ΤΟΠΙΚΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα για το ολοκαύτωμα

πιλοτικό-πρόγραμμα-για-το-ολοκαύτωμα-356243

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος με θέμα «Η αφήγηση του ολοκαυτώματος μέσα από την τέχνη και την τοπική ιστορία» διοργανώνεται την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου από τις 09.00 πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου – Ερευνητικό Κέντρο, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, πραγματοποιούν εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, που υλοποιήθηκε αποκλειστικά για τα σχολεία της Μαγνησίας το σχολικό έτος 2018-19, καθώς και παρουσίαση του λευκώματος με το σύνολο του υλικού για την Ιστορία του Ολοκαυτώματος, όπως αυτό προέκυψε μέσα από την ματιά των παιδιών.

Το παραπάνω πρόγραμμα επιδίωξε να συνδέσει τη σύγχρονη πραγματικότητα των μαθητών και των μαθητριών με την ιστορία και τον πολιτισμό του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και την εβραϊκή θρησκεία ενώ, παράλληλα, να παρουσιάσει ιστορικές πτυχές και γεγονότα που συνδέονται με τον αντισημιτισμό και εν τέλει με το ολοκαύτωμα.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στους βασικούς άξονες του θέματος μέσα από τις σύγχρονες βιωματικές – διδακτικές τεχνικές και με έμφαση στην ενίσχυση του κριτικού στοχασμού, αποφεύγοντας το διδακτισμό και τη στείρα προσέγγιση. Αυτό επιτεύχθηκε με τη μελέτη των ιστορικών γεγονότων, των καταγεγραμμένων βιωματικών εμπειριών ανθρώπων που έζησαν τα αποτρόπαια γεγονότα και όσων εξιστορήσεων μεταφέρουν οι απόγονοί τους, σε συνδυασμό με δράσεις όπως η επίσκεψη των σαράντα μαθητών και μαθητριών της Α’ και Β’ Λυκείου και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, στη Συναγωγή του Βόλου, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, τη Συναγωγή Αθηνών και την προσκυνηματική επίσκεψη, δέκα εξ αυτών με τη συνοδεία τριών καθηγητριών και εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας, στα στρατόπεδα Αουσβιτς και Μπιρκενάου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε χάρη στη γενναιοδωρία χορηγών που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των συντελεστών.

Με τη γόνιμη και δημιουργική αλληλεπίδραση που προέκυψε από την ανταλλαγή απόψεων για τις ανθρώπινες στάσεις και συμπεριφορές σχετικά με το φαινόμενο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας, η συμμετοχή στο πρόγραμμα συνέβαλε ώστε να αντιληφθούν ως ένα βαθμό την αξία του πλουραλισμού και τη σημασία της διαφορετικότητας, ως εμπειρία αναγνώρισης του εαυτού τους, και να κατανοήσουν ότι το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος οδηγεί σε ακραίες και καταστροφικές επιλογές.

Η εκφραστική ποικιλομορφία και ο συναισθηματικός πλούτος των εργασιών τους αποδεικνύει ότι η διδασκαλία και η μάθηση όταν υποστηρίζονται από το όραμα και την έμπνευση, αποδίδουν. Την εκδήλωση προσκαλούνται να παρακολουθήσουν όσοι επιθυμούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου