ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρολουσία για 113 επιχειρήσεις εστίασης στη Μαγνησία

ψυχρολουσία-για-113-επιχειρήσεις-εστίασ-362266

Ασφαλιστικά μέτρα, που θα ξεκινήσουν να εκδικάζονται από 21 Νοεμβρίου, κατέθεσε σε βάρος τους η GEA, αξιώνοντας ποσά από 1.000 έως 15.000 ευρώ

Ψυχρολουσία για 113 επιχειρήσεις εστίασης της Μαγνησίας που τις προηγούμενες ημέρες οι επιχειρηματίες άρχισαν να παραλαμβάνουν ο ένας μετά τον άλλο «μπιλιετάκια» από την εταιρεία συγγενικών πνευματικών δικαιωμάτων GEA (Grammo, Ερατώ, Απόλλων). Στους καταστηματάρχες παραδόθηκαν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε σε βάρος τους η εταιρεία για τη μουσική που παίζουν στα καταστήματά τους αξιώνοντας ποσά από 1.000 έως 15.000 ευρώ.

Ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Μαγνησίας Χρήστος Γούσιος, σε έρευνα που έκανε στο Πρωτοδικείο διαπίστωσε ότι συνολικά διώκονται 113 καταστηματάρχες εστίασης. Η πλειονότητα αφορά σε επιχειρήσεις εντός Βόλου και στη Σκιάθο, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ιδιοκτητών καταστημάτων σε Ν. Ιωνία, Καλά Νερά και Σκόπελο.

Οπως έγινε γνωστό από τον κ. Γούσιο, η GEA αξιώνει αποζημιώσεις για τα συγγενικά πνευματικά δικαιώματα από τα καταστήματα που παίζουν μουσική για περασμένα έτη που αφορούν στο διάστημα από το 2012 έως και το 2018.

Τα ποσά που αξιώνει να της καταβληθούν με ασφαλιστικά μέτρα ποικίλουν ανάλογα με το είδος της επιχείρησης και τα τετραγωνικά του κάθε καταστήματος και κυμαίνονται από 100 ευρώ έως και 3.000 ευρώ τον χρόνο. Το δεύτερο ποσό αφορά κυρίως σε κλαμπ που κατατάσσονται στην υψηλότερη κατηγορία καθώς η μουσική είναι απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία τους,.

Καταστηματάρχες καλούνται να πληρώσουν στη GEA ποσά από 1.000 έως και 15.000 ευρώ για τα χρόνια που προηγήθηκαν. «Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη συζήτηση. Θεωρητικά όποιος πληρώνει την πρώην ΑΕΠΙ πρέπει να καταβάλλει και συγγενικά πνευματικά δικαιώματα. Υπάρχουν κάποιοι που δεν το γνωρίζουν. Υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να καταβάλλουν τα ποσά που τους ζητούνται και που σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπέρογκα. Πάγιο αίτημα είναι η ύπαρξη ενός οργανισμού στον οποίο θα πληρώνουν για τη μουσική οι καταστηματάρχες», σημείωσε ο κ. Γούσιος.

Με βάση τις επιδόσεις των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που παρέλαβαν ο ένας μετά τον άλλο, οι καταστηματάρχες σέρνονται στα δικαστήρια μαζικά. Εχουν προσδιοριστεί τέσσερις δικάσιμοι για τις 113 περιπτώσεις, δύο μέσα στο Νοέμβριο (ξεκινούν στις 21 του μήνα) και δύο μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο κλάδος είναι ανάστατος. Εντός των επόμενων ημερών, αν όχι την επόμενη Τετάρτη, τη μεθεπόμενη θα γίνει συνέλευση του κλάδου για το ζήτημα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου