Η Καλαμάτα… φόρεσε τη μάσκα του κορωνοϊού

Η Καλαμάτα… φόρεσε τη μάσκα του κορωνοϊού

Έρημη πόλη από προχθες το πρωί μετά τα νέα μέτρα για απαγόρευση της κυκλοφορίας

«Άδεια η πόλη, πού πήγαν όλοι»… Αυτό το τραγούδι θύμιζε από προχθες το κέντρο της Καλαμάτας, καθώς ο κορωναϊός έβαλε λουκέτο στα καταστήματα και τον κόσμο στα σπίτια..

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα των πρωτόγνωρων καταστάσεων που ζούμε εξαιτίας των αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Έχουμε πολλά να δούμε και να σκεφτούμε ακόμη. Να ξανασκεφτούμε την κοινότητα, την προοπτική και τη σύνθεσή της πιο εμφατικά παρά ποτέ. Να σκεφτούμε, επίσης, ότι τέτοιες κρίσεις αποτελούν νοσηρή ευκαιρία για ένα γερό ξεκαθάρισμα του κόσμου της εργασίας στο όνομα μιας νέας, αδυσώπητης κερδοφορίας. 

Είναι αφέλεια να νομίσουμε πως «άμα περάσει τούτο δω», αυτομάτως θα πάμε σε μια δικαιότερη κατεύθυνση. Θα πάμε, αρκεί να το σκεφτούμε, να το επεξεργαστούμε και να το παλέψουμε. 

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τώρα μια παγκόσμια κρίση, ίσως τη μεγαλύτερη της γενιάς μας. Οι αποφάσεις που θα λάβουν οι πολίτες και οι κυβερνήσεις τις επόμενες εβδομάδες, θα διαμορφώσουν πιθανώς τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Θα διαμορφώσουν όχι μόνο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό.

Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο θύματα, αλλά και πρωταγωνιστές της ιστορίας τους. Περιμένοντας σπίτι, μόνο έτσι υπάρχει η αμυδρή ελπίδα ότι μπορεί και να ξαναβρεθούμε καλύτερα. Γίνεται.

Ο μόλος, σημείο συνάθροισης πολλών συνδημοτών, χθες ήταν άδειος.

Η ίδια εικόνα και στην προκυμαία της Καλαμάτας

Αυτή την περίοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε οι δημοτικές παρατάξεις να καταθέτουν προτάσεις για τον τρόπο που θα γίνεται το καλοκαίρι η κυκλοφορία στη Ναυαρίνου. Για φέτος, τουλάχιστον, ο κορωνοϊός… έλυσε το πρόβλημα

Παρόμοια κατάσταση επικρατούσε και στην οδό Βασιλέως Γεωργίου.

Η κεντρική πλατεία Καλαμάτας προ κορωνοϊού κάθε πρωί ήταν γεμάτη από πολίτες. Χθες με δυσκολία έβλεπες άνθρωπο.

Μαγαζιά κλειστά, έρημος και ο πεζόδρομος της Αριστομένους

Χθες οι Άγιοι Απόστολοι θα ήταν το επίκεντρο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό. Η νέα πραγματικότητα των ημερών δεν τους το επέτρεψε…

Το μοναδικό σύμβολο που δεν απειλείται από τον κορωνοϊό. Αυτές τις ημέρες ας γεμίσουν τα μπαλκόνια των σπιτιών. Υπάρχει λόγος.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη, 

φωτογραφίες Στασινός Μουτσούλας