Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Ταξιδέψαμε στην Γορτυνία και ξετρελαθήκαμε με το παραδοσιακό καρυδάτο

Ταξιδέψαμε στην Γορτυνία και ξετρελαθήκα...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Ταξιδεύοντας την άνοιξη στη Γορτυνία, τη γη των Κολοκοτροναίων είναι σαν να ταξιδεύεις στις σελίδες του Μακρυγιάννη, στα ποιήματα του Ελύτη και να ακούς  τα μελοποιημένα από τον ίδιο ποιήματα Αρκαδία I, II του Μίκη Θεοδωράκη. Γωνιές της ορεινής Ελλάδος που γλύτωσαν εν μέρει από το “ξεβλάχεμα” και έχασαν ευτυχώς και το λεωφορείο του λάιφ στάιλ.

Το Φαράγγι του Λούσιου ποταμού με στολίδια στις πλαγιές του,  τα αντικριστά μοναστήρια του Φιλοσόφου και του Προδρόμου σαν να συνομιλούν αιώνες τώρα σε μια γλώσσα υπέρκοσμη  με το ποτάμι κάτω βαθιά τους. Και πιο πέρα η θρυλική Καρύταινα με το κάστρο της να διαφεντεύει και να αγναντεύει σχεδόν  όλο το οροπέδιο της Αρκαδίας μέχρι την Κορίνθια και την Ηλεία.

Η Στεμνίτσα στέκεται σκαρφαλωμένη στα 1.080 μέτρα με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτά της και τα λιθόστρωτα καλντερίμια της.

Η Δημητσάνα δε, μας ταξιδεύει μέσα από το θεματικό νέο μουσείο Υδροκίνησης στην προβιομηχανική εποχή και μας παρουσιάζει την λειτουργία των βυρσοδεψίων, των αλευρόμυλων, των νεροτριβών και των μπαρουτόμυλων.

Ωραίος τόπος, γεμάτος εκπλήξεις από τους ανθρώπους αλλά και την γαστρονομία του. Σπάνια στους ορεινούς προορισμούς βρίσκεις κάτι πέρα από την γνωστή τριάδα, μπριζόλα –πατάτες- ντοματοσαλάτα.

Όμως εδώ οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μια την άλλη  και οι προτάσεις για να γευτείς τοπικές λιχουδιές αλλά και να αγοράσεις είναι πολλές.

Στην Καρύταινα, κάντε μία στάση για καφέ, ποτό, ή ένα παραδοσιακό γεύμα με βολβούς, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, φρέσκες αγκιναρούλες ομελέτα και κρέατα ντόπια, στον «Άρκτο». Ένας συνδυασμός μοντέρνου χώρου με στοιχεία της ελληνικής παράδοσής, δημιουργημένος  από μία οικογένεια που αγαπάει και τιμάει τον τόπο της.

Και αν ο δρόμος σας βγάλει μέχρι την Ζάτουνα, άλλοτε πλούσιο κεφαλοχώρι, αλλά και τόπο εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη κατά την περίοδο της χούντας, επισκεφθείτε το μεζεδοπωλείο του Πολυχρόνη «Ου μπλέξεις».

Δοκιμάστε την πεντανόστιμη τυρόπιτα του με ντόπιο μέλι, το «Ζατουνίτικο» σπετσοφάι και εάν βρεθείτε να είναι της εποχής μην παραλείψετε να ζητήσετε την αιθέρια, μοσχοβολιστή μαραθόπιτα.

Στην Στεμνίτσα στην κεντρική πλατεία θα αγοράσετε καλούδια από το «ΑΡΚΑΔΙΚΟ», το μαγαζί της κυρίας Αθανασίας, η οποία θα σας φιλέψει  γλυκά, μέλια και ότι χειροποίητο φτιάχνει για να δοκιμάσετε.

Είναι η σπηλιά του Αλαντίν, γλυκά με καρύδια ή σοκολάτα, γλυκά του κουταλιού, πετιμέζι, σπιτικά ξύδια, χειροποίητα ζυμαρικά, τσίπουρα, αλλά και τοπικά τυροκομικά είδη.

Φύγαμε παίρνοντας μαζί μας μέλια ιδιαίτερα, από μοσχομυριστό θυμάρι και βουνίσιο έλατο και τα πεντανόστιμα καρυδάτα γλυκάκια της μαζί με την συνταγή τους, που σας την παραθέτουμε!

Στην Δημητσάνα, υπάρχει το ζαχαροπλαστείο «Λούσιος»,  που επιβάλλεται να επισκεφθείτε για να δοκιμάσετε τα περίφημα σιροπιαστά του, έστω και αν χρειασθεί να σταθείτε στην ουρά γι’ αυτό.

Στα τοπικά κρεοπωλεία, θα βρείτε παστό ή σύγκλινο κρέας από χοιρινό καπνιστό, ιδανικός μεζές για τσίπουρα, ομελέτες αλλά και για να αντικαταστήσετε το ξενόφερτο μπέικον.

Και όλες αυτές οι διαδρομές είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη μας, ιδανικές ακόμα και για μια μονοήμερη Κυριακάτικη έξοδο από την καθημερινή μας ρουτίνα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το αποφασίσετε και σας εγγυώμαι ότι θα αναζωογονηθείτε πλήρως!!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΡΥΔΑΤΟ

Της κας Αθανασίας Μπαρούτσα

Μια συνταγή με απολαυστικό αποτέλεσμα, αλλά ιδιαίτερη ζύμη! Η μοναδική της δυσκολία είναι ο  τρόπος που θα πλάσετε την ζύμη. Ανάλογα με την υγρασία του καρυδιού και το μέγεθος των αυγών, μπορεί να χρειασθεί να χρησιμοποιήσετε περισσότερο σιμιγδάλι.

Χρόνος : 30’

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 15 ΓΛΥΚΑΚΙΑ)

½ Κg Καρύδι κοπανισμένο

2 αυγά βιολογικά

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 σφηνάκι ανθόνερο

150 γρ ζάχαρη άχνη και ακόμα λίγη για το πασπάλισμα

Χαρτάκια μακρόστενα για γλυκό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ’ ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη άχνη μέχρι να ενωθούν και να λιώσει η ζάχαρη.

Στο μείγμα μας ρίχνουμε εναλλάξ τα καρύδια και το σιμιγδάλι, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά έως ότου ομογενοποιηθούν.

Πλάθουμε την ζύμη μας  σε  μακρόστενο σχήμα (σαν δαχτυλάκια πάχους 2-3εκ. περίπου).

Στρώνουμε στην λαμαρίνα του φούρνου λαδόκολλα και τοποθετούμε τα καρυδάτα μας με μία απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε για 10’, στην επιλογή του αέρα, στους 170ο C, ανάλογα με τον φούρνο.

Αφού είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ραντίζουμε με το ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Τα τοποθετούμε στα χαρτάκια μας και τα διατηρούμε σε ένα μπολ καλά κλεισμένο μακριά από υγρασία.

 

 

To μαγαζάκι της κυρίας Αθανασίας

To μαγαζάκι της κυρίας Αθανασίας

To μαγαζάκι της κυρίας Αθανασίας

Τυρόπιτα με μέλι

Τυρόπιτα με μέλι

Τυρόπιτα με μέλι

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life