ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτο κουδούνι με κενά στα σχολεία της Μαγνησίας

πρώτο-κουδούνι-με-κενά-στα-σχολεία-της-380771

Παράδοξο, μαθητές θα έχουν παράλληλη στήριξη, αλλά όχι… καθηγητή τάξης! – Καλύτερη η εικόνα στην Πρωτοβάθμια

Με σημαντικά κενά, ακόμη και σε βασικές ειδικότητες καθηγητών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια ιδίως της νησιωτικής Μαγνησίας, αναμένεται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Τόσο στη γενική, όσο και στην ειδική αγωγή, αλλά και στην επαγγελματική εκπαίδευση οι ελλείψεις δεν καλύφθηκαν από τις προσλήψεις αναπληρωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία από την προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Ρηγώ Φασουράκη, η κάλυψη των κενών από αναπληρωτές ήταν πολύ μικρή.

Στη γενική εκπαίδευση η Δ.Δ.Ε. ζήτησε 20 φυσικούς, χημικούς, γεωλόγους και βιολόγους και ήρθαν μόλις 5, ζητήθηκαν 4 καθηγητές καλλιτεχνικών και ήρθε ένας. Στη β’ περιοχή (στα νησιά) οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες. Από τους έξι φιλολόγους ήρθαν οι τρεις, από τους πέντε μαθηματικούς οι δύο, από τους εννιά φυσικούς, χημικούς και βιολόγους οι τέσσερις και από τους δύο καθηγητές ηλεκτρονικών υπολογιστών ο ένας.

Πρόβλημα εντοπίζεται και στις τεχνικές ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λύκεια, που καλύπτονται κατά το ήμισυ, αλλά και στα τμήματα ένταξης που δεν καλύπτονται ούτε στο 40%.

Αντιθέτως υπάρχει σχεδόν πλήρης κάλυψη με προσωπικό στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και στην παράλληλη στήριξη. Το παράδοξο είναι ότι μαθητές θα έχουν παράλληλη στήριξη, αλλά όχι καθηγητή τάξης!

Καλύτερη φαίνεται η εικόνα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας. Τα 98 κενά που είχαν δηλωθεί, εκ των οποίων τα 45 στην ειδική αγωγή, φαίνεται να καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό μέσα από την πρόσληψη αναπληρωτών, που ξεκίνησαν να παρουσιάζονται από χθες στη Διεύθυνση και σήμερα αναμένεται να διαμορφωθεί η τελική εικόνα. Σημαντική είναι η ροή αναπληρωτών προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων μετά τον διπλασιασμό της μοριοδότησης με αποτέλεσμα φέτος για πρώτη χρονιά τα κενά εκπαιδευτικών να είναι ελάχιστα.

Οι Αγιασμοί

Ο επίσημος Αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους 2019 – 2020 για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας θα τελεστεί αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 9:00 π.μ. στον προαύλειο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, παρουσία του διευθυντή Εκπαίδευσης Γεωργίου Πολύζου.

Στη συνέχεια ο διευθυντής Εκπαίδευσης θα παραστεί και στην τέλεση Αγιασμού του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς στις 10.30 π.μ.

Για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο επίσημος Αγιασμός θα τελεστεί στις 10 το πρωί στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου και θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς του όμορου 4ου Γυμνασίου. Στον Αγιασμό θα εγκαινιαστεί και το λεωφορείο που αγοράστηκε για τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του «Μαραθωνίου Αγάπης για τον συμμαθητή με Αναπηρία».

Σε βαρύ κλίμα θα τελεστεί ο Αγιασμός των μαθημάτων για τη νέα σχολική χρονιά στο 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού, που θρηνεί την απώλεια της 13χρονης μαθήτριας Σεραΐνας, η οποία βρήκε τραγικό τέλος όταν εκτοξεύτηκε από το παιχνίδι «χαλί» στην αυλαία της εμποροπανήγυρης του Αλμυρού. Ο Αγιασμός θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι και αμέσως μετά παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου και του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη της 13χρονης.

Από τη Διεύθυνση του 7ου Γυμνασίου Βόλου ανακοινώνεται ότι ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα τελεστεί στις 9.30 π.μ. στον προαύλειο χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια θα γίνει η διανομή των βιβλίων στους μαθητές των τριών τάξεων.

Ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς του 8ου Γυμνασίου και του 8ου Λυκείου Βόλου θα τελεστεί στις 10 το πρωί στον προαύλειο χώρο των δυο σχολείων.

Ο Αγιασμός στο Μουσικό Σχολείο Βόλου για τη νέα σχολική χρονιά θα τελεστεί στις 9:00 π.μ. Μετά τον Αγιασμό οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία της χρονιάς. Οι μαθητές του σχολείου που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ μπορούν να ενημερωθούν για τα δρομολόγια από την ιστοσελίδα του σχολείου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου