Πρόβλημα οι διανυκτερεύσεις Φαρμακείων – Από τις Θαλάμες στην Παλιόχωρα… Αβίας!

Πρόβλημα οι διανυκτερεύσεις Φαρμακείων – Από τις Θαλάμες στην Παλιόχωρα… Αβίας!

Πρόβλημα με τις διανυκτερεύσεις φαρμακείων στους μικρούς Δήμους

Το σοβαρό πρόβλημα εφημέρευσης και διανυκτέρευσης φαρμακείων σε περιοχές εξόχως τουριστικές και απομακρυσμένες, όπως η Μάνη, ανέδειξε περιστατικό τις προηγούμενες μέρες, με το δίκαιο να μοιράζεται μεταξύ πολιτών που θέλουν και πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε φαρμακείο όταν το χρειάζονται και των φαρμακοποιών που δεν μπορούν να βρίσκονται σε μόνιμη εφημερία.

Όταν την προηγούμενη Κυριακή οικογένεια που βρισκόταν στη Στούπα χρειάσθηκε φαρμακείο, με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι το μοναδικό που εφημέρευε σε ολόκληρο το Δήμο Δυτικής Μάνης βρισκόταν στην… Παλιόχωρα Αβίας, δηλαδή δεκάδες χιλιόμετρα μακριά και ελάχιστα λεπτά απόσταση από την Καλαμάτα.

Όπως πληροφορηθήκαμε και από το σχετικό πίνακα διανυκτερεύσεων που έχει εκδοθεί από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Μεσσηνίας, στο Δήμο Δυτικής Μάνης λειτουργούν συνολικά πέντε φαρμακεία. Από ένα σε Παλιόχωρα, Κάμπο, Στούπα, Καρδαμύλη και Άγιο Νικόλαο. Περίπου, δε, κάνουν δύο εφημερίες την εβδομάδα. Έτσι, ένας κάτοικος ή επισκέπτης που μένει στην άκρη του Δήμου, για παράδειγμα στις Θαλάμες ή στη Σαϊδόνα και τη Μηλιά, κάποιες φορές δε θα μπορέσει να βρει φαρμακείο στη Δημοτική Ενότητα Λεύκτρου, αλλά πρέπει να κάνει αρκετά χιλιόμετρα έως τον Κάμπο ή την Παλιόχωρα.

Δε δέχονται οι φαρμακοποιοί

Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Σωτήρη Αργυρόπουλο, ο οποίος μας εξήγησε ότι αυτό εφαρμόσθηκε από πρόπερσι, ενώ το πρόβλημα εστιάζεται στη μεγάλη έκταση που έχουν πλέον οι Δήμοι. Κάποιοι, δε, φαρμακοποιοί δε δέχονται να κάνουν περισσότερες διανυκτερεύσεις, ενώ ζήτησαν αυτές να μοιράζονται σε όλα τα φαρμακεία του Δήμου. Έτσι και έγινε, αν και ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό δεν είναι το πρέπον και η καλύτερη λύση.  Μάλιστα, μας εξήγησε ότι παλιότερα οι διανυκτερεύσεις στην περιοχή της Μάνης γίνονταν εναλλάξ ανά εβδομάδα από τα τρία φαρμακεία σε Στούπα, Καρδαμύλη και Άγιο Νικόλαο, όμως υπήρξε απαίτηση να κάνουν όλοι διανυκτερεύσεις.

Ο πίνακας διανυκτερεύσεων της Μεσσηνίας που συντάσσεται από το Φαρμακευτικό Σύλλογο, επικυρώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έτσι, θέσαμε το θέμα και στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο, ο οποίος μετά την ενημέρωση που του κάναμε, μας είπε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού προκειμένου να βρεθεί τρόπος βελτίωσης της εξυπηρέτησης των κατοίκων της περιοχής, διότι πράγματι οι αποστάσεις είναι μεγάλες και απαγορευτικές σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης.

Ο κ. Αναστασόπουλος, όπως μας ανέφερε, πρότεινε στον πρόεδρο του Φαρμακευτικού την επίλυση του προβλήματος με διανυκτέρευση ενός φαρμακείου ανά Δημοτική Ενότητα. Δηλαδή, ένα στη ΔΕ Αβίας και ένα στη ΔΕ Λεύκτρου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, όταν τον ενημερώσαμε για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς δεν του ήταν γνωστό, τόνισε: «Η άποψή μου είναι ότι η ισχύουσα κατάσταση δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες  των  κατοίκων τις περιοχής. Θα κάνω όποιες παρεμβάσεις απαιτούνται για να διορθωθεί».

Η άποψη των φαρμακοποιών

Εκτός, όμως, από τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών, που σίγουρα προέχουν, κατά τη διάρκεια μάλιστα μιας πανδημίας όπως αυτή που διανύουμε, υπάρχουν και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία να κάνουν περισσότερες διανυκτερεύσεις.

Η κα Αθ. Σακελλαροπούλου από το φαρμακείο στη Στούπα τόνισε πως δε γίνεται ένα φαρμακείο να κάνει συνεχόμενα 7 μέρες εφημερία, όπως γινόταν παλιότερα στη Μάνη, γι’ αυτό κινήθηκαν νομικά και άλλαξε. Άλλωστε, όπως είπε, το Κέντρο Υγείας της περιοχής λειτουργεί όλο το 24ωρο και μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε περιστατικό, ενώ έχουν γίνει σε αυτό δωρεές φαρμάκων. «Και οι γιατροί έχουν τα τηλέφωνά μας. Σπάνια να μην εξυπηρετηθεί κάποιος. Βέβαια, κάποιοι ζητούν και παράλογα πράγματα», τόνισε.

Από το φαρμακείο της Καρδαμύλης η κα Κων. Θεοδωροπούλου σημείωσε ότι έχουν δίκιο οι πολίτες ότι είναι μεγάλες οι αποστάσεις και πως αν έμενε ανοικτό άλλο ένα φαρμακείο, θα ήταν καλύτερα. Παλιά, όπως είπε, έκαναν διανυκτέρευση από μια εβδομάδα ο καθένας τα τρία κεντρικά, όμως τώρα γίνεται εναλλάξ.

Ο κ. Δημ. Ευθυμίου από το φαρμακείο στον Άγιο Νικόλαο σημείωσε ότι κάνουν δύο εφημερίες – διανυκτερεύσεις την εβδομάδα, αλλά στην ουσία είναι πάντοτε σε ετοιμότητα. «Το θέμα έχει δύο όψεις. Από τη μία, είναι κατανοητό πως το φαρμακείο στην Παλαιόχωρα είναι σε μεγάλη απόσταση. Το δεύτερο, που ελάχιστοι γνωρίζουν, είναι πως τα φαρμακεία Άγιος Νικόλαος, Καρδαμύλη, Στούπα είναι 6 μέρες ανοιχτά την εβδομάδα (το ίδιο και σε Κάμπο – Παλαιόχωρα). Ανάλογα με τις εφημερίες/διανυκτερεύσεις και 7 μέρες στις 7 είμαστε ανοιχτά. Αυτό σημαίνει πως κάθε 5 μέρες έχουμε εφημερία/διανυκτέρευση, όχι χωριστά όπως συμβαίνει στις πόλεις, όπου άλλο φαρμακείο κάνει εφημερία κι άλλο διανυκτέρευση, και μάλιστα ανά 40 – 45 μέρες.

Τυγχάνει και δύο εβδομάδες το μήνα να έχουμε και δύο εφημερίες/διανυκτερεύσεις.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως είμαστε κλειστά μόνο 3 μέρες το μήνα ανά φαρμακείο (τρεις Κυριακές), αφού και μια Κυριακή ανά φαρμακείο είμαστε ανοιχτά. Χωρίς προσωπικό χρόνο, χωρίς προσωπική ζωή, χωρίς να μπορούμε να φύγουμε. Αν συμβεί το οτιδήποτε σε εμάς, θα πρέπει να αλλάξουμε μεταξύ μας τις μέρες, που σημαίνει πως δε χάνεται καμιά εφημερία/διανυκτέρευση, θα πρέπει να τις κάνουμε έτσι κι αλλιώς. Τις εφημερίες/διανυκτερεύσεις τις κάνουν οι φαρμακοποιοί, σε συνεργασία με τους υπαλλήλους, βάσει νομοθεσίας, άρα φανταστείτε την παντελή έλλειψη χρόνου και τον κόπο.

Ένα άλλο θέμα είναι πως τα επείγοντα περιστατικά είναι ένα 10%, το υπόλοιπο 90% είναι αστείες έως κι απαράδεκτες συμπεριφορές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλία για την ανεύθυνη στάση πολλών πολιτών και τον ξέφρενο πανικό πιεσμένων πολιτών που τους θερινούς μήνες επιθυμούν δουλικές συμπεριφορές, κατά κόρον Έλληνες.

Η νομοθεσία, με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”, ορίζει ως Δήμο Δυτικής Μάνης τη συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Αβίας και Λεύκτρου, που σημαίνει πως στο Δήμο υπάρχουν πέντε φαρμακεία, άρα οι εφημερίες/διανυκτερεύσεις ορίζεται βάσει νομοθετικού περιεχομένου να γίνονται απ’ αυτά τα φαρμακεία.

Κατανοώντας τους πολίτες, θα πρέπει όμως να κατανοήσουν και τις δικές μας υπερπροσπάθειες, ειδικά όταν σε μικρές περιοχές δεν έχουμε την πολυτέλεια περισσότερου προσωπικού.

Να γίνουμε υπεύθυνοι ως άτομα, κατανοώντας πως υπάρχουν πολλές περιοχές στη χώρα που δεν έχουν φαρμακείο, το μέγεθος των προβλημάτων των μικρών επιχειρήσεων που στηρίζουν τους ασθενείς/πολίτες. Υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα για τα οποία κανείς δεν κάνει κάτι, όπως η υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου», τόνισε ο κ Ευθυμίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη