ΤΟΠΙΚΑ

«Πάντρεψαν»… φυτά και ψάρια

πάντρεψαν-φυτά-και-ψάρια-310828

Λειτουργεί σε μικρή κλίμακα στις εγκαταστάσεις της Γεωπονικής Σχολής και προετοιμάζεται νέο στο αγρόκτημα του Βελεστίνου

Φυτά και ψάρια μεγαλώνουν μαζί και εξαρτώνται το ένα είδος από το άλλο σε πρωτοποριακό θερμοκήπιο, που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για θερμοκήπιο ενυδρειοπονίας, στο οποίο καλλιεργούνται φυτά και παράλληλα εκτρέφονται ψάρια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πώς γίνεται αυτό; Το νερό που υπάρχει σε δεξαμενές, όπου εκτρέφονται ψάρια, διοχετεύεται στα φυτά, τα οποία κρατούν το άζωτο, που εκκρίνεται από τα ψάρια και το νερό επιστρέφει καθαρό στο ενυδρείο. Με αυτόν τον τρόπο, μεγαλώνουν τα φυτά και τα ψάρια σε καθαρό νερό, πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση του πολύτιμου αγαθού, κάτι που συνιστά μία από τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της γεωπονίας.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό θερμοκήπιο ενυδρειοπονίας το οποίο λειτουργεί πιλοτικά σε συνεργασία των «αδελφών» τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος του Φυτόκου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Νικόλαο Κατσούλα, στο θερμοκήπιο ενυδρειοπονίας καλλιεργούνται μαρούλια και βασιλικός που ποτίζονται με νερό στο οποίο εκτρέφεται ένα είδος ψαριού που μοιάζει με τσιπούρα, το τιλάπια.

Το σύστημα λειτουργεί τον τελευταίο ένα χρόνο σε συνεργασία με τις εταιρίες αδερφοί Εμμανουηλίδη και Αγροτικά Πληροφοριακά Συστήματα. Σημειώνεται ότι η εργασία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία.

Οπως ανέφερε ο κ. Κατσούλας ήδη αντίστοιχο σύστημα πρόκειται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σε μεγαλύτερη κλίμακα στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο, όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί οι τρεις πρώτες δεξαμενές που θα γεμίσουν ψάρια και είναι χωρητικότητας 10 τόνων η κάθε μία. Το θερμοκήπιο ενυδρειοπονίας πρόκειται να λειτουργήσει αρχές του ερχόμενου έτους και όπως επισήμανε ο κ. Κατσούλας στο περιθώριο του 11ου πανελληνίου συνεδρίου Γεωργικής Μηχανικής έρχεται να «απαντήσει» σε μια από τις σύγχρονες προκλήσεις στον χώρο της γεωργίας που είναι η εξοικονόμηση νερού.

Το συνέδριο

Στο συνέδριο, που συνδιοργανώθηκε από την Εταιρεία Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος και το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες που αφορούν στον κλάδο της γεωργίας.

Μηχανήματα, αγροτικά κτίρια, εφαρμογές ψηφιακής γεωργίας που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, νερού και λιπασμάτων στις καλλιέργειες, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 11ου συνεδρίου Γεωργικής Μηχανικής μέσω της οποίας επιχειρείται η επίτευξη διττού στόχου, της μείωσης του κόστους παραγωγής που είναι δυσβάστακτο για τον αγρότη και παράλληλα της εξοικονόμησης πόρων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου