ΤΟΠΙΚΑ

Αναβίωσε ο πηλιορείτικος γάμος

αναβίωσε-ο-πηλιορείτικος-γάμος-404632

Περισσότερα από οκτακόσια άτομα παρακολούθησαν τα έθιμα και γεύτηκαν τον περίφημο μπακλαβά

Παραδοσιακοί ήχοι γέμισαν την κεντρική πλατεία και τα καλντερίμια της Πορταριάς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με περισσότερα από οκτακόσια άτομα, ντόπιους και επισκέπτες, να παρακολουθούν με έκδηλο ενδιαφέρον την 46η αναβίωση του πηλιορείτικου γάμου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ξένοι και Ελληνες, ντόπιοι και επισκέπτες συμμετείχαν για μια ακόμη φορά στο παραδοσιακό γλέντι, που στήθηκε και φέτος με πρωτοβουλία του Αθλητικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς «Το Ορμίνιον» και τη συνεργασία του Δήμου Βόλου. Γευστικό σημείο αναφοράς ο παραδοσιακός μπακλαβάς, έργο του Συνεταιρισμού Γυναικών Πορταριάς, που έγινε ανάρπαστος.

Γαμπρός φέτος ήταν ο Τριαντάφυλλος Καβούρης και νύφη η Αναστασία Παπαδαυίδ, που φόρεσαν τις παραδοσιακές πηλιορείτικες φορεσιές του γάμου και ήταν οι πρωταγωνιστές της αναβίωσης των παμπάλαιων εθίμων.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η γραμματέας στο ΔΣ του Συλλόγου «Το Ορμίνιον» Φιλίτσα Καραζαφείρη, εξέφρασε την ικανοποίηση των διοργανωτών για την πολύ μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, ενώ σημείωσε ότι απαιτήθηκε συντονισμένη προσπάθεια για να «στηθεί» η φετινή διοργάνωση, που σημείωσε επιτυχία. Παράλληλα τόνισε ότι πολλοί είναι εκείνοι που ανεβαίνουν στην Πορταριά ειδικά για τον πηλιορείτικο γάμο, που είναι πλέον θεσμός με πολλούς φίλους και υποστηρικτές.

Ο κύκλος των εθίμων του πηλιορείτικου γάμου άνοιξε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς με τα αρραβωνιάσματα, που και ο παπάς, αλλά και ο συμβολαιογράφος έχουν πολύ σημαντικό ρόλο και ακολούθησαν τα αλευρώματα, που έδωσαν γιορτινό τόνο στην εκδήλωση.

Προχθές το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία, τα μπρατίμια ξεκίνησαν έφιπποι για με τα καλέσματα, τραγουδώντας και χορεύοντας, κρατώντας καραφάκια με τσίπουρο και μπακλαβά. Ακολούθησε η μεταφορά της προίκας, με άλογα στολισμένα και όργανα, στα γραφικά καλντερίμια του χωριού με κατάληξη στην κεντρική πλατεία όπου έγινε το κόψιμο του νυφικού.

Το απόγευμα της Κυριακής συνεχίστηκε η αναβίωση του γάμου με το ξύρισμα του γαμπρού, με απανωτές τουφεκιές, τις τελετές κεράσματος του πρώτου μπράτιμου από τη νύφη και την εντολή ότι άρχιζε ο γάμος, το ξεκίνημα της νύφης, τη γαμήλια πομπή, την επιστροφή της νύφης και του γαμπρού, το γαμήλιο γεύμα, το κρέμασμα του γαμπρού από τα μπρατίμια, τα ταξίματα της νύφης, το γέμισμα της στάμνας με νερό από την κεντρική βρύση, το σπάσιμο της στάμνας και τέλος το ψώνισμα του γαμπρού για το νέο νοικοκυριό. Στη συνέχεια έγινε το πρώτο τραπέζι των νεόνυμφων στο σπίτι του γαμπρού.

Στην κεντρική πλατεία προσφέρθηκαν δωρεάν ντόπιο κρασί και τσίπουρο, ενώ και οι δύο βραδιές πλαισιώθηκαν από λαϊκό πανηγύρι με παραδοσιακή ορχήστρα με τους Κερασιώτη Νίκο κλαρίνο, Μαρίνα Μπαρούτα τραγούδι, Βούλγαρη Αντώνη λαούτο, Τσακαλάκη Νίκο λαούτο και Καραμανιώλα Ιωάννη κρουστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου