ΤΟΠΙΚΑ

Ξεδιπλώθηκαν οι άγνωστες πτυχές του οχυρού Ρούπελ

ξεδιπλώθηκαν-οι-άγνωστες-πτυχές-του-ο-324812

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας

«Θυσιάστηκαν για τη πατρίδα χωρίς να ζητήσουν τίποτα απολύτως. Αυτό ήθελαν να περάσουν στους νέους των επόμενων γενεών. Την προτροπή να είναι πάντα έτοιμοι».

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες η εκδήλωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» για τον εορτασμό της εθνικής επετείου του «Οχι» με θέμα «Οχυρό Ρούπελ του θρύλου και της ιστορίας».

Ο αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία Ηλίας Κροτίδης μετέφερε τις αναμνήσεις Ελλήνων που πολέμησαν εκεί γιατί αγαπούσαν την πατρίδα και θυσιάστηκαν γι’ αυτή χωρίς να ζητήσουν τίποτα παρά μόνο να περάσουν την προτροπή στις επόμενες γενεές να είναι έτοιμοι.

«Ίσως πει ο κόσμος ότι τα γεγονότα του Απριλίου του 1941 δεν συνδέονται με τα γεγονότα του Οκτωβρίου του 1940. Και όμως αυτά τα δύο γεγονότα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, καθώς αν δεν υπήρχε η ιταλική επίθεση στην Αλβανία πολύ πιθανό να μην υπήρχε και η γερμανική επίθεση στα οχυρά», είπε ο αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία ανοίγοντας την ομιλία του.

Ο κ. Κροτίδης υπηρέτησε στο οχυρό Ρούπελ και ασχολήθηκε με την ιστορία όχι μόνο του εν λόγω οχυρού αλλά όλων των οχυρών όπου πολέμησαν Έλληνες και Γερμανοί.

«Οι Γερμανοί προσπάθησαν να καταλάβουν τη χώρα μας βλέποντας την αδυναμία των Ιταλών να καταφέρουν τα πλήγματα που επεδίωκαν και προκειμένου να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις από ενδεχόμενη ιταλική αποτυχία αποφάσισαν να επισπεύσουν την κατάληψη της χώρας μας.

Επιτέθηκαν στην οχυρωματική γραμμή που έμεινε γνωστή ως γραμμή Μεταξά με κύριο στόχο όλα τα οχυρά αλλά κύριες κατευθύνσεις στην περιοχή Νευροκοπίου και στο Ρούπελ. Στην περιοχή του Ρούπελ δεν τα κατάφεραν διότι ήταν εξαιρετικά καλά οργανωμένη η άμυνα, με αποτέλεσμα να αποδεκατιστούν και να αναγκαστούν για πρώτη φορά ίσως στα χρονικά τους πριν την «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» στη Ρωσία να ζητήσουν εκεχειρία την τρίτη μέρα για να σταματήσουν οι μάχες, να μαζέψουν νεκρούς και τραυματίες», ανέφερε.

Μεταφέροντας τις αναμνήσεις των ανθρώπων που πολέμησαν εκεί, Ελλήνων και Γερμανών, ο αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία επισήμανε ότι το μήνυμα της εκδήλωσης είναι πολλαπλό.

«Το δίνουν οι απλοί μαχητές που αγαπούσαν την πατρίδα, θυσιάστηκαν για τη πατρίδα χωρίς να ζητήσουν τίποτα απολύτως. Αυτό ήθελαν να περάσουν στις επόμενες γενιές. Την προτροπή να είναι πάντα έτοιμοι».

«Οι έφεδροι αξιωματικοί είναι πάντοτε έτοιμοι να προασπιστούν την εδαφική μας ακεραιότητα και πιστεύουμε ότι και οι νέοι μας έχουν πάρει τις αξίες μας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας Κωνσταντίνος Καραδήμας, που χαιρέτισε την εκδήλωση.

Την επετειακή εκδήλωση του Συνδέσμου πλαισίωσε με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βόλου. Παράλληλα στο φουαγιέ του κινηματοθέατρου λειτουργούσαν τρεις εκθέσεις με ενθυμήματα του ’40 – ’41, στρατιωτικά γραμματόσημα του έφεδρου αξιωματικού π. Γεώργιου Αναγνωστούλη και οπλισμό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου