Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εκοιμήθη ο π. Γεώργιος Παπασταύρου της Παντάνασσας- Από την Κρέστενα Ηλείας στην θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου και την ιεροσύνη

Εκοιμήθη ο π. Γεώργιος Παπασταύρου της Π...

Διετέλεσε επί 40 έτη προιστάμενος του ναού της Παντάνασσας -Συνέβαλε στην ανέγερεση του ναού του Απ. Παύλου

Η καμπάνα του ιερού ναού της Παντάνασσας το πρωί της Δευτέρας 28 Μαρτίου 2016 ήχησε πένθιμα και ο λόγος ήταν η εκδημία του αγαπητού ιερέως Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Παπασταύρου, προιστάμενου του ναού επί σχεδόν 40 έτη, από το 1975 έως και τις 20 Φεβρουαρίου του 2014 οπότε και ανέλαβε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Ο π. Γεώργιος εκοιμήθη λίγες μέρες πριν τα γενέθλια του. Είχε γεννηθεί στις 4 Απριλίου του 1921 στην Κρέστενα, έξω από την Αρχαία Ολυμπία στο νομό Ηλείας και υπήρξε ένας πολύτεκνος ιερέας με θεολογική κατάρτιση και μόρφωση που υπηρέτησε το ιερό θυσιαστήριο από το 1957. Είχε αποκτήσει με την Πρεσβυτέρα Μαρία με την οποία ήταν νυμφευμένος 9 παιδιά (4 αγόρια και 5 κορίτσια) ενώ είχε την χαρά να δει 28 εγγόνια και 5 δισέγγονα. Η Πρεσβυτέρα έφυγε από τη ζωή το 1993, ωστόσο η αγάπη και το δέσιμο που είχε με τα παιδιά και τα εγγόνια του και η μεγάλη του αγάπη στο Θεό και την εκκλησία τον παρηγορούσαν και του έδιναν δύναμη. Είναι άξιο αναφοράς πως μέχρι και τις τελευταίες μέρες είχε διαύγεια πνεύματος.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Παπασταύρου υιός του εκλιπόντος, η μνήμη του τελευταία είχε λίγο υποχωρήσει και δεν μπορούσε να θυμηθεί ονόματα, θυμόταν ωστόσο πρόσωπα, μας μίλαγε λογικότατα και πάντα συμβουλευτικά όπως συνήθιζε με λόγια της Αγίας Γραφής.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος είχε τιμήσει τον π. Γεώργιο Παπασταύρου το έτος 2011, στις 26 Ιανουαρίου με τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Ανδρέου για την πολύχρονη και πολύκαρπο διακονία του στον αμπελώνα του Κυρίου Ιησού Χριστού ενώ στον πρόλογο του βιβλίου του π. Γεωργίου «Ο Λόγος του Θεού, Καθημερινά Αγιογραφικά αναγνώσματα, σκέψεις & Διδάγματα» που είχε κυκλοφορήσει το 2006, ο κ.κ. Χρυσόστομος είχε χαρακτηρίσει τον π. Γεώργιο ως ένα κληρικό με πνευματικότητα και ιεραποστολικό ζήλο που επί σειρά ετών πρόσφερε με όλη του την καρδιά και την ψυχή πνευματική τροφή στην ενορία του ιερού ναού Παντανάσσης Πατρών. «Τον θαυμάζουμε», είχε τότε γράψει ο Μητροπολίτης Πατρών «για το πνευματικό του σφρίγος, τον ακάματο ζήλο του εις τον λειτουργικό, κοινωνικό και ιεροκηρυκτικό τομέα καθώς και στην ιερά εξομολόγηση».

Ο πολυσέβαστος π. Γεώργιος Παπασταύρου με την εκδημία του κλείνει το κεφάλαιο και μία ολόκληρη εποχή της ενορίας της Παντάνασσας καθώς πλέον δεν υπάρχει εν ζωή κανένας από τους ιερείς που λειτούργησαν, διακόνησαν και άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους στην μεγάλη και ιστορική αυτή ενορία της Πάτρας τις δεκαετίες από το '60 κι έπειτα.

Στις 10 Αυγούστου του 2014 κηδεύτηκε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Ράπανος (ήταν εφημέριος στην Παντάνασσα από το 1970 έως το 2010) ενώ πέρυσι, στις 31 Ιουλίου 2015 εκοιμήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής (Θέμης) Δρουκόπουλος, εφημέριος επίσης της Παντάνασσας, σε ηλικία 83 ετών (υπηρέτησε στο ναό από το 1969 έως την συνταξιοδότηση του το 2012).

Ο π. Γεώργιος Παπασταύρου, όπως ανέφερε ο υιός του π. Τιμόθεος, μπορεί τον Φεβρουάριο του 2014 να έπαψε να διατελεί προιστάμενος του ναού Παντανάσσης, ωστόσο δεν σταμάτησε να είναι εφημέριος καθώς δεν είχε συνταξιοδοτηθεί.

"Σου χρωστώ τα πάντα. Εσύ που πάντα με θυμόσουν με καημό και λαχτάρα, μην με ξεχνάς εκεί που είσαι τώρα. Σε ευχαριστώ και σε ευγνωμονώ», ήταν τα λόγια που έγραψε και ανήρτησε συγκινημένος στο προσωπικό του blog ο π. Τιμόθεος Παπασταύρου.

 

Ο π. Γεώργιος καμάρωνε που δύο από τα παιδιά του, ο π. Τιμόθεος (αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πατρών) και ο π. Αθανάσιος (αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πειραιώς), είχαν γίνει ιερείς.

«Ο πατέρας μου διακρινόταν για το λειτουργικό και πνευματικό του έργο, για το ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως και τα Θεία κηρύγματα του. Ήταν αγαπητός κι ο κόσμος που τον γνώρισε από κοντά και ιδίως τα πνευματικά του παιδιά, του είχαν μεγάλη, πρωτοφανή αγάπη. Από τον π. Γεώργιο αυτό που θα θυμάμαι και κρατάω θα είναι το ήθος του, η διδαχή του, η σοβαρότητα του ως κληρικού, η ευπρέπεια και το άγιο ήθος του και οι προσευχές του», ανέφερε συγκινημένος στο thebest.gr ο π. Τιμόθεος που είχε πολλές φορές συλλειτουργήσει με τον π. Γεώργιο καθότι κι αυτός ανήκει στο δυναμικό του ιερού ναού Παντανάσσης.

Ο εκλιπών πέρα από την γλυκύτητα και πραότητα του και αυστηρότητα όταν χρειαζόταν, υπήρξε και συγγραφέας. Είχε γράψει πάνω από 10 βιβλία που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία ενώ ξεχωριστά περήφανος ήταν για το βιβλίο – ιστορικό του ιερού ναού της Παντάνασσας που είχε ερευνήσει και γράψει με στοιχεία για την ανοικοδόμηση του ναού, για τις εικόνες και αγιογραφίες που κοσμούν το ναό, για όσους διετέλεσαν ιερείς, επίτροποι, κ.α.

Η τελευταία φορά που είχε έρθει στην Παντάνασσα ήταν στο λυόμενο ιερό ναό παραπλεύρως πριν μερικούς μήνες και είχε καθίσει σε όλη την Θεία λειτουργία στο ιερό ενώ φεύγοντας όλοι έσπευσαν να ασπαστούν το χέρι του και να μιλήσουν για λίγο μαζί του.

Δυστυχώς δεν πρόλαβε και δεν μπόρεσε να επισκεφθεί τον κυρίως ιστορικό ιερό ναό που ξαναλειτούργησε μετά τις εργασίες ανακατασκευής στις 21 Νοεμβρίου 2015. Ο π. Γεώργιος είχε πέσει και είχε σπάσει τον ώμο του. Ήταν η τρίτη πτώση του κι όπως αποδείχτηκε από εκείνη την μέρα η κατάστασης της υγείας του έμελλε να χειροτερέψει.

Τα νεανικά του χρόνια τα πέρασε στην Κρέστενα και τον Πύργο της Ηλείας. Σπούδασε στην θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας αλλά λόγω της δύσκολης κατάστασης του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, πήρε το πτυχίο του αργότερα, το 1946. Διακρινόταν για το ήθος και την ευσέβεια του και την κλίση του στην εκκλησία ενώ είχε και σχέσεις με χριστιανικές οργανώσεις. Εκείνη την περίοδο των αρχών της δεκαετίας του ’50 ο τότε Μητροπολίτης Πατρών κυρός Θεόκλητος που αργότερα έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος αναζητούσε έναν καλό νέο και μορφωμένο θεολογικά νέο και ο πνευματικός που είχε ο π. Γεώργιος και ήταν στην χριστιανική αδελφότητα «Ζωή», σύστησε τότε στον Θεόκλητο τον π. Γεώργιο.

Χειροτονήθηκε σε διάκονο το 1957 και ευθύς ανήμερα, στην γιορτή της Παντάνασσας στις 8 Σεπτεμβρίου του 1957, σε ιερέα. Μάλιστα την δεύτερη χειροτονία του την είχε κάνει όπως μας θύμισε ο π. Τιμόθεος, ο τότε τοποτηρητής της Μητροπόλεως Πατρών ο Ευστάθιος, Μεγαλοπόλεως.

Ως ιερέας τοποθετήθηκε και υπηρέτησε για σχεδόν 19 έτη στην ενορία της Αγίας Βαρβάρας και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική ήταν η συνεισφορά του στην δημιουργία και ανέγερση του ιερού ναού του Αποστόλου Παύλου στην οδό Μεσολογγίου, στην Πάτρα που πρωτολειτούργησε μετά το ’75. Επί της οδού Μεσολογγίου ήταν και η οικία του ενώ τα καλοκαίρια του ο π. Γεώργιος τα περνούσε ή στα Τσουκαλέικα ή στο βουνό στο γραφικό χωριό της Βλασίας.

Στην Παντάνασσα όπως προείπαμε, ήρθε το 1975 και ανέλαβε Προιστάμενος.

Το σκήνωμα του θα βρίσκεται στο ναό από νωρίς το πρωί της Τρίτης 29 Μαρτίου 2016 ενώ στις 3 το μεσημέρι θα ψαλεί η εξώδιος ακολουθία όπου θα παραστούν ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος. Η ταφή του π. Γεωργίου θα γίνει στο κοιμητήριο της Εγλυκάδας.

Παράκληση της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να γίνουν καταθέσεις χρημάτων προς ενίσχυση του ναού της Παντάνασσας ή ευαγών ιδρυμάτων της πόλης.

*Προσωπικά μιλώντας αυτό που μένει στη μνήμη είναι το πόσο ενάρετος και πόσο κοντά ήθελε να είναι στο εκκλησίασμα. Ο π. Γεώργιος πάντα στο τέλος κάθε Θείας λειτουργίας έπαιρνε το λόγο και έλεγε μία ιστορία ή ένα ορθόδοξο χριστιανικό μήνυμα ενώ προέτρεπε και καλούσε όλους τους πιστούς να ψάλουν μαζί του είτε το Χριστός Ανέστη, είτε την Υπερμάχω, ή τα Χριστούγεννα το απολυτίκιο "Η Γέννησις σου Χριστέ ο Θεός ημών", κ.α.

*Ορισμένες εκ των φωτό είναι του Αλέξανδρου Κολλιόπουλου, από το σάιτ anastasiosk.blogspot.com.

Ρεπορτάζ - Επιμέλεια κειμένου - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις