Ψηφίστηκε η πιλοτική λειτουργία ελεγχόμενης στάθμευσης στη Μεσσήνη

Ψηφίστηκε η πιλοτική λειτουργία  ελεγχόμενης στάθμευσης στη Μεσσήνη

Καταψήφισε η αντιπολίτευση που ζήτησε ανοιχτή διαβούλευση

Την τροποποίηση της υπ’ αριθ. 408/2011 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Έγκριση κανονισμού για την ελεγχόμενη στάθμευση στην πόλη της Μεσσήνης» ψήφισε χθες το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, σε ακόμα μια συνεδρίαση που διεξήχθη δια περιφοράς λόγω κορωνοϊού.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Τάσος Παπαγεωργίου, που έκανε την εισήγηση, τόνισε ότι οι επιδιωκόμενοι στόχοι από την εφαρμογή του Πιλοτικού Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΠΙΣΕΣ) είναι:

-ο περιορισμός της ζήτησης για μακράς διάρκειας στάθμευση στην κεντρική πλατεία, αλλά και στις γειτνιάζουσες οδούς από τους επισκέπτες

-η αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης στάθμευσης

-η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και αποφυγής κυκλοφοριακής συμφόρησης

-η εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων για στάθμευση

-η ανταποδοτική αξιοποίηση των εσόδων του συστήματος για τη χρηματοδότηση έργων που θα βελτιώνουν το Πιλοτικό Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΠΙΣΕΣ).

Η πιλοτική εφαρμογή του Πιλοτικού Συστήματος Ελεγχόμενης στάθμευσης προβλέπει συνολικά 185 θέσεις επισκεπτών, 40 θέσεις δικύκλων και 32 ειδικές θέσεις για ταξί, λεωφορεία, φοροεκφόρτωσεις, ΑμεΑ κ.τ.λ.

Οι θέσεις που προβλέπονται αφορούν κυρίως στο κέντρο της Μεσσήνης και δρόμους στα πέριξ αυτού, ενώ έχουν προβλεφθεί και 159 θέσεις ελεύθερης στάθμευσης σε δρόμους πολύ κοντά στο κέντρο. Τέλος, στην περιοχή της Αστικής Ανάπλασης οι θέσεις στάθμευσης θα οριοθετηθούν με τροποποίηση του υπάρχοντος κανονισμού, αφού ολοκληρωθεί και παραδοθεί το έργο.

Η τιμή στις κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης θα είναι 0.50 λεπτά για μία ώρα και 1 ευρώ για δύο ώρες. Η λειτουργία θα είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 – 14.00, Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 17.00 – 21.00, Σάββατο 9.00 – 14.00, ενώ Κυριακές και αργίες η στάθμευση θα είναι ελεύθερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να τεθεί σε λειτουργία η πιλοτική εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης από τις αρχές Ιουλίου.

Η απόφαση ψηφίστηκε με 20 ψήφους και 11 κατά, καθώς η αντιπολίτευση ζήτησε το θέμα να έρθει σε ανοικτή συνεδρίαση του Σώματος, όταν αυτό επιτραπεί, για καλύτερη διαβούλευση.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου τόνισε ότι έχει γίνει διαβούλευση, υπογραμμίζοντας ότι η ελεγχόμενη στάθμευση αποτελεί πάγιο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, ενώ πρόσθεσε ότι θα λειτουργεί και επιτροπή διαχείρισης παραπόνων, προκειμένου να σημειωθούν τυχόν προβλήματα από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου.

Του Κώστα Γαζούλη