Η τεχνητή γλώσσα της IBM δοκιμάζει και αναγνωρίζει τα διάφορα υγρά [Video]

Ο υπερυπολογιστής Watson της IBM έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για διάφορα projects, όπως για την έρευνα κατά του καρκίνου και την δημιουργία ενός τεχνητού εγκεφάλου. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές της εταιρείας επιστρέφουν με ένα εξίσου ενδιαφέρον project που αφορά μια τεχνητή γλώσσα. Πρόκειται για μια φορητή συσκευή εξοπλισμένη με πληθώρα ειδικών αισθητήρων που της επιτρέπει να δοκιμάζει και να αναγνωρίζει διάφορα υγρά με τη βοήθεια τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όπως δήλωσε ο Patrick Ruch, μέλος της ομάδας των ερευνητών, στην ιστοσελίδα Digital Trends,

Σαν άνθρωποι είμαστε πολύ καλοί στην αναγνώριση διαφορετικών υγρών. Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να καταλαβαίνουμε την ακριβή σύσταση τους, παρόλα αυτά, αναγνωρίζουμε πάντα ότι πίνουμε τον ίδιο τύπο υγρού. Αυτό θέλαμε να προσομοιώσουμε με το νέο project μας.

Η τεχνητή γλώσσα αποτελείται από μια διάταξη αισθητήρων που τη βουτάς μέσα στο υγρό για να δοκιμάσει τη γεύση τους. Συνδυάζοντας διάφορα μοτίβα και την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης, η τεχνητή γλώσσα μπορεί να αναγνωρίσει την σύσταση των υγρών και να τα αντιστοιχήσει με αυτά που βρίσκονται ήδη στη βάση δεδομένων. Στην επίδειξη που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου συντακτών Επιστήμης στη Λωζάννη (Ελβετία), η τεχνητή γλώσσα αναγνώριζε με τεράστια ακρίβεια διάφορες μάρκες εμφιαλωμένου νερού.

Μια αναμενόμενη εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας αφορά την Οινολογία για την δοκιμή διαφορετικών κόκκινων κρασιών, αλλά είναι προφανές πως η χρήση της τεχνητής γλώσσας μπορεί να γίνει σε πληθώρα διαφορετικών τομέων της Μαγειρικής, της Χημείας και της Ιατρικής.

Αυτό που καταφέραμε σε αυτό το project είναι μια end-to-end λύση για τη μετατροπή του χημικού αποτυπώματος σε ψηφιακό. Θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο σε οποιοδήποτε σενάριο που απαιτεί τον γρήγορο έλεγχο της σύστασης ενός συγκεκριμένου υγρού. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να ελέγχεις αν η συγκεκριμένη τροφή προέρχεται από τον παραγωγό που αναγράφει η ετικέτα. Παρεμφερές παράδειγμα και στη βιομηχανία για τον έλεγχο της πρώτης ύλης. Μπορείς εύκολα να μετονομάσεις ένα υγρό, αλλά δεν μπορείς να πειράξεις τη χημική σύσταση του.

Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε τη βάση δεδομένων με τα υγρά. Παρουσιάσαμε την πλατφόρμα ως proof-of-concept και το επόμενο βήμα είναι να τη διαμορφώσουμε κατάλληλα για κάθε ειδική χρήστη.

[via]

Loading