ΤΟΠΙΚΑ

Στην Τσαγκαράδα κηδεύτηκε ο επίτιμος Αρχηγός ΑΤΑ

στην-τσαγκαράδα-κηδεύτηκε-ο-επίτιμος-351594

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία για την απώλεια του ηρωικού πιλότου της «Επιχείρησης Νίκη»

Στο κοιμητήριο Τσαγκαράδας ενταφιάστηκε με κάθε τιμή και δόξα ο επίτιμος αρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Ευάγγελος Παπασταματίου.

Ο ηρωικός πιλότος της «Επιχείρησης Νίκη», από τα Ψαχνά Ευβοίας, που απεβίωσε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 79 ετών χτυπημένος από την επάρατη νόσο, κηδεύτηκε την Κυριακή 1η Οκτωβρίου από την Αγία Παρασκευή στην Αθήνα και ετάφη στον τόπο καταγωγής της συζύγου του Χαράς, στην Τσαγκαράδα Πηλίου, όπως ήταν και επιθυμία του.

Συγγενείς και φίλοι τον αποχαιρέτησαν στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών και στη συνέχεια τον οδήγησαν στην τελευταία του κατοικία στο κοιμητήριο Τσαγκαράδας συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και τμήματος της Φιλαρμονικής.

Επρόκειτο για έναν από τους πιο διακεκριμένους και δραστήριους αξιωματικούς της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Ο αντιπτέραρχος Ευάγγελος Παπασταματίου ήταν ένας από τους ηρωικούς πιλότους της «Επιχείρησης Νίκη» με τα αεροσκάφη NORATLAS στην Κύπρο, κατά τις δραματικές ώρες της τουρκικής εισβολής το 1973.

Επρόκειτο για αποστολή, που χαρακτηρίστηκε σαν «αυτοκτονία», κατά την οποία τα ελληνικά αεροσκάφη αποβίβασαν καταδρομείς και πολεμικό υλικό στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, το οποίο και δεν έπεσε τελικά σε τουρκικά χέρια χάρη στη σθεναρή αντίσταση.

Από τα 13 NORATLAS που έφτασαν στην Κύπρο, επέστρεψαν με περιπετειώδη τρόπο τα 9, ένα εκ των οποίων του Βαγγέλη Παπασταματίου.

Τις πρωτόγνωρες, για οποιονδήποτε Ελληνα πιλότο της σύγχρονης ιστορίας και δραματικές στιγμές που έζησε κατά την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας αποφεύγοντας τα τουρκικά πυρά, εκεί που άφησαν την τελευταία τους πνοή συνάδελφοί του καθώς και καταδρομείς του Ελληνικού Στρατού, τις περιγράφει στην αυτοβιογραφία του που εξέδωσε το 2014.

Εχοντας γράψει χιλιάδες ώρες σε «dog fights» με τους Τούρκους πιλότους στο Αιγαίο κυρίως στα νεανικά του χρόνια, ο χαμογελαστός αξιωματικός διετέλεσε στη συνέχεια διοικητής σε διάφορες μάχιμες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Υπηρέτησε μεταξύ άλλων εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε μονάδες του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ και στις Βρυξέλλες, ενώ έφτασε να γίνει αρχηγός του ΑΤΑ.

Τιμήθηκε με πληθώρα μεταλλίων και «χρυσούς σταυρούς», ενώ μετέπειτα τιμήθηκε και από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία Ευάγγελος Παπασταματίου γεννήθηκε στα Ψαχνά Ευβοίας το 1940. Κατατάχθηκε στη Σχολή Ικάρων το 1959, του απονεμήθηκε ο τίτλος του ανθ/σγού το 1962 και αποστρατεύτηκε το 1996. Ηταν παντρεμένος και από τον γάμο του απόκτησε δύο κόρες, ενώ ευτύχησε να γνωρίσει και δύο εγγόνια.

Η σταδιοδρομία του ήταν λαμπρή. Υπηρέτησε ευδόκιμα στην 111 Πτέρυγα Μάχης, την 112 Πτέρυγα Μάχης και στο ΓΕΑ/Α7 ως διευθυντής. Ακόμη, υπηρέτησε στην 117 Πτέρυγα Μάχης ως διοικητής, στην ΑΤΑ/ Β’ Κλάδος ως διευθυντής στο ΓΕΕΘΑ και στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας ως αρχηγός.

Σε αναγνώριση των υπηρεσιών του η Πολεμική Αεροπορία τού απένειμε τα παράσημα της Στρατιωτικής Αξίας Γ’ Τάξης, Β’ Τάξης και στη συνέχεια Α’ Τάξης τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα, τη Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεων και τον Χρυσό Σταυρό Τιμής. Ακόμη του χορηγήθηκαν τα μετάλλια του Ταξιάρχη Τάγματος του Φοίνικα, του Παρατηρητού Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Τιμής, της Ηγεσίας Σχηματισμού Μεγάλης Μονάδας και μεταξύ άλλων τα Μετάλλια του Ανώτερου Ταξιάρχη Τάγματος, του Φοίνικα και της Τιμής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου