Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο ΒΑΡΥΤΟΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΨΙΘΕΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ "ΟΡΦΕΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΔΙΚΗ"

Ο ΒΑΡΥΤΟΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ...

Την Πέμπτη 18 Μαΐου η πρεμιέρα της παράστασης στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων

Με ενδιαφέρον αναμένεται από το Πατρινό κοινό η παράσταση όπερας «Orphée et Eurydice - Ορφέας και Ευρυδίκη» του Christoph Willibald Gluck σε λιμπρέτο Pierre-Louis Moline, που ανεβάζει από την Πέμπτη 18/5/2017 το Όπερα Studio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί ο Μίχαελ Ζάιμπελ και τραγουδά ο κορυφαίος βαρύτονος Στέφανος Κορωναίος, δόθηκε στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας 15/5/2017, συνέντευξη Τύπου, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Ανδρέας Τερζής εξέφρασε τη χαρά του φιλοξενείται για 2η φορά στο θέατρο Απόλλων, παράσταση όπερας του ΔΗΠΕΘΕ ενώ ο Στέφανος Κορωναίος που αποκάλυψε πως είναι από τα μέρη μας και έχει μεγαλώσει στην περιοχή της Τερψιθέας, ανέφερε στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων ενημέρωσης ότι χαίρεται που επέστρεψε εδώ που μεγάλωσε και είναι περήφανος για τη δημιουργία και λειτουργία του Opera studio του ΔΗΠΕΘΕ.

Μάλιστα ο κ. Κορωναίος τόνισε με έμφαση ότι από τον «Απόλλωνα» και την Πάτρα ξεκίνησε η εξάπλωση του καλλιτεχνικού είδους της όπερας στην Ελλάδα.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο κ. Ζάιμπελ που αναφέρθηκε στην μεγάλη βελτίωση και πρόοδο των παιδιών του όπερα στούντιο και ο Γεράσιμος Βουτσινάς από το Δημοτικό Ωδείο, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Ωδείο θα στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια της πόλης και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την μουσική και την όπερα όπως η συγκεκριμένη προσπάθεια του Όπερα Studio του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Ο Μίχαελ Ζάιμπελ που είναι Ελληνογερμανός και έχει την καλλιτεχνική ευθύνη του Όπερα Studio, τόνισε πως ήταν μία συνειδητή επιλογή η όπερα του Ορφέα και της Ευρυδίκης μιας και έχει ένα θέμα από την ελληνική μυθολογία καθώς και ότι η όπερα και το λυρικό τραγούδι είναι ένα αστικό φαινόμενο και δεν αφορά τις ελίτ.

Παρευρέθηκαν και μίλησαν επίσης ο Γεώργιος Τσομής, επιστημονικός σύμβουλος Όπερας, ο οποίος μίλησε για το μεγαλείο του Γκλουκ όπου συναντώνται η μουσική με την ποίηση, ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος που έχει κάνει τον σχεδιασμό των φωτισμών της παράστασης, που ανέφερε ότι χρησιμοποίησε καθαρές γραμμές στον φωτισμό και η Όλγα Σπυράκη που επιμελήθηκε τις χορογραφίες, η οποία δήλωσε περήφανη που δούλεψε για το Όπερα Studio και την συγκεκριμένη παράσταση.

Να προσθέσουμε ότι ο «Ορφέας και Ευρυδίκη» έπεται της μεγάλης επιτυχία της παράστασης όπερας «Διδώ και Αινείας» του Henry Purcell που ανέβασε το Διεθνές Opera-Studio Πάτρας (IOSP)του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Στην όπερα του Γκλουκ «Ορφέας και Ευρυδίκη», η μουσική και ο λόγος βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους, επηρεάζοντας έτσι την ψυχική κατάσταση των θεατών.  Στόχος του Gluck είναι να έρθει το «αληθινά ανθρώπινο» στο προσκήνιο.

Επίσης όπως τονίζουν οι συντελεστές και με αυτή την όπερα, όπως ήδη και με τη Διδώ και τον Αινεία,  υπογραμμίζεται η σύνδεση με τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και ειδικότερα με την αρχαία τραγωδία, της οποίας η αναβίωση στα τέλη του 16ου αιώνα οδήγησε στη δημιουργία ενός καινούργιου μουσικού είδους, της όπερας.

Ο Ορφέας, ο δημοφιλής μυθικός τραγουδιστής, αρχέτυπο του άδοντα ανθρώπου, μετατοπίζεται στη σημερινή εποχή, όπου η μουσική υποσκελίζεται από την εικόνα, το ναρκισσισμό και τον υπερβάλλοντα εγωισμό των σταρ τραγουδιστών. Αυτός είναι ο νέος Ορφέας και η Ευρυδίκη, δυστυχισμένη, το απόκτημά του. Ο ξαφνικός της θάνατος λίγο πριν το γάμο της με τον δημοφιλή τραγουδιστή, την ελευθερώνει από αυτή τη σχέση. Ο θάνατός της, όμως, οδηγεί τον Ορφέα σε μία βαθιά κρίση ταυτότητας. Το σοκ από την ξαφνική απώλεια της γυναίκας που αγαπούσε σύμφωνα με τη δική του θεώρηση για τον έρωτα και την αγάπη και η θλίψη του για το θάνατό της, τον οδηγούν σε περισυλλογή.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Michael Seibel

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Γαλάνης

Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Λαμπρινή Καρδαρά

Χορογραφία: Όλγα Σπυράκη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Video Art: Χρήστος Καρτέρης

Διδασκαλία Χορωδίας: Λίνα Γερονίκου

Επιστημονικός Σύμβουλος Όπερας: Γεώργιος Π. Τσομής.

Στο ρόλο του Ορφέα όπως προείπαμε, ο βαρύτονος Στέφανος Κορωναίος, με καταγωγή από την Πάτρα που έχει τραγουδήσει με επιτυχία στη Νέα Υόρκη.

Μονωδοί του Int. Opera Studio Πάτρας με αλφαβητική σειρά:

Ορφέας:

Λίνα Γερονίκου

Μάριος Μανιατόπουλος

Ευρυδίκη:

Christina Schönbach

Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη

Λένα Σουρμελή

Έρωτας:

Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη

Μαρία Κατριβέση

Χρύσα Πανταζοπούλου

Κορεπετίτορες:

Olena Fedko – Βασίλης Λάζαρης – Αναστάσης Σπηλιωτόπουλος

Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Πατρών:

Μαριάννα Σαφάροβα, Ιβανώφ Βλαντισλάβ, Γιαροσλάβ Τόκαρεβ, Άλλα Σελαλμαζίδη, Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ, Σβετλάνα Χμούροβα, Γιούρι Μπεσσόνοβ, Νικολάι Κομισάροβ, Βιλέν Καραπετιάν, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Ιβόνα Γκλίνκα, Αγγελική Πουλημένου, Δημήτρης Δριμάλας,  Αναστασία Βελισσαρίου

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Μαρία Γούτου, Ευθυμία Καλλίστρου, Ρεγγίνα Σοφού, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, Ειρήνη Τσικρίκη

Χορωδοί του Int. Opera Studio Πάτρας:

Καλλιόπη Αγγελοπούλου, Χριστίνα Λυμπρίτη, Γκουλνόρ Μποτίνη, Αδαμαντία Παπαχαραλαμποπούλου, Λούση Χριστοδούλου, Ελένη Παπαπροκοπίου,  Γεωργία Λυκούση, Διονυσία Ντρουβάρη,  Κάτια Τσιλιμπότη, Δημήτρης Δημόπουλος, Γιάννης Ντακόλιας, Κωνσταντίνος Καββαθάς, Διονύσης Παπαγγελής, Βασίλης Κωνσταντάρας, Φωτεινή Τσίγκα.

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων: τηλ.2610 273613 και στο: www.ticketservices.gr

Πρώτη παράσταση: Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στις 21:30.

Παραστάσεις: 18, 19, 20, 21 & 23 ,24, 25, 26, 27, 28 Μαΐου 2017, στις 21:30.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ Φοιτητ.: 8 ευρώ Ανέργων, ΑμεΑ: 5 ευρώ.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με την συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου.

*Διανομές της Όπερας «Ορφέας και Ευρυδίκη» ανά μέρα

18/5       Στέφανος Κορωναίος    Christina Schönbach  Μαρία Κατριβέση

19/5       Μάριος Μανιατόπουλος  Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη     Χρύσα Πανταζοπούλου

20/5       Λίνα Γερονίκου  Christina Schönbach  Χρύσα Πανταζοπούλου

21/5       Στέφανος Κορωναίος    Λένα Σουρμελή                Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη

23/5       Στέφανος Κορωναίος    Λένα Σουρμελή                Μαρία Κατριβέση

24/5       Στέφανος Κορωναίος    Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη  Χρύσα Πανταζοπούλου

25/5     Λίνα Γερονίκου Λένα Σουρμελή  Μαρία Κατριβέση

26/5     Στέφανος Κορωναίος    Christina Schönbach       Χρύσα Πανταζοπούλου

27/5       Μάριος Μανιατόπουλος  Christina Schönbach   Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη

28/5       Στέφανος Κορωναίος    Λένα Σουρμελή                Μαρία Κατριβέση.

*Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture