Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Οι ανεπανάληπτοι εικαστικοί θησαυροί του κτιρίου στο οποίο χτυπά η καρδιά της Πάτρας

Οι ανεπανάληπτοι εικαστικοί θησαυροί του...

Το Δημαρχείο της Πάτρας

Αποτελούσε αρχικά οικία του σταφιδέμπορου Ιωάννη Μακρυγιάννη, κατοίκου Πατρών και γόνου γνωστής οικογένειας και το 1886 πέρασε στα χέρια του αδερφού του Ράλλη Μακρυγιάννη.

Ο παππούς τους, Πανάγος Μακρυγιάννης ήταν πρωτοπαλίκαρο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, είχε πάρει μέρος στην επανάσταση του 1821 και είχε τραυματιστεί στη μάχη του Γηροκομείου.

Το 1897 ο Δήμος νοίκιασε το εξαιρετικής ομορφιάς οίκημα για να το μετατρέψει σε Δημοτικό Μέγαρο.

Το κτίριο πέρασε στην κυριότητα του Δήμου το 1911 όταν η σταφιδική κρίση άγγιξε τους ιδιοκτήτες του και η Εθνική
Τράπεζα προχώρησε στον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Ο Δήμαρχος Δημήτριος Βότσης κατέβαλε για λογαριασμό του Δήμου το ποσό των 120.000 δρχ και το κτίριο έγινε κατ΄ ουσίαν δημοτικό.

Στη διάρκεια της θητείας του Δημάρχου Ιωάννη Βλάχου (1929) αποφασίστηκε η διακόσμηση του
εσωτερικού του Δημοτικού Μεγάρου με έργα τέχνης.

Αρχείο Δημοτικής Πινακοθήκης Πάτρας / Παναγιώτης Μουλίνος

Ο γνωστός Πατρινός ζωγράφος, καθηγητής Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και Ακαδημαϊκός Επαμεινώνδας Θωμόπουλος, φιλοτέχνησε 16 ελαιογραφίες που τοποθετήθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και στο γραφείο του Δημάρχου.

Οι πέντε από αυτές ήταν εμπνευσμένες από το ποίημα του Γ. Δροσίνη "Το ονειροπόλημα", που ήταν βασισμένο σε μια παλαιά Καλαβρυτινή παράδοση και κόσμησαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με τις προσωπογραφίες του ιδρυτή της πόλης Πατρέα, του προστάτη της Αποστόλου Ανδρέα και του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Στο γραφείο του Δημάρχου τοποθετήθηκαν οχτώ μικρότερα έργα που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά σημεία της πόλης όπως η πλατεία Υψηλών Αλωνίων, το καρνάγιο κ.α.

Μετά το σεισμό του 1993 τα έργα, αφαιρέθηκαν, συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν το Νοέμβριο του 2000 μαζί με δέκα άλλα έργα του Ε. Θωμόπουλου που κοσμούν τις υπόλοιπες αίθουσες του πρώτου ορόφου.

*Οι πληροφορίες βρίσκονται στο αρχείο που έχει φτιάξει η κ. Maria Dimitrakopoulou για το Δημαρχείο στο Patras old photos / Αρχική πηγή το λεύκωμα που είχε εκδόσει ο Δήμος Πατρέων το 2003 ''Επαμεινώνδας Θωμόπουλος-Η Ζωγραφική του Δημαρχείου Πατρών''

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight