ΤΟΠΙΚΑ

Διαγνώστηκαν με πνευμονολογικό πρόβλημα σε δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης

διαγνώστηκαν-με-πνευμονολογικό-πρόβ-297812

Δωρεάν εξετάσεις χθες για πάνω από 120 Βολιώτες από την ΑΝΑΣΣΑ και την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον «Θεόφιλο»

Το 10% των συμμετεχόντων στις εξετάσεις πνευμονολογικού ελέγχου, που διενεργήθηκαν δωρεάν χθες σε δημότες, διαγνώστηκε για πρώτη φορά με πνευμονολογικό πρόβλημα. Δεν ήταν όμως το μοναδικό εύρημα του ιατρικού επιτελείου της κλινικής ΑΝΑΣΣΑ που ανέλαβε τις δωρεάν εξετάσεις δημοτών σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βόλου. Αγνοια, ταμπού, προκαταλήψεις και οικονομικοί λόγοι φαίνεται να κρατούν μακριά από προληπτικές εξετάσεις σημαντικό αριθμό γυναικών, αλλά και ανδρών.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βούλα Αναγνώστου, περισσότεροι από 120 δημότες, στην πλειονότητά τους γυναίκες, συμμετείχαν στις δωρεάν εξετάσεις που προσέφερε η κλινική ΑΝΑΣΣΑ στο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου.

Πρόκειται για εξετάσεις ψηλάφησης μαστού και πνευμονολογικού ελέγχου που διενεργήθηκαν στο ΚΑΠΗ Θεόφιλος, απέναντι από το Δημαρχείο Βόλου. Επί τέσσερις ώρες το ιατρικό επιτελείο της κλινικής εξέταζε δωρεάν δημότες που είχαν φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να κλείσουν ραντεβού, αλλά δέχθηκε και επιπλέον δημότες που ζήτησαν να εξεταστούν.

Οπως ανέφερε η κ. Αναγνώστου έγιναν περισσότερες από 60 ψηλαφήσεις μαστού και περισσότερες από 65 σπιρομετρήσεις. Μάλιστα προκειμένου να μην αποκλειστεί κανείς από τους ενδιαφερόμενους που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν εντός του τετραώρου από τους γιατρούς της κλινικής δόθηκαν κάρτες για δωρεάν εξετάσεις στις εγκαταστάσεις της ΑΝΑΣΣΑ, ενώ επιπλέον δύο περιστατικά που κρίθηκαν ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης θα εξεταστούν δωρεάν από την κλινική και ένα ακόμη άτομο θα υποβληθεί σε συμπληρωματικές εξετάσεις επίσης δωρεάν.

Το 80% δήλωσε άγνοια για τη μαστογραφία

Σε ό,τι αφορά στις μαστογραφίες, το ιατρικό επιτελείο της ΑΝΑΣΣΑ διαπίστωσε ότι το 80% των γυναικών, που συμμετείχαν, έκανε για πρώτη φορά δηλώνοντας ότι δεν έχει ενημερωθεί για την αναγκαιότητα της προληπτικής εξέτασης. Πρόκειται μάλιστα για γυναίκες μεγαλύτερης της μέσης ηλικίας.

Το 10% επίσης των γυναικών δήλωσε άγνοια για τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει να επαναλαμβάνει την εξέταση ή για με ποιον τρόπο γίνεται.

Τέλος, επίσης 10% των γυναικών γνωρίζει για τη μαστογραφία, δήλωσε ωστόσο ότι θεωρούσε ότι έπρεπε να έχει κάποιο πρόβλημα για να κάνει την εξέταση ή έθετε ζητήματα ταμπού.

Το 20% δεν έχει κάνει ποτέ σπιρομέτρηση

Από τις εξετάσεις σπιρομέτρησης προέκυψαν επίσης ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Το 20% των συμμετεχόντων στις χθεσινές εξετάσεις δεν είχε υποβληθεί ποτέ σε προληπτικό έλεγχο.

Σε ποσοστό 10% των ατόμων που εξετάστηκαν διαγνώστηκε για πρώτη φορά κάποιου είδους πνευμονολογικό πρόβλημα που δεν το γνώριζαν.

Επιπλέον σε ποσοστό 50% οι συμμετέχοντες ήταν διαγνωσμένα περιστατικά που είτε ήθελαν απλώς μία δεύτερη άποψη είτε πρόκειται για ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή αλλά τη διακόπτουν όταν αισθάνονται καλύτερα κυρίως για οικονομικούς λόγους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου