Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο σφυρί το τελευταίο ακίνητο της οικογένειας Πετζετάκι, στα Βραχναίικα της Πάτρας - Η ιστορία, η άνοδος και η πτώση του ομίλου - κολοσσού

Στο σφυρί το τελευταίο ακίνητο της οικογ...

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο

Εκπλειστηριάζεται και το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας Πετζετάκι. Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο στα Βραχναίικα Πατρών. Όπως όλα δείχνουν, σήμερα δεν έχει μείνει τίποτα από τον όμιλο -κολοσσό που έστησε ο "δαιμόνιος" Αριστόβουλος Πετζετάκις.

Η άνοδος και η πτώση του Ομίλου Πετζετάκι – Η ιστορία πίσω από τη σύλληψη του Γιώργου Πετζετάκι

Συνελήφθη για χρέη στο δημόσιο ο επιχειρηματίας Γ. Πετζετάκις !

Ο γιος του, Γιώργος Πετζετάκις διατηρούσε και μια έπαυλη 1500 τ.μ. την οποία πούλησε το 2011, λίγες εβδομάδες μετά την σύλληψη του για χρέη προς το δημόσιο, όταν πλέον η εταιρία όδευε προς το λουκέτο.


Οι οφειλές ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ και όλα της τα περιουσιακά στοιχεία βγήκαν στο σφυρί. Το αγροτεμάχιο στα Βραχναίικα Πατρών βγαίνει για δεύτερη φορά σε πλειστηριασμό στις 29 του μήνα, αφού ο πρώτος που διεξήχθη πέρυσι κηρύχτηκε άγονος με τίμημα 88.000 ευρώ για τον όποιο ενδιαφερόμενο.

Έξω με αναστολή ο επιχειρηματίας Γιώργος Πετζετάκις

Η ιστορία του Ομίλου Πετζετάκι

Δημιούργημα του Αριστόβουλου Πετζετάκι, μεγάλης μορφής της ελληνικής βιομηχανίας και της ελληνικής καινοτομίας αφού ήταν βιομηχανικός εφευρέτης, ο Ομιλος έγινε μία από τις πρώτες και τις ελάχιστες πραγματικές ελληνικές πολυεθνικές βιομηχανίες και μάλιστα σε μια εποχή πριν από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την παγκοσμιοποίηση. Με αποκλειστική πατέντα σωλήνων από σκληρό πολυαιθυλένιο PVC για περίπου 30 χρόνια, με εργοστάσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με εξαγωγές και παρουσία σε περίπου 60 χώρες, φάνταζε για όλους όσοι ασχολούνταν με τη βιομηχανία αλλά και για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου που αγόρασαν μετοχές και τελικά έχασαν τα λεφτά τους ως «λίρα 100» στην ελληνική οικονομία.

Ο μακαρίτης Αριστόβουλος που ήξερε όλους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του με τα μικρά τους ονόματα (είχε βαφτίσει και πολλά παιδιά τους) έφυγε σχετικά νωρίς, το 1973. Αφησε στον (25χρονο τότε) γιο του Γιώργο πολύ σημαντική και ισχυρή κληρονομιά: μία υγιή και δυναμική κερδοφόρο βιομηχανία και μία παγκόσμια πατέντα κατοχυρωμένη. Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες σε όλο τον κόσμο (από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως και το Ιράν!) χρησιμοποιούσαν αρδευτικούς σωλήνες του Πετζετάκι με το σήμα «Heliflex», ενώ κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας στον χώρο των ελαστικών όπως η Pirelli και η Goodyear, ήταν βασικοί πελάτες και καλοπληρωτές του Ομίλου.

Η κρίση στις εξαγωγές με τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ που ξεκίνησε το 1980 και κατέστρεψε το νότιο τμήμα και των δύο χωρών ήταν ένα μήνυμα. Ο Ομιλος έχασε περίπου το 25% των εξαγωγών του και φάνηκε απροετοίμαστος στην πρώτη γερή δυσκολία.

Η τονωτική ένεση όμως με στελέχη που πήραν τη διοίκηση, ήταν επιτυχής. Από το τιμόνι του Πετζετάκι πέρασαν ο κ. Γιάννης Ζωντανός αλλά και ο κ. Χρίστος Βερελής (μετέπειτα υπουργός Μεταφορών του κ. Κ. Σημίτη) καθώς και μια ισχυρή δεκάδα διευθυντών με αρκετούς πρώην συμβούλους υπουργών και το «πλοίο» άρχισε σιγά σιγά να ξαναπαίρνει ρότα ξεπερνώντας τις αρχικές στραβοτιμονιές.

 

Η απώλεια της πατέντας

 

Κομβική χρονιά για τον Πετζετάκι ήταν το 1990 όταν μετά από 30 χρόνια έληξε η παγκόσμια αποκλειστικότητα της πατέντας που είχε εφεύρει και κατοχυρώσει ο μακαρίτης Αριστόβουλος.

Με πληροφορίες ptotothema.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις