ΤΟΠΙΚΑ

Ανέπτυξαν πλούσιες δράσεις

ανέπτυξαν-πλούσιες-δράσεις-383752

Από κοινού το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Π.Θ. και ο Σύλλογος Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδος

Πλούσιες δράσεις εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με στόχο την προαγωγή της εκπαίδευσης και του πολιτισμού εντός και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας, πραγματοποίησαν μέσα στο 2018 το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδος στο πλαίσιο συμφώνου συνεργασίας. Σημαντικοί συνεργαζόμενοι φορείς στην πρωτοβουλία αυτή ήταν το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, καθώς και μέλη και συνεργάτες του Συλλόγου Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδος.

Στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019 πολύτιμη και καθοριστικής σημασίας ήταν η υποστήριξη και η ενθάρρυνση του μέχρι πρότινος προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και νυν κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναπληρωτή καθηγητή Παναγιώτη Πολίτη, καθώς και πολλών άλλων μελών του τμήματος.

Ετσι, στο πλαίσιο της κοινωνικής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που υποστηρίζει ανιδιοτελώς παιδαγωγικά τους μαθητές και τις μαθήτριες σχολείων του Ανατολικού Πηλίου, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα στα Δημοτικά Σχολεία της Τσαγκαράδας και του Ανηλίου με τη συνεργασία της Χαράς Κανάρη, διδάσκουσας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Ευμορφίας Τσιαμάγκα, μουσειοπαιδαγωγού του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Στην εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν εθελοντικά είκοσι τρεις φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος που μετακινήθηκαν στα χωριά του Πηλίου με λεωφορείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην εκπαιδευτική δράση στο Ανήλιο συμμετείχαν όλα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου και στην Τσαγκαράδα όλα τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νηπιαγωγείου και των μικρότερων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου είχαν τη ευκαιρία να γνωρίσουν και να παίξουν παιχνίδια από την αρχαία Ελλάδα με τη μουσειοσκευή «Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με την καθοδήγηση και εμψύχωση των φοιτητώνκαι φοιτητριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι μαθητές και μαθήτριες των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου προσέγγισαν μία μέρα των νεολιθικών ανθρώπων. Για τον σκοπό αυτό μεταφέρθηκαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου αντίγραφα – ομοιώματα νεολιθικών αντικειμένων καθώς και εποπτικό υλικό.Την υλοποίηση αυτού του προγράμματος ανέλαβε η μουσειοπαιδαγωγός της ΕΦΑ Μαγνησίας Ευμορφία Τσιαμάγκα με φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος.

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων τον Μάιο του 2019 φοιτητές και φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας γιόρτασαν «το μέλλον της παράδοσης» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα. Προσέγγισαν την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική, τα μαθηματικά και την τέχνη φτιάχνοντας τα δικά τους έργα, αλλά και συνοδεύοντας μαθητές και μαθήτριες Ειδικού Σχολείου στο πλαίσιο διαφοροποιημένου εκπαιδευτικού προγράμματος. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος ανέλαβαν η Χαρά Κανάρη, διδάσκουσα του Τμήματος και η Αναστασία Ζωή Σουλιώτου μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την πρωτοβουλία αυτή υποστήριξε η Νάντια Δαμιανάκου, τοπική διαχειρίστρια του Μουσείου Τσαλαπάτα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδος προσφέρθηκε στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του Τμήματος σεμιναριακό μάθημα με τίτλο «Με ένα βιβλίο για το Μουσείο». Το σεμιναριακό μάθημα το οποίο υλοποιήθηκε σε τέσσερις μηνιαίες συναντήσεις κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018 – 2019, οργάνωσε και υλοποίησε η Θεοδοσία Ράπτου, δασκάλα, μουσειοπαιδαγωγός με μεταπτυχιακές σπουδές στη δημιουργική γραφή. Στις συναντήσεις του σεμιναριακού μαθήματος οι φοιτητές και φοιτήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να εργαστούν και να προσεγγίσουν το Μουσείο μέσα από βιβλία συγγραφέων, όπως της Λήδας Κροντηρά, του Χρήστου Μπουλώτη και της Μαρίζας Ντεκάστρο και να προσεγγίσουν τις γραπτές στήλες του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου βιωματικά.

Οι δράσεις αυτές, η διεύρυνση των οποίων αποτελεί στόχο για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, αναδεικνύουν την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου, την κοινωνική του προσφορά, αλλά και τις δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ διαφορετικών φορέων για μια εκπαίδευση πολιτισμού με αντίκτυπο στην εκπαιδευτική και ευρύτερη κοινότητα εντός και εκτός Πανεπιστημίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου