Στο ΧΥΤΑ Άμφισσας με συμφέρουσα τιμή τα σκουπίδια του Δήμου Δυτικής Μάνης

Στο ΧΥΤΑ Άμφισσας με συμφέρουσα τιμή  τα σκουπίδια του Δήμου Δυτικής Μάνης

Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση και από το ΦΟ.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας

Μια καλή συμφωνία φαίνεται πως πέτυχε ο Δήμος Δυτικής Μάνης για την εναπόθεση των απορριμμάτων του για τα επόμενα δύο χρόνια στον ΧΥΤΑ της Άμφισσας, με προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψει με τον περιφερειακό φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Στερεάς Ελλάδος.

Την Τρίτη  ο «Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ» ενέκρινε το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογράψει με το Δήμο Δυτικής Μάνης, ενώ το προηγούμενο διάστημα την είχε εγκρίνει και το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, έχει δε εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας για την υπογραφή της.

Μάλιστα, τη στιγμή που το κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακα είναι 57,10 ευρώ τον τόνο, ο Δήμος Δυτικής Μάνης έκλεισε συμφωνία για το ΧΥΤΑ της Άμφισσας με 38,5 ευρώ τον τόνο.

Συμφωνία

Η συγκεκριμένη προσπάθεια, προκειμένου να βρεθεί λύση με το μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών στη Μεσσηνιακή Μάνη, έχει ξεκινήσει από το Δεκέμβριο του 2019, με αίτημα του Δήμου στο Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, το οποίο και αποδέχθηκε.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που θα υπογραφεί, ο  Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ θα παραλάβει 4.000 τόνους αστικών στερεών απορριμμάτων του Δήμου Δυτικής Μάνης στο ΧΥΤΑ Άμφισσας (Δελφών).

Βάσει του αιτήματος του Δήμου Δυτικής Μάνης, η ποσότητα των 4.000 τόνων θα καλύψει τις ανάγκες διάθεσης των απορριμμάτων του για διάστημα δύο ετών, όσο εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Φθηνότερη τιμή

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να μπορέσει να παρέχει υπηρεσίες υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων του Δήμου Δυτικής Μάνης, θα πρέπει να εκδοθεί κοινή απόφαση των δύο συντονιστών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου και σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Η δε απόφαση μεταφοράς των απορριμμάτων θα εκδοθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί πως η προγραμματική σύμβαση προβλέπει τη διάθεση 4.000 τόνων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Άμφισσας (Δελφών) με συνολικό προϋπολογισμό 154.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ήτοι 38,5 ευρώ/τόνο Χ 4.000 τόνοι.

Της Βίκυς Βετουλάκη