Οι αγρότες της Μεσσηνίας βγήκαν ξανά στους δρόμους

Οι αγρότες της Μεσσηνίας βγήκαν ξανά στους δρόμους

Με τα τρακτέρ θα μπουν την επόμενη εβδομάδα στην Καλαμάτα

Για ακόμα μια χρονιά οι αγρότες της Μεσσηνίας αφήνουν τα τρακτέρ και βγαίνουν στους δρόμους, αφού- όπως υποστηρίζουν- τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά, με τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών να μη δίνουν λύσεις.
Η αρχή, λοιπόν, έγινε χθες, οπότε μέλη του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης έστησαν μπλόκο στο σταθμό του ΟΣΕ και ήδη τα πρώτα τρακτέρ συγκεντρώθηκαν.
Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους μας είπαν ότι είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού και έτσι, εκτός από το μπλόκο που έχουν ήδη στήσει, θα προχωρήσουν από κοινού σε κινητοποιήσεις στην Καλαμάτα, ενώ ανά διαστήματα θα κάνουν αποκλεισμούς δρόμων.
Υποστήριξαν ακόμα ότι αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, δε θα υπάρχουν αγρότες, αφού το κόστος παραγωγής δεν καλύπτεται με τις τιμές των προϊόντων. Σχολίασαν, δε, πως άλλοι κλάδοι απολαμβάνουν προνόμια με εγγυημένες τιμές, ενώ οι αγρότες έχουν αφεθεί στο έλεος την ολιγοπωλίων.
Τέλος, τα μέλη του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και να βάλουν στην άκρη την απαισιοδοξία και τη μοιρολατρία.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Κάλεσμα σε σύσκεψη για οργάνωση αγώνα
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βλέπουμε την παραγωγή μας να καταστρέφεται, τη μια χρονιά από δάκο- γλοιοσπόριο και τη δεύτερη από τις χαμηλές τιμές. Φτάνουμε στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου. Το λάδι μας το παίρνουν σε πολύ χαμηλή τιμή, κάτω από το κόστος παραγωγής, και εμείς χορτάσαμε από λόγια, υποσχέσεις και από ένα σωρό αναλύσεις για το ελαιόλαδο. Κανένα μέτρο στήριξης των ελαιοπαραγωγών, που καταστρέφονται από την κυβέρνηση. Το μόνο που κάνουν την ώρα που οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να βγουν στους δρόμους για να παλέψουν για την επιβίωσή τους είναι να στέλνουν κλητήρια για αγροτοδικεία από τις κινητοποιήσεις του 2016 για εκφοβισμό. Δεν πρόκειται να μας φοβίσουν, θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Τα αιτήματά μας είναι αιτήματα επιβίωσης.
Για αυτό, συνάδελφοι αγρότες, καλούμαστε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Η απογοήτευση δε βοηθά, η αγανάκτηση μόνη της δε φτάνει! Οι διάφοροι «παράγοντες» που τάζουν λύση στα προβλήματα μας αποκοιμίζουν για να μένουμε στον καναπέ, μακριά από κινητοποιήσεις που κοντράρουν τις πολιτικές που μας τσακίζουν.
Εμείς, μόνοι μας, οργανωμένα θα παλέψουμε για την επιβίωσή μας.
Καλούμε στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία μας στο Χανδρινού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 7.00 μ.μ., για την οργάνωση του αγώνα μας και τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις.

Ζητάμε:
-Κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών που χάθηκε λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών
-Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες
-Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά, άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας, που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας.
-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και να ασφαλίζει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
-Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής.
-Απαιτούμε από την κυβέρνηση: Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των αγροτοδικείων. Να πάψουν οι διώξεις, η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων μας. Καλούμε τους αγρότες να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουμε τις επόμενες μέρες.