Κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Μεσσηνίας

Κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς  χώρους και μουσεία της Μεσσηνίας

Σε κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία- και- της Μεσσηνίας θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα η εταιρεία «Tanweer Productions Single Member S.A.», έπειτα από έγκριση σχετικού αιτήματός της από το υπουργείο Πολιτισμού. Στόχος είναι η δημιουργία τεσσάρων επεισοδίων σειράς αρχαιολογικού περιεχομένου.

Τα γυρίσματα θα χρησιμοποιηθούν για παραγωγή της εταιρείας που θα έχει τίτλο «Αρχαία Τεχνολογία – Από τον Θεό στον Άνθρωπο» και θα διαρκέσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα συνεργεία της θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε Αθήνα, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Πειραιά, Βοιωτία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Πιερία, Σάμο, Ικαρία, Ηράκλειο, Κυκλάδες και Νομισματικό Μουσείο.

Η εταιρεία «Tanweer Productions Single Member S.A.» έχει ιδρυθεί από το 2007, ενώ έχει αναλάβει και τη διανομή για την αγορά της Ελλάδας των κινηματογραφικών ταινιών της Warner Bros. 

Γυρίσματα

Στην Πελοπόννησο, γυρίσματα θα γίνουν σε Αργολίδα και Μεσσηνία. Στην Αργολίδα, τα τηλεοπτικά συνεργεία θα επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, τη Μυκηναϊκή γέφυρα Καζάρμας, τον αρχαιολογικό χώρο Επιδαύρου, τον αρχαιολογικό χώρο Τίρυνθας και τον αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών. Στη Μεσσηνία, θα επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Καλαμάτα, το Αρχαιολογικό Μουσείου Χώρας και τον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος. Στον τελευταίο η κινηματογράφηση θα πραγματοποιηθεί μόνο στα επισκέψιμα τμήματα, ενώ η περιήγηση στο μνημείο θα γίνει μόνο μέσω των αναρτώμενων διαδρόμων περιήγησης των επισκεπτών και όχι διαμέσου των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του μνημείου. 

Η κινηματογράφηση στον ονομαζόμενο Τάφο του Γρύπα Πολεμιστή, όπως αναφέρει η άδεια που δόθηκε στην εταιρεία από το υπουργείο Πολιτισμού, δε θα πραγματοποιηθεί, καθώς ο εν λόγω λακκοειδής τάφος, έπειτα από την ολοκλήρωση της ανασκαφής του, καλύφθηκε και σήμερα δεν είναι ορατός. 

Με προϋποθέσεις

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, δεν επιτρέπεται η κινηματογράφηση στο λόφο του Άνω Εγκλιανού και πλησίον του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου Νέστορος, διότι οι συστηματικές ανασκαφές που εκτελούνται από τη διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Cincinnati, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, τελούν υπό εξέλιξη. Έτσι δεν επιτρέπεται η προσέγγιση του συνεργείου κινηματογράφησης στους χώρους των ανασκαφών για λόγους ασφαλείας των μνημείων.

Η κινηματογράφηση στα Αρχαιολογικά Μουσεία Χώρας και Καλαμάτας θα γίνει χωρίς μετακίνηση των αντικειμένων (ιδιαίτερα των χάλκινων όπλων) λόγω της ευπαθούς κατάστασης διατήρησής τους. Είναι δυνατό να γίνει μετακίνηση των εκμαγείων των πινακίδων γραμμικής γραφής Β΄ στη Χώρα, από το προσωπικό όμως της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και μόνο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του μουσείου. 

Της Βίκυς Βετουλάκη