Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η περιπετειώδης ζωή του πατρινού γιατρού Θανάση Κονταρή από τη Σουηδία ως τη Σέριφο - Γιατί έγινε θέμα στο Bloomberg

Η περιπετειώδης ζωή του πατρινού γιατρού...

Προσπάθησε να βάλει ένα λιθαράκι παραπάνω στον τομέα της υγείας και βρίσκεται αντιμέτωπος με ΕΔΕ!

Το γύρο του διαδικτύου και όχι μόνο κάνει τις τελευταίες ώρες η ιστορία του Πατρινού γιατρού Θανάση Κονταρή ο οποίος αφού σπούδασε στο πανεπιστήμιο Πατρών μετανάστευσε στη Σουηδία όπου εργάστηκε και αποφάσισε στη συνέχεια να επιστρέψει στην Ελλάδα και να υπηρετήσει στο αγαπημένο του νησί τη Σέριφο.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία του και τα όσα επακολούθησαν της επιστροφής του στην Ελλάδα περιγράφονται γλαφυρά από τον δημοσιογράφο του Bloomberg, Νίκο Χρυσολωρά στο twitter:

«Αν αναρωτιέσαι ακόμη γιατί έφυγαν τόσες χιλιάδες επιστήμονες από την Ελλάδα και δεν ξαναγυρίζουν, μην πας μακριά, μέχρι τη Σέριφο. Αυτή είναι η ιστορία του Θανάση, του γιατρού, που σπούδασε στην Ελλάδα με έξοδα του φορολογούμενου, αλλά αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με την κρίση.

Ο Θανάσης πήγε λοιπόν στη Σουηδία, έμαθε τη γλώσσα, έκανε την ειδικότητα, τις μετεκπαιδεύσεις του, έγινε ένας εξαιρετικός γιατρός, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω δεκάδες φορές ο ίδιος. Είχε τη δουλειά του εκεί, με παλαβά λεφτά σε σύγκριση με ό,τι θα έπαιρνε στην Ελλάδα.

Αλλά ο Θανάσης είχε ένα πρόβλημα: του έλειπε η πατρίδα και κυρίως το νησί που έκανε το αγροτικό του, η Σέριφος. Παράτησε λοιπόν τη ζωάρα & τις ταξιδαρες σε όλο τον κόσμο & πήρε τη θέση του μόνιμου γενικού γιατρού στη Σέριφο που ήταν κενή για χρόνια, γιατί κανείς δεν την ήθελε.

Ο Θανάσης παντρεύτηκε κιόλας στο νησί & βάλθηκε να οργανώσει το ιατρείο. Αλλά σε λίγο καιρό, τα Σουηδικά πρότυπα του & ο αριστερός του ρομαντισμός στούκαραν στον τοίχο της ελληνικής πραγματικότητας. Καθώς δεν έβρισκε ανταπόκριση δια της υπηρεσιακής οδού, αυτοσχεδίασε:

Έβγαλε ένα δελτίο τύπου στην τοπική εφημερίδα, όπου εξηγούσε ότι ο νόμος για την πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ανεφάρμοστος (οι Σεριφιωτες θα πρέπει να πηγαίνουν σε οικογενειακό γιατρό σε άλλο νησί! Λες και είναι εύκολο με 10 μποφόρ το χειμώνα!). Καλούσε επίσης σε αυτοοργάνωση:

Έκανε μια λίστα στο φαρμακείο με βασικά πράγματα και εξοπλισμό που χρειάζεται το αγροτικό ιατρείο, διαρκώς ανανεούμενη, ώστε όσοι θέλουν (και μόνο), κάτοικοι και παραθεριστές, να συνδράμουν και να το ενισχύουν, για να μπορεί να παρέχει βασικές υπηρεσίες περίθαλψης.

Σήμερα ο Θανάσης αντιμετωπίζει Ε.Δ.Ε ότι δήθεν ρεζίλεψε και παρέκαμψε την υπηρεσία του. Αντιμετωπίζει επίσης τις επιθέσεις του δημάρχου, ο οποίος του είχε πει αντί να κάνει λίστες να παίρνει ο ίδιος λεφτά. Ο Θανάσης του απάντησε «είμαι επιστήμονας, όχι ψάλτης να βγάζω πανέρι».

 

Ευτυχώς, αν όλα πάνε όπως τα θέλει το ελληνικό σύστημα, η Σουηδία, καλή της ώρα, είναι πάντα εκεί και περιμένει με τις μισθάρες της και τη ζωάρα της τον Θανάση. Που γύρισε στην πατρίδα του μόνο για να νιώσει «σαν ξένος, σαν ξενάκι, σαν πανταξένος»»

Ο Θανάσης Κονταρής με την ανάρτησή του στο  Facebook δίνει τη δική του προσωπική διάσταση στο θέμα:

Je suis Thanassis λέει ο φίλος Γιώργος,

Je suis ΠΦΥ, ανταπαντώ

Τις τελευταίες μέρες/ώρες κυκλοφόρησε ένα άρθρο που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου και με αφορά.

Θεωρώ λοιπόν σωστό να τοποθετηθώ.

Για αρχή,να σας ενημερώσω πως η υπηρεσία μου 2η (ΥΠΕ/Υπουργείο υγείας) εκπονεί ένα μοναδικό έργο, την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Είμαι φανατικός υποστηρικτής της οργανωμένης πρωτοβάθμιας μιας και η εμπειρία μου στη χώρα της Σουηδίας με βοήθησε να αναγνωρίσω την σημαντικότητα της. Επίσης, εμπιστεύομαι την υπηρεσία μου και αναμένω τη δίκαιη κρίση της.

Εχω λάβει εκατοντάδες μηνύματα υποστήριξης από φίλους και αγνώστους! Σας ευχαριστώ και σας ασπάζομαι καθένα προσωπικά. Σκοπός δεν είναι η διατάραξη της ηρεμίας μας δίχως λόγο, αλλά ο αγωνας για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που είναι ικανό να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας καθώς και ένα οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλους τους πολίτες! Πάνω από όλα δωρεάν!

Για αυτό παλεύω και άλλα πολλά, όπως η αξιοπρέπεια, η ισότητα, ο σεβασμός και οι ανθρώπινες αξίες.

Και αυτός ο αγώνας δεν θα πάψει ποτέ!

«…Ὅρκον μὲν οὖν μοι τόνδε ἐπιτελέα ποιέοντι, καὶ μὴ ξυγχέοντι, εἴη ἐπαύρασθαι καὶ βίου καὶ τέχνης δοξαζομένῳ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ἐς τὸν αἰεὶ χρόνον.

Παραβαίνοντι δὲ καὶ ἐπιορκοῦντι, τἀναντία τουτέων.»

Ήρεμο πνεύμα, σύνεση, κατανόηση και συνεργασία χρειάζεται και όλα θα πάνε καλά!

ΥΣ: Είναι γεγονός πως το άρθρο περιέχει ένα αναληθές σημείο : »Αντιμετωπίζει επίσης τις επιθέσεις του δημάρχου, ο οποίος του είχε πει αντί να κάνει λίστες να παίρνει ο ίδιος λεφτά.». Το σημείο αυτό δεν είναι πραγματικο. Όταν έγινε αίτηση στο Δήμο Σερίφου για κονδύλι κινήσεως των ιατρών του ΠΠΙ Σερίφου για απομακρυσμένους κλινήρεις ασθενείς (μιας και δεν υπάρχει πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι ή δημοτικό αυτοκίνητο ) ο δήμαρχος αρνήθηκε και προέτρεψε τους ιατρούς να δέχονται το φιλοδωρήματα που τους προσφέρουν οι ηλικιωμένοι ασθενείς!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις