (1788 – 1856)» (1984) και «Ο πολιτισμός του Πηλίου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας» (1996),έχουν λάβει το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται επίσης τα βιβλία: «Η ανέκδοτη χωρογραφία της Ανατ. Θεσσαλίας από τον Γρηγόριο Κωνσταντά – Ενα χειρόγραφο του 1838» (1991), «Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου» (1992), «Κώστας Στριμμένος, ο τελευταίος ιατροφιλόσοφος του Βόλου» (1997), «Δημήτριος Εξαρχος, ο Τρικαλινός οπλαρχηγός στις Θεσσαλικές Επαναστάσεις του 1854 και 1878» (2005) και «Οι λαϊκές βρύσες του Πηλίου» (2011).

Επίσης διετέλεσε επί σειρά ετών γραμματέας της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών, η οποία εξέδωσε συλλυπητήριο ψήφισμα.

Δεκάδες εκδηλώσεις είχαν διοργανωθεί προς τιμήν του από τοπικούς φορείς, προκειμένου να αναδειχθεί το πολυδιάστατο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, που αναφέρεται σε ιστορικά θέματα και πρόσωπα της περιοχής.

Τιμητική εκδήλωση είχε διοργανώσει επίσης πέρυσι ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πλατανιά «Η Σηπιάδα» σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στον Πλατανιά Πηλίου, περιοχή αγαπημένη για τον συγγραφέα.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 11.30 το πρωί στον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Προμυρίου όπου θα του απευθύνουν το ύστατο χαίρε οι οικείοι, συγγενείς και όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνει συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου