ΤΟΠΙΚΑ

Συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου

συγκέντρωση-και-πορεία-για-την-επέτει-335213

Εκδήλωση –συγκέντρωση για την απελευθέρωση του Βόλου από τα στρατεύματα κατοχή διοργανώνεται από την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ για αύριο Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ και χαιρετισμό θα απευθύνει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφανιών στα κολαστήρια των φυλακών Αλεξάνδρας και της Κίτρινης Αποθήκης.

Επιπλέον, αύριο στις 4.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος στο κέντρο του Βόλου, με αφετηρία την Πλατεία Πανεπιστημίου.

Με αφορμή την αυριανή επέτειο από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Στις 19 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη μέρα που οι δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με την καθοδήγηση του ΚΚΕ απελευθέρωναν το Βόλο από τη φασιστική – ναζιστική κατοχή.Η αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού της ΕΣΣΔ, ενάντια στη χιτλερική πολεμική μηχανή αποτέλεσε το ορόσημο της αντίστροφης μέτρησης του ναζισμού.

Αυτή η επέτειος ξαναφέρνει στην ιστορική μνήμη το τεράστιο κατόρθωμα της ασίγαστης πάλης με όλες τις μορφές, και βασικά την ένοπλη, κατά της ναζιστικής κατοχής από τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους, Ιταλούς και Βούλγαρους, που ήταν έργο των λαϊκών δυνάμεων, με επικεφαλής το ΚΚΕ. Αποτέλεσμα της πολύχρονης πάλης -κατά τη διάρκεια της Κατοχής- του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, της ΟΠΛΑ, μιας αιματηρής ηρωικής πάλης στην οποία το ΚΚΕ, το εργατικό κίνημα προσέφερε άξια στελέχη του.

Τα διδάγματα από την ιστορία, είναι σήμερα απολύτως επίκαιρα. Ιδίως που τις τελευταίες μέρες:

Η Ε.Ε. με νέο κατάπτυστο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που υπογράφεται από τις πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων και των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, διαστρέφει προκλητικά την Ιστορία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξομοιώνει ανιστόρητα τον κομμουνισμό με τον φασισμό. Στρώνει το έδαφος στις φασιστικές συμμορίες και τις ακροδεξιές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην Ευρώπη, αθωώνοντας το ναζισμό και τα φρικιαστικά εγκλήματά του. Ξεπλένει το καπιταλιστικό σύστημα που οι αντιθέσεις του γέννησαν τη φρίκη του Παγκοσμίου Πολέμου, τα διεθνή μονοπώλια που στήριξαν και εξόπλισαν τον Χίτλερ. Στο ψήφισμα, η ιστορία βιάζεται, μιας και υπαίτιος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βαφτίζεται ξεδιάντροπα η ΕΣΣΔ.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας κατά γράμμα την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει «άπαξ και διά παντός» τη μισή και πάνω Ελλάδα δολοφονικό ορμητήριο για τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούςκαι τα σχέδιά τους, από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, και μαζί να κάνει το λαό μας στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μαίνονται σε όλη την περιοχή, για τη μοιρασιά της λείας στην Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της, τις σφαίρες επιρροής. Φέρνει τους αμερικανούς φονιάδες στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας που προσδοκά οφέλη στους επικίνδυνους πολεμικούς ανταγωνισμούς πάνω στα πτώματα των λαών.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία στη Συρία και στην ΑΟΖ της Κύπρου, καταρρίπτουν τα ανιστόρητα επιχειρήματα ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποτελούν παράγοντα σταθερότητας και διασφάλισης της κυριαρχίας της χώρας απέναντι στην Τουρκία. Καταδικάζουμε τη νέα, 3η κατά σειρά εισβολή της ΝΑΤΟικής Τουρκίας και στρατηγικού εταίρου της ΕΕ στο έδαφος της Συρίας. Κάτω τα χέρια από το συριακό λαό – Καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η φετινή επέτειος της απελευθέρωσης του Βόλου, να αποτελέσει την ευκαιρία για μια πλατιά συζήτηση στους χώρους δουλειάς και μάθησης, ενάντια στη διαστρέβλωση της Ιστορίας, για να μείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη, να γνωρίσουν την αλήθεια, ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες των οποίων οι συνειδήσεις αποτελούν διακηρυγμένο στόχο, όπως φανερώνει η έκθεση της Αμερικανικής Πρεσβείας για τη δράση της στην Ελλάδα. Οι εορτασμοί να αποτελέσουν βήμα καταδίκης του αντικομμουνιστικού ψηφίσματος της Ε.Ε., της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και της επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία. Τις επόμενες μέρες να υπογράψουν μαζικά οι λαϊκές οικογένειες της πόλης, το κείμενο καταδίκης της επέκτασης των αμερικανικών βάσεων στη χώρα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου