ΤΟΠΙΚΑ

Συγκλονίζει η εξομολόγηση του 45χρονου υπέρβαρου από το Πήλιο

συγκλονίζει-η-εξομολόγηση-του-45χρονου-356230

Πέντε χρόνια έχει να βγει από το σπίτι ο μοναχικός υπέρβαρος, που συγκλόνισε τον Βόλο και τη Μαγνησία με το δράμα του, το οποίο αποκαλύφτηκε, όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αργαλαστής έστησε πολύωρη επιχείρηση για να τον απεγκλωβίσει από το κρεβάτι του, που έσπασε. Ο ταλαιπωρημένος 45χρονος, που ζυγίζει 250 κιλά, βγαίνει από το σπίτι – φυλακή και αναπνέει καθαρό αέρα μόνο όταν διακομίζεται από το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για περίθαλψη, όπως συνέβη και την περασμένη Τρίτη.

Το αναπηρικό αμαξίδιο, με το οποίο μπορούσε κάποτε να αποδράσει από τη μονότονη καθημερινότητα, βρίσκεται πεταμένο σε κάποια γωνιά του σπιτιού, πλέον δεν αντέχει το βάρος του, να του θυμίζει τις καλές εποχές, τις μέρες που μπορούσε ακόμη να ξεμυτίζει, να βλέπει τη θάλασσα και τον ουρανό, να έρχεται σε επαφή με τους συνανθρώπους του. Εξάλλου, ο 45χρονος δεν έχει σήμερα ούτε ρούχο για να καλύψει τη γύμνια του και στο χτιστό από τούβλα κρεβάτι του, ώστε να κάθεται σε σωστή στάση μετά την περιπέτεια που είχε, βρίσκεται πάντοτε καλυμμένος πρόχειρα με σεντόνι ή σκέπασμα. Δεν έχει καν μπλούζα!

Ο κ. Στάθης άνοιξε την καρδιά του και μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μετά τα δεκάδες τηλεφωνήματα που δέχτηκαν η Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου και το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Νοτίου Πηλίου από εθελοντές, που εξέφρασαν την επιθυμία να τον βοηθήσουν με κάθε τρόπο, αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που υπάρχουν και τη στήριξη που έχει ανάγκη οπωσδήποτε όταν βρίσκεται μόνος, αδυνατώντας να καλύψει ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες του.

Συγκλονίζουν τα λόγια του

Ο 45χρονος έσπασε τη σιωπή του και μοιράστηκε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και του δυσχεραίνουν περαιτέρω στην ούτως ή άλλως απελπιστική κατάσταση της ζωής του.

Για να σηκώσει το ένα πόδι του, που έχει οίδημα, από το κρεβάτι χρησιμοποιεί καλώδιο και ενδιάμεσα τοποθετεί πανί, ενώ όταν επιδεινώνεται η υγεία του δεν μπορεί να προσεγγίσει ούτε καν το WC του σπιτιού, που δεν απέχει παρά μόνο έξι μέτρα από το κρεβάτι του. Η απόσταση, όμως, αυτή φαντάζει… βουνό για τον ίδιο.

Ανοίγοντας την καρδιά του, συγκινημένος που υπάρχουν εθελοντές που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, ο κ. Στάθης λέει ότι χρειάζεται ένα ορθοπεδικό στήριγμα και συγκεκριμένα χειραγωγούς δωματίου, ώστε να μπορεί να σηκώνεται από το κρεβάτι χωρίς ατυχήματα, να γλιστρά και να πέφτει κάτω, με αποτέλεσμα να καλεί κάθε τρεις και λίγο σε βοήθεια την Πυροσβεστική. Ακόμη, χρειάζεται μία προσαρμογή στο κρεβάτι του για να μπορεί να μετακινήσει το πόδι του χωρίς να τραυματίζεται, όπως συμβαίνει τώρα.

Αν και ο 45χρονος προτιμά να βιώνει τον Γολγοθά προκειμένου να μη φύγει από το σπιτάκι του, τον χώρο του και τα προσωπικά του αντικείμενα και φιλοξενηθεί σε κάποια δομή, όσο τουλάχιστον ακόμη αντέχει, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή η πιο μεγάλη του ανάγκη είναι η εγκατάσταση τουαλέτας σε κοντινότερη απόσταση από το κρεβάτι του.

Το επίδομα που λαμβάνει είναι ύψους περίπου 300 ευρώ και όπως γίνεται αντιληπτό δεν επαρκεί.

Επίσης είναι και μερικά άλλα, που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή του και να διευκολύνουν και το έργο των ανθρώπων, που βρίσκονται δίπλα του, όποτε παραστεί ανάγκη. Ο κ. Στάθης χρειάζεται ρούχα, που δεν μπορεί να βρει στην αγορά, και ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Το ταμείο του καλύπτει συγκεκριμένο ποσό και θα πρέπει να εξασφαλιστεί επιπλέον ποσό της τάξεως των 600 – 1.000 ευρώ για να γίνει η αγορά. Ακόμη χρειάζεται νοσοκομειακό κρεβάτι χαμηλό, ώστε να νιώθει πιο ασφαλής, που θα μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα στις ανάγκες του και θα σηκώνεται χειροκίνητα, ώστε να μην είναι συνέχεια ξαπλωμένος.

Αναγκαία, επίσης, είναι πλυντήριο ρούχων, σεντόνια, πάνες.

«Εχω τόσα χρόνια τη σύζυγο με σκλήρυνση κατά πλάκας σε δομή. Δεν μπορώ να πάω σε ίδρυμα. Η ψυχή μου έχει στενοχωρηθεί πάρα πολύ. Θα προσπαθήσω να παραμείνω στο σπίτι εδώ όσο μπορώ», εξομολογείται ο κ. Στάθης, που στα 45 χρόνια της ζωής του βρίσκεται εγκλωβισμένος στο σπίτι και μέρα νύχτα είναι μόνος, χωρίς να έχει δίπλα του κανέναν για να τον βοηθήσει, πέρα από τις κοινωνικές Υπηρεσίες, την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Τα προβλήματα με τη σύζυγό του ξεκίνησαν όταν ήταν πολύ νέοι, λίγο μετά τον γάμο τους, πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. Δυστυχώς, σύντομα η σύζυγός του χρειάστηκε να φύγει από το σπίτι για να έχει την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η τοπική κοινωνία και οι υπηρεσίες κάνουν ό,τι μπορούν

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο 45χρονος έχουν σκληρύνει την ψυχή του, που δίνει μάχη για να κρατηθεί όρθια, να έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, έστω και μόνος και «φυλακισμένος» σε τέσσερις τοίχους. Ο μοναχικός υπέρβαρος ζει μια πολύ δύσκολη ζωή και αυτό είναι γνωστό στο οικείο περιβάλλον του, την τοπική κοινωνία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που προσπαθούν να τον βοηθήσουν με κάθε τρόπο όσο εκείνος το επιτρέπει μέσα στον Γολγοθά του να παραμείνει ανεξάρτητος.

Ο ανάπηρος μοναχικός παρακαλεί μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για βοήθεια στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, αυτά που μπορούν να διευκολύνουν λίγο την πραγματικότητά του όσο ακόμη του επιτρέπουν οι δυνάμεις του να βρίσκεται εκεί. Το ενδιαφέρον του κόσμου, που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες μέρες, για να τον στηρίξει τον συγκινεί και ζεσταίνει την ψυχή του. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να βοηθήσει μπορεί να απευθυνθεί στον ίδιο τον 45χρονο, τον κ. Στάθη, στο τηλέφωνό του 6938484971.

Η πολύωρη επέμβαση της Πυροσβεστικής

Ο μοναχικός υπέρβαρος χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργαλαστής, καθώς όταν από λάθος γλιστρά και πέφτει στο πάτωμα του σπιτιού του, δεν μπορεί να σηκωθεί όρθιος. Ωστόσο, μπορεί ακόμη να μετακινείται μόνος σε μικρές αποστάσεις από το κρεβάτι του, να μαγειρεύει και να καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες. Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ο κ. Στάθης έμεινε επί πολλές ώρες καθηλωμένος στο κρεβάτι του, που έσπασε και τον εγκλώβισε. Γειτόνισσα που άκουσε τις φωνές του ήταν εκείνη που κάλεσε για βοήθεια. Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και διήρκεσε μέχρι τις 4 το απόγευμα προκειμένου ο 45χρονος να απεγκλωβιστεί. Στη συνέχεια έχτισαν το κρεβάτι του με τούβλα και τον τοποθέτησαν σε σωστή στάση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου