Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΔΕΝ «ΧΑΝΕΤΑΙ» Η ΗΛΕΚΤΡΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ – (ΦΩΤΟ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ, ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 4/9)

ΔΕΝ «ΧΑΝΕΤΑΙ» Η ΗΛΕΚΤΡΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ – (Φ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Στέφθηκε ήδη «παράσταση του καλοκαιριού»

Εχοντας προσελκύσει 18000 κόσμο και προκαλέσει αποθεωτικό χειροκρότημα το περασμένο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου στην Επίδαυρο, η «Ηλέκτρα» του Εθνικού Θεάτρου αποκαλείται ήδη «η παράσταση του φετινού καλοκαιριού». Οσοι πήγαν μας μίλησαν για ένα θέαμα σαν ζωντανό έργο τέχνης και σε όλα τα δημοσιεύματα διαβάσαμε για μια Ηλέκτρα που «μάγεψε», «καθήλωσε» και «έλαμψε». Η επιβλητική σκηνοθεσία εικαστικής αντίληψης του 38χρονου Θάνου Παπακωνσταντίνου, που εμπιστεύθηκε η κορυφαία κρατική αυλαία αποδεικνύοντας την «ανοιχτή» της αντίληψη στη νέα, καινοτόμα καλλιτεχνική γενιά συζητιέται πάρα, μα πάρα πολύ. Θυμίζουμε πως στο πλαίσιο της μικρής της περιοδείας, η παράσταση θα σταθμεύσει στο Αρχαίο Ωδείο στις 4 Σεπτεμβρίου σηματοδοτώντας την επίσημη πρεμιέρα του 37ου Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου βασίζεται στην τραγωδία του Σοφοκλή και μετατρέπει την κεντρική ηρωίδα σε απειλητική και παράφορη τιμωρό και το θρήνο σε όργανο εκδίκησης. Η μετάφραση είναι του αξεπέραστου Γιώργου Χειμωνά. Εδώ η Ηλέκτρα- Αλεξία Καλτσίκη έρχεται αντιμέτωπη με το ζεύγος Ναυπλιώτου- Λούλη που ενσαρκώνουν τους «παραβάτες» Κλυταιμνήστρα- Αίγισθο.

Αρχικά παραθέτουμε την κριτική που διαβάσαμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών- efsyn» που χαρακτηρίζει την παράσταση «μνημειακή»:

«Η μόνη που ζει στη σκηνή το πένθος της είναι η Ηλέκτρα. Δεν κάνει άλλο από το να λερώνει με τον θρήνο της τη λευκότητα του συνόλου. Μιαρό πλάσμα λοιπόν αλλά και πλάσμα καθηλωμένο μαζοχιστικά στην ημιάγρια κατάσταση. Η παράσταση έχει στις δυνάμεις της μια καθηλωτική Ηλέκτρα από την Αλεξία Καλτσίκη, που μπορεί να είναι ταυτόχρονα παιδί και ενήλικη, άγρια και ήρεμη, σώφρων και τρελή. Εναν Ορέστη από τον Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, τόσο στοχευμένο, που μόλις ολοκληρώσει τον φόνο νομίζεις πως θα σταματήσει να υπάρχει!… Και δίπλα σε αυτούς άλλους σπουδαίους ρόλους: μια Κλυταιμνήστρα και έναν Αίγισθο με πινελιές κωμικού από τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Χρήστο Λούλη, έναν επιβλητικό Παιδαγωγό-Οδηγό από τον Νίκο Χατζόπουλο και έναν λιτό αλλά ουσιαστικό Πυλάδη από τον Μάριο Παναγιώτου. Ακόμα έχει μια φοβισμένη, εξίσου ρεαλιστικά δουλεμένη, Χρυσόθεμι από την Ελένη Μολέσκη… Με αυτούς τους ηθοποιούς και έναν φοβερό Χορό ο Παπακωνσταντίνου στάθηκε στην Επίδαυρο επίγονος και διάδοχος. Παρέδωσε μια πρόταση που αντλεί από την παράδοση και την επεκτείνει, με ιδέες και προσωπικότητα. Εχτισε μια σκαλωσιά, αυξάνοντας βήμα βήμα την ένταση. Και οδήγησε την παράστασή του αντί στην έξοδο, στην άρση…»

Σύμφωνα με tospirto.gr:

«Εντός ενός απόσκομου, ολόλευκου τοπίου (σκηνικά Νίκη Ψυχογιού) που ορίζει αυτή την μεταβατική (και εν τέλει υπερβατική) ζώνη, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου οργανώνει μια θριλερικού τύπου τελετουργία με θρησκευτικές αναφορές. Η Ηλέκτρα του είναι η ιέρεια ενός οργισμένου και τυφλού πένθους που προσεύχεται μόνο για τον ερχομό του Ορέστη ώστε «να φέρει την ανάσταση». Ο Παπακωνσταντίνου πραγματοποιεί το επιδαύριο ντεμπούτο του, με την «Ηλέκτρα» του αφήνει πίσω της κάτι καινούργιο στην αναγκαία συζήτηση για την προωθημένη μα ουσιαστική αντιμετώπιση του αρχαίου δράματος. Αλλά όπως συμβαίνει πάντα στο θέατρο ο προσωπικός άθλος προϋποθέτει κι ένα συλλογικό.
Είναι ρίσκο η απόφαση του να αναθέσει τον επώνυμο ρόλο της Ηλέκτρας σε μια ηθοποιό, εν πολλοίς άγνωστη, στο λαϊκό κοινό. Αλλά η Αλεξία Καλτσίκη είναι μια σπουδαία ηθοποιός που δικαιώνει και το ρίσκο και το ρόλο. Η βαριά μοίρα της Ηλέκτρας την οδηγεί σε μια παράφορη ερμηνεία - την ουσιαστικότερη που έχει κατατεθεί εδώ και πολλά χρόνια γι' αυτήν την ηρωίδα…»

Σας έχουμε και φωτο από σκηνή, παρασκήνια, κερκίδες και είσοδο της Επιδαύρου. Εκεί ήταν οι Στάθης Λιβαθηνός, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Κιμούλης, Μπέτυ Αρβανίτη, Διονύσης Φωτόπουλος, Μαρία Μπακοδήμου, ο Θοδωρής Αμπατζής (που διατέλεσε διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και τωρα είναι στέλεχος του Εθνικού)  κ.α.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View