ΤΟΠΙΚΑ

Κληρώνονται 16 δημότες για την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου

κληρώνονται-16-δημότες-για-την-επιτροπή-383997

Εως τέλος Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων

Ενεργό ρόλο στις αποφάσεις, που αφορούν σε θέματα της πόλης και σχετίζονται με αναπτυξιακά προγράμματα και προγράμματα δράσης, με το επιχειρησιακό και τεχνικό πρόγραμμα, αλλά και με ζητήματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, καλούνται να διαδραματίσουν πολίτες του Δήμου Βόλου, μέσω της Επιτροπής Διαβούλευσης. Με πρόσκληση του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή Διαβούλευσης.

Οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους κατατίθενται έως τέλος Σεπτεμβρίου, στα γραφεία του Δημοτολογίου Βόλου. Συνολικά 16 δημότες μπορούν να συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης. Μάλιστα αν οι αιτήσεις είναι περισσότερες θα γίνει κλήρωση.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης τοπικές εμπορικές και επαγγελματικές οργανώσεις, εκπρόσωποι επιστημονικών συλλόγων και φορέων, τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών, εργαζομένων του Δήμου, ενώσεων γονέων, αθλητικών, πολιτιστικών και εθελοντικών συλλόγων.

Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο για τα αναπτυξιακά προγράμματα και προγράμματα δράσεις του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα.

Ρόλος της είναι επίσης να γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο και να εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου. Μπορεί επίσης να διατυπώνει παρατηρήσεις ακόμη και εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο για τη διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος.

Σημειώνεται ότι η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια υποχρεωτικά μία φορά τον χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες για άλλα θέματα και οι αποφάσεις της αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ακόμη και στις ετήσιες συνεδριάσεις δεν υπάρχει ανταπόκριση από φορείς και πολίτες. Οι συνεδριάσεις γίνονται μεταξύ λίγων μελών, ενώ οι απουσίες τόσο εκπροσώπων φορέων, όσο και πολιτών έχουν σχολιαστεί από στελέχη της δημοτικής αρχής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου