Πριν πιάσει κανείς στα χέρια του το gamepad με το «Red Dead Redemption 2» έτοιμο να εκκινήσει στην παιχνιδομηχανή του, ευελπιστεί πως θα αντικρίσει ένα action-RPG με αψεγάδιαστα γραφικά, καθηλωτικό σενάριο και απολαυστικό gameplay.

Και όμως, πέφτει έξω. Γιατί όταν κατορθώσει να μαζέψει το σαγόνι του από το πάτωμα, όταν καταφέρει να επαναφέρει την ταχυπαλμία του ενθουσιασμού του και να διαγράψει τη σχεδόν κωμική έκφραση ευφορίας από το πρόσωπό του, θα συνειδητοποιήσει πως η περίπτωση του «Red Dead Redemption 2» είναι κάτι παραπάνω από ένα κορυφαίο game. Ο τίτλος ξεπερνά κάθε προσδοκία, ακόμη και για τα δεδομένα της Rockstar, η οποία μας έχει καλομάθει με τίτλους όπως τα «Grand Theft Auto». Ο λόγος; Η σχεδόν ψυχαναγκαστική εμμονή της εταιρείας στην παραμικρή λεπτομέρεια, έχει οδηγήσει σε έναν μεγαλειώδη ανοιχτό κόσμο, ο οποίος και είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής του παιχνιδιού. Αρκετά games, στις μέρες μας, ισχυρίζονται πως ο κόσμος τους ζει και αναπνέει ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα μας, αλλά μάλλον μετά το ύψος του πήχη που θέτει το «Red Dead Redemption 2» (εν συντομία RDR2), μάλλον οφείλουν να πάψουν να το κάνουν…

Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας…
Η πλοκή διαδραματίζεται 12 χρόνια πριν τα γεγονότα του πρώτου «Red Dead Redemption» σε μία τεράστια έκταση στην άγρια Δύση, που υποσύνολό της είναι και αυτή του αρχικού τίτλου. Καλούμαστε να φορέσουμε τα σπιρούνια του Arthur Morgan, μέλους της πολυμελούς συμμορίας του Van der Linde και να βιώσουμε σε προοπτική τρίτου προσώπου (με δυνατότητα μετάβασης και σε first person view για τους αμετανόητους φίλους των fps) τη δική μας περιπέτεια σε μία Αμερική που αλλάζει. Πρόκειται για τη συμμορία που ανέφερε συχνά ο πρωταγωνιστής του πρώτου RDR, John Marston, τον οποίο και συναντάμε εκ νέου, ως συνάδελφο πλέον, στα νιάτα του. Η ζωή στην παρανομία δεν είναι εύκολη, καθώς εκτός από τους εκπροσώπους του νόμου, έχουμε να τα βάλουμε και με αντίπαλες συμμορίες, βρισκόμενοι συνεχώς εν κινήσει, κυνηγημένοι από καλούς, κακούς και… άσχημους! Τα μέλη της δικής μας συντροφιάς ζουν μία νομαδική ζωή εκτός νόμου, δίχως όλοι τους απαραιτήτως να είναι χαρακωμένοι κατάδικοι έτοιμοι να σπείρουν καυτό ατσάλι σε όποιον βρουν στο διάβα τους! Καθημερινοί χαρακτήρες, ο καθένας με τη δική του ιστορία, απαρτίζουν μία μεγάλη «οικογένεια» με την οποία πολύ σύντομα θα νιώσουμε ισχυρούς δεσμούς. Γυναίκες, παιδιά και λοιποί… συν-καβαλάρηδες έχουν συνεχώς ανάγκες, τις οποίες πρέπει να επιμεληθούμε: να φροντίσουμε τη σίτισή τους αλλά και όλα τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν
στη συμμορία μας.

Πρωτόγνωρη εμμονή στη λεπτομέρεια
Στο RDR2 αποκτά κανείς την αίσθηση πως διεκδικεί τη θέση του σε έναν κόσμο που θα μπορούσε άνετα να ζήσει και χωρίς αυτόν. Το σύμπαν του παιχνιδιού δεν έχει φτιαχτεί απλά για να γεμίζει με κινηματογραφικές σκηνές το κάδρο που χωρά κάθε φορά στην οθόνη μας, αλλά εξελίσσεται αυτόνομα και απρόβλεπτα, αντιδρώντας πάντα στις εκάστοτε επιλογές μας. Ο ρόλος μας σε αυτόν τον «ζωντανό» οργανισμό, επαφίεται στη βούληση κάθε gamer. Για να το καταφέρει αυτό, η Rockstar χρειάστηκε να επιμείνει σε οτιδήποτε καλλιεργεί έστω και υποσυνείδητα στον παίκτη την αίσθηση ενός απαράμιλλα ρεαλιστικού υπόβαθρου, έτοιμου να υποδεχτεί την ιστορία του, όπως αυτός θέλει να τη γράψει. Ως εκ τούτου, ο πρωταγωνιστής τσαλακώνεται, ματώνει, λερώνεται, χρειάζεται να κάνει μπάνιο για να μην τον αποφεύγουν ακόμη και τα σκυλιά, ενώ αν δεν ξυριστεί, το πέρασμα του χρόνου θα τον κάνει hipster. Τίποτα στο παιχνίδι δεν είναι διακοσμητικό, καθετί έχει τη δική του ανεξάρτητη υπόσταση, βαρύτητα και αλληλεπίδραση με εμάς. Ακόμη και το χιόνι ή η λάσπη, διαμορφώνουν την επιφάνειά τους ανάλογα με το ποιοι περνούν από πάνω. Οι καιρικές συνθήκες επιβάλλουν τον αντίστοιχο ρουχισμό και στο ποικιλόμορφο τερέν της άγριας Δύσης με χιονισμένα βουνά, ερήμους, δάση και βάλτους, προετοιμαστείτε για δύσκολες συνθήκες. Περίπου 200 διαφορετικά είδη ζώων κυκλοφορούν γύρω σας, άλλα για να τα κυνηγήσετε κι άλλα για να σας κυνηγήσουν. Προσοχή μόνο μην ξεχάσετε εκείνο το ελάφι στη σέλα σας πριν το μαγειρέψετε ή το πουλήσετε, γιατί σαπίζει!

Εσείς και οι άλλοι
Ζώα και άνθρωποι, όλα αντιδρούν στις πράξεις σας δίχως να χρειάζεται να τα πλησιάσετε και να πατήσετε ένα συγκεκριμένο κουμπί για να ενεργοποιηθεί μία cutscene. Ετσι κι αλλιώς, στο RDR2, τα όρια μεταξύ δράσης και cutscenes είναι δυσδιάκριτα, gameplay και κινηματογραφικές σκηνές πλέκονται με έναν ρευστό, αδιάκοπο τρόπο που δεν μας επιτρέπει στιγμή να αφήσουμε το gamepad και να περιοριστούμε στον παθητικό ρόλο του θεατή. Ανάλογα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη δεδομένη χρονική στιγμή του παιχνιδιού, ανάλογα με τις πράξεις μας, την όψη μας, ακόμη και την… οσμή μας, κάθε διάδραση με έναν τυχαίο περαστικό είναι μοναδική. Οι επιλογές σας δεν περιορίζονται ποτέ, μπορείτε πάντα να είστε συγκαταβατικός και ευγενής ή απειλητικός και έτοιμος να ληστέψετε τον οποιονδήποτε. Κάποιος που θα σώσετε σήμερα, μπορεί να είναι ο άνθρωπος που θα σας βοηθήσει αύριο. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε σενάριο, τα απρόβλεπτα που συναντάτε στον σαγηνευτικό κόσμο του παιχνιδιού, αρκούν να σας κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον για… χρόνια!

Το… έλλογο άλογο
Στο RDR2 τα άλογα δεν είναι άβουλα όντα που συμπεριφέρονται σαν μοτοσυκλέτες με τέσσερα πόδια για να μας μεταφέρουν από το σημείο Α στο σημείο Β με ένα απλό animation καλπασμού. Είναι οι αχώριστοι σύντροφοί μας, για τους οποίους οι developers ανέπτυξαν ένα καινοτόμο σύστημα κίνησης που βασίζεται στον σκελετό του αλόγου σε συνδυασμό με την ταχύτητά του, τη μορφολογία του εδάφους και αρκετές ακόμη παραμέτρους, καταλήγοντας έτσι μακράν στην καλύτερη υλοποίηση αλόγου που έχουμε δει σε videogame. Το άλογό σας, έχει τη δική του προσωπικότητα και καλείστε να αναπτύξετε μία μοναδική σχέση μεταξύ σας. Θα βουρτσίσετε τη χαίτη του, θα φροντίσετε τον εξοπλισμό του, θα του μιλήσετε και θα το χαϊδέψετε κάθε φορά που νιώθετε πως του χρωστάτε τη ζωή σας.

Στα όπλα!
Αν εντυπωσιαστήκατε με τη δουλειά που έχει γίνει στα άλογα, οι λεπτομέρειες των όπλων θα σας αφήσουν άφωνους. Ο Arthur μπορεί να κουβαλάει ταυτόχρονα δύο πιστόλια, δύο τουφέκια (ή ένα τουφέκι κι ένα τόξο), το μαχαίρι του και ένα λάσο. Τα υπόλοιπα μπορεί να τα αποθηκεύσει στη σέλα του αλόγου του. Κάθε όπλο έχει τις δικές του παραμέτρους και χρειάζεται φροντίδα, μπορείτε να το λύσετε και να το περιποιηθείτε, διαφορετικά ενδέχεται να σας προδώσει την κρίσιμη στιγμή. Μπορείτε να το προσωποποιήσετε χαράσσοντας τα δικά σας διακοσμητικά στοιχεία, ακόμη και να κατασκευάσετε τα δικά σας ιδιαίτερα πυρομαχικά, αλλά σε περίπτωση που όλη την ώρα πλατσουρίζετε στο νερό σαν χαρούμενος ιπποπόταμος, τα πάντα θα διαβρωθούν από τη σκουριά!

Ακόμη εδώ είστε;
Αν διαθέτετε PS4 ή Xbox One και μετά από όλα τα παραπάνω δεν έχετε ήδη σπεύσει να αποκτήσετε το «Red Dead Redemption 2», σας θερμοπαρακαλούμε να δωρίσετε την κονσόλα σε κάποιον που πραγματικά ξέρει να την αξιοποιεί… Σε περίπτωση που θέλετε ένα ακόμη κίνητρο για να πειστείτε, λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του τίτλου, αναμένεται και η πρεμιέρα του «Red Dead Online», του online multiplayer κόσμου του παιχνιδιού στα πρότυπα του «GTA Online». Αντίο κόσμε, καλώς ήρθες Red Dead Redemption 2!

Το ερώτημα «ποιο είναι το καλύτερο game όλων των εποχών» ξαφνικά έπαψε να ακούγεται αφελές. Η Rockstar, για ακόμη μία φορά, μεταμορφώνει αυτό που έχουμε στη συνείδησή μας ως videogame.