ΤΟΠΙΚΑ

Νέα εποχή για το Μουσείο Βόλου

νέα-εποχή-για-το-μουσείο-βόλου-302970

Λαμπρός εορτασμός για τα 110 χρόνια του Αθανασάκειου, παρουσία της Λίνας Μενδώνη – Κύριο μέλημα και αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας η βελτίωση υπηρεσιών

Με τη δέουσα επισημότητα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, εγκαινιάζεται απόψε Σάββατο στις 7 το απόγευμα η επετειακή έκθεση για τα 110 χρόνια από την ίδρυση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Η συγκεκριμένη έκθεση – αφιέρωμα στον πρωτοπόρο αρχαιολόγο Απόστολο Αρβανιτόπουλο σηματοδοτεί την πορεία του Μουσείου στο μέλλον, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, το μείζον αίτημα της βελτίωσης των υποδομών και υπηρεσιών, για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα παραπάνω ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου, με αφορμή την ημερίδα που διοργανώθηκε χθες στο Αθανασάκειο, με θέμα το έργο, την προσωπικότητα και την προσφορά του Απόστολου Αρβανιτόπουλου.

Απαντώντας στο ερώτημα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ποια είναι τα μεγάλα ζητήματα, οι προκλήσεις, αλλά και οι ανάγκες, που αντιμετωπίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, 110 χρόνια μετά την ίδρυση του Μουσείου, η κ. Μπάτζιου υπογράμμισε κατ’ αρχάς ότι «σίγουρα στο παρελθόν και σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά από αρχαιολογικής πλευράς, σε επίπεδο ερευνών και μελετών», είπε.

Παράλληλα σημείωσε με έμφαση ότι το Μουσείο έχει μια μακρά ιστορία, αλλά έχει, ταυτόχρονα, παρόν και μέλλον. «Γι’ αυτό το μέλλον έχουμε οράματα και θέλουμε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την ασφάλεια, με στόχο να βελτιωθούν η υποδομή και ο ρόλος του Μουσείου ως κύριος τουριστικός προορισμός για τη Μαγνησία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μείζονος σημασίας ζήτημα αποτελεί για την προϊσταμένη της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας, παράλληλα με τις μελέτες και τα έργα σε αρχαιολογικούς χώρους, η αντιμετώπιση του προβλήματος της σύγχρονης φύλαξης, της εξασφάλισης ενός σύγχρονου πωλητηρίου και των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επισκεπτών, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές που απαιτούνται για το Μουσείο Βόλου. «Σε αυτόν τον άξονα θα δουλέψουμε τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε να εξασφαλίσει το Μουσείο Βόλου τις απαραίτητες υποδομές του και σε αυτό τον τομέα», σημείωσε.

Από πλευράς μουσειακών αναγκών, «με την παρούσα έκθεση και για τα επόμενα δύο χρόνια ο προγραμματισμός μας είναι η παραγωγή δράσεων, που σχετίζονται με την επέτειο, που τιμούμε και με ημερίδες και άλλες δράσεις που έχουμε προγραμματίσει, με την προοπτική της ανάπτυξης και στον τομέα των παρεχόμενων υπηρεσιών» υπογράμμισε η κ. Μπάτζιου.

Οι εισηγητές της χθεσινής ημερίδας σκιαγράφησαν με τις ομιλίες τους τα βήματα προόδου, που σημειώθηκαν στο πεδίο της αρχαιολογικής έρευνας από την ίδρυση του Μουσείου μέχρι σήμερα, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το παράθυρο της ικανοποίησης σειράς αιτημάτων, που σηματοδοτεί την είσοδο του Αθανασάκειου σε νέα εποχή, από άποψη υποδομών και υπηρεσιών.

Συνδιοργανωτές των επετειακών εκδηλώσεων και πολύτιμοι συμπαραστάτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ο ΕΟΤ, το Σωματείο Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, το Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων «Το Κοινό των Μαγνήτων», το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Ε.Σ.Η.Ε. Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και πλήθος χορηγών, που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα για την προβολή του Μουσείου και της πόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου