Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η ιστορία του Πατρινού Σωτήρη Δελή που ακολούθησε την καρδιά του και έφτασε να γίνει βουλευτής στη Σουηδία

Η ιστορία του Πατρινού Σωτήρη Δελή που α...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Επισκέφθηκε πρόσφατα ξανά την Πάτρα και μίλησε στο thebest

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Το καλοκαίρι του 1977 αποφάσισε να πάει στο νησί των Ιπποτών, στη Ρόδο για να εργαστεί, προκειμένου να μαζέψει χρήματα ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αγγλία. Εκεί ο έρωτας του χτυπά την πόρτα και η ζωή του παίρνει μια τροπή που ίσως ούτε ο ίδιος είχε φανταστεί. Γνωρίζει τη μετέπειτα σύζυγό του, η οποία είχε έρθει για διακοπές στην Ελλάδα από τη Σουηδία και έκτοτε είναι μαζί. Ο οικονομολόγος Σωτήρης Δελής, πατέρας τριών παιδιών, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τραπεζικό κλάδο ενώ διετέλεσε βουλευτής στη Σουηδία από το 2014 ως το 2018.

«Η σχέση μου με την Σουηδία δεν είναι μια απλή σχέση μετανάστη. Έχω πλέον σχέση με αίμα», μας λέει.

Μας μιλά για τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, για το δικαίωμα ψήφου που δεν έχουν κατακτήσει ακόμα οι Έλληνες του εξωτερικού αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν πρωτογκαταστάθηκε στη Σουηδία. Τον Δεκέμβριο επισκέφθηκε για μια ακόμα φορά την Πάτρα ενώ η πρώτη μας συνάντηση έγινε τον Οκτώβριο του 2014.

 

Zείτε πολλά χρόνια στη Σουηδία. Τι είναι αυτό που σας αρέσει και αυτό που σας ενοχλεί στην κουλτούρα της χώρας αυτής και τι είναι αντίστοιχα αυτό που σας αρέσει και εκείνο που σας ενοχλεί στην Ελλάδα.

«Απαιτείται καιρός για να μπει κανείς σε μια ”καινούργια οικογένεια”.  Μετά από 42 χρόνια ζωής στην Σουηδία μελετώ ακόμη τις σχέσεις των ανθρώπων και τις συμπεριφορές της κοινωνίας που ζω σήμερα. Αυτό που μου ταιριάζει στον χαρακτήρα μου είναι η κατανόηση, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός που δείχνει η κοινωνία απέναντι στο άτομο. Ακόμη και ότι είναι λακωνικός. Δεν τους ταιριάζουν οι συναισθηματισμοί και τα ξεσπάσματα που συνηθίζουμε στην Ελλάδα.

Εκείνο που με ενοχλεί είναι ότι η τρίτη ηλικία στη Σουηδία νιώθει το αίσθημα της μοναξιάς που είναι κατά την γνώμη μου αποτέλεσμα του ότι οι στενοί δεσμοί της οικογένειας, με την ελληνική έννοια, έχουν αποδυναμωθεί. Στην Ελλάδα ο κόσμος έχει τον αυθορμητισμό του και την ανθρώπινη ζεστασιά παρά τις δυσκολίες της ζωής. Πολύ θετικά στοιχεία στον ελληνικό χαρακτήρα.Εκείνο που με ενοχλεί στην καθημερινότητα είναι η προχειρότητα, η έλλειψη οργάνωσης, η υπερβολικά συναισθηματικές εκφράσεις, και η ροπή προς την παραβατικότητα.

Το τελευταίο κατά την γνώμη μου, έχει να κάνει όχι με το ότι ο Έλληνας είναι παραβατικός στο βασικό χαρακτήρα του , αλλά  με το ότι πολλές φορές το θεωρεί ζήτημα ”μαγκιάς” το να συμπεριφέρεται παραβατικά. Μερικές φορές το βλέπω επίσης στην Σουηδία από νεοφερμένους. Οι συμπεριφορές αυτές προκαλούν τα μειδιάματα και τις κοροϊδίες των Σουηδών. Λυπηρό».

Καταφέρατε να εκλεγείτε βουλευτής στη Σουηδία. Ποιες οι διαφορές μεταξύ ενός Έλληνα και ενός Σουηδού βουλευτή;

«Πολλές! Από το πρακτικό μέρος του να είσαι ένα δημόσιο πρόσωπο μέχρι τις απλές λεπτομέρειες. Το πώς συμπεριφέρεσαι δημόσια η ιδιωτικά, το πώς δείχνεις το σεβασμό σου για το αξίωμα που οι συμπολίτες σου σου εμπιστεύθηκαν. Με ποιο τρόπο διαχειρίζεσαι την υψηλή ευθύνη που έχεις σαν κοινοβουλευτικός για την χώρα και τον λαό που εκπροσωπείς. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται δε στο σεβασμό που δείχνεις για τα χρήματα των φορολογουμένων και την συνειδητή συμπεριφορά του ατόμου που ψηφίζει νόμους. Μετά έχουμε το ζήτημα των αποδοχών. Ο βουλευτής στην Σουηδία έχει μικτές αποδοχές περίπου 6.500 ευρώ και όταν οι φόροι έχουν πληρωθεί κρατά περίπου τα μισά. Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, προσωπική φρουρά, οδηγοί και προσωπικοί γραμματείς η άλλο προσωπικό.

Σαν κοινοβουλευτικός έχεις πάντα τα μάτια των ΜΜΕ πάνω σου. Στην περίπτωση που παραβιάσεις το νόμο έχεις σοβαρές καταστάσεις να αντιμετωπίσεις ακόμη και αποκλεισμό από το κοινοβούλιο! Ο αρχηγός του κόμματος πρέπει να αντιδράσει σε περίπτωση που ένας βουλευτής υποπέσει σε παράπτωμα πχ παραβίαση ορίων  ταχύτητας. Βουλευτές που παραβιάζουν τους νόμους έχουν μεγάλες πιθανότητες να μην επανεκλεγούν.

Στην Ελλάδα δυστυχώς έχω διαπιστώσει ότι μερικά πράγματα λειτουργούν διαφορετικά. Ιδιαίτερα μου έκανε εντύπωση το γεγονός, όταν επισκέφθηκα το εστιατόριο και το βεστιάριο της Βουλής, ότι πολλοί συνάδελφοι της ελληνικής Βουλής κάπνιζαν και όλοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους απαγορεύεται. Μια άλλη εικόνα που με εκπλήσσει κάθε φορά που παρακολουθώ τα ”τηλεοπτικά παράθυρα” είναι οι προσωπικές επιθέσεις και μερικές φορές οι βαριές εκφράσεις μεταξύ βουλευτών σε διάρκεια μιας συζήτησης που έχει να κάνει με εντελώς αλλά πράγματα. Οπωσδήποτε οι εικόνες αυτές αποτελούν στον ”δικό μου κόσμο και πολιτική κουλτούρα” ύβρη για την δημοκρατία και δεν είναι καθόλου καλές ιδιαίτερα για μια κοινωνία που πασχίζει να βγει από την κρίση».

Ένας Πατρινός στη Σουηδική Βουλή–Ο Σωτήρης Δελής μιλά στο thebest.gr: «Θα χρειαστούν ακόμη θυσίες, υπομονή και σκληρή εργασία» λέει για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

 

Υπάρχει κάποιο περιστατικό που να θυμάστε έντονα από τη θητεία σας ως βουλευτής;

«Είναι πολλά τα γεγονότα ιδιαίτερα από τις επισκέψεις μου σε διάφορες χώρες ιδιαίτερα της Αφρικής που διαπίστωσα τα δραματικά αποτελέσματα πολιτικών συστημάτων βουτηγμένα στην διαφθορά και την δεσποτεία. Όταν επίσης έκανα επερώτηση στη σουηδική Βουλή για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία δέχτηκα λεκτικές επιθέσεις και απειλές από Αλβανούς που μένουν στην Στοκχόλμη. Η ασφάλεια του Κοινοβουλίου πήρε ιδιαίτερα μέτρα για μια περίοδο για μένα και την οικογένειά μου».

Πρόσφατα βρεθήκατε στη γενέτειρά σας την Πάτρα. Τι διαπιστώνετε για τη πόλη σε επίπεδο οργάνωσης, ποιότητας καθημερινότητας και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να καταφέρει να αναπτυχθεί;

«Είναι πάντα δύσκολα να βλέπεις και να κρίνεις την πόλη που μεγάλωσες και πήγες στο σχολείο. Ακόμη πιο δύσκολο να αποφέρω άποψη όταν την επισκέπτομαι δυο με τρεις φορές το χρόνο. Δυστυχώς η Πάτρα έχει καθηλωθεί στο χθες. Η πόλη έχει μεγάλες δυνατότητες να αναδειχτεί στην πρωτεύουσα της Νότιας Ελλάδας αλλά οι ευκαιρίες έχουν χαθεί. Σε κομβικό ρόλο με θάλασσα και κοντά στην πρωτεύουσα όπως και κυκλωμένη από τουριστικά θέρετρα πχ Ολυμπία, με ιστορία χιλιάδων ετών και αποστολική έδρα, μια από τις δύο στον κόσμο (! )εξακολουθεί για μένα η Πάτρα να είναι καθηλωμένη από την ανοργανωσιά, την απουσία συστημάτων που κάνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών πιο εύκολη, σκουπίδια και άσχημο οδικό δίκτυο στην πόλη που είναι γεμάτο τρύπες και ασχήμια. Τα διπλοπαρκαρίσματα και τα γκράφιτι είναι μάστιγα και ένα άτομο με κινητικά προβλήματα είναι αδύνατο να κυκλοφορήσει στην πόλη. Η Πάτρα μπορεί αλλά λείπει ίσως η αποφασιστικότητα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης και ο προγραμματισμός. Αυτά είναι ζήτημα ποιότητας που άπτονται της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου πριν και τώρα».

 

Να πάμε λίγο στο παρελθόν και να μας πείτε πώς βρεθήκατε στη Σουηδία; Για τη δημιουργία της οικογένειάς σας και για την επαγγελματική σας πορεία;

«Στη Σουηδία βρέθηκα γιατί η καρδιά μου με οδήγησε εκεί. Η ζωή μου μοιάζει μέχρι τώρα σαν ένα ευλογημένο ταξίδι. Δεν το ξεχνώ όταν έρχομαι στην Πάτρα και συχνά επισκέπτομαι τον Πολιούχο της και τον ευχαριστώ για τις ευλογίες του.Το καλοκαίρι του 1977 αποφάσισα να εργαστώ και να κάνω αποταμίευση με στόχο να συνεχίσω  τις σπουδές μου ίσως στη Μεγάλη Βρετανία.

Στο νησί των ιπποτών, Ρόδο, που πήγα για εργασία γνωρίστηκα με την σύζυγο μου που ήλθε για διακοπές από την Σουηδία. Από τότε είμαστε μαζί. Δημιουργήσαμε οικογένεια και είμαστε γονείς με τρία ενηλικιωμένα τώρα παιδιά ,με τις δικές τους οικογένειες.

Η κόρη μας παντρεύτηκε τον εκλεκτό της τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Πάτρα και στον Άγιο Ανδρέα. Ήταν μια συμβολική μεταξύ άλλων κίνηση που με συγκίνησε από την κόρη μας και τον σουηδό σύζυγο της προς την Ελλάδα, την θρησκεία τα ήθη και τα έθιμα της.

Το πρώτο που έκανα, και με την βοήθεια φυσικά της συζύγου μου, ήταν να μάθω την γλώσσα και να αρχίσω να εργάζομαι. Τα δυο αυτά βήματα ήταν αποφασιστικά για την προσωπική μου πορεία. Μετά ακολούθησε πανεπιστήμιο και MBA στα οικονομικά. Η καριέρα μου συνεχίστηκε σε σουηδικούς τραπεζικούς ομίλους και κατέληξε στον βαθμό διευθυντού τραπέζης που έχω σήμερα.Έχω αφιερώσει 20 χρόνια από την ζωή μου στην σουηδική πολιτική με 12 χρόνια σε δημοτικό επίπεδο και τέσσερα χρόνια στο κοινοβούλιο σαν μέλος της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων της χώρας. Σκληρή δουλειά, δοκιμασίες αλλά και πρόοδο. Τα χρόνια μου στην Σουηδία μου έχουν δώσει σημαντικές εμπειρίες και επαφές σε όλο τον κόσμο στον επαγγελματικό και στον πολιτικό τομέα.

Είμαι ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία της χώρας που έχω εκλεγεί με το κόμμα των Μετριοπαθών, Moderaterna. Ο μόνος Έλληνας που την περασμένη τετραετία ήμουν εκλεγμένος σε ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθώς και ιστορικά ο μόνος πολιτικός γεννημένος έξω από την Σουηδία, από την περιοχή μου και από όλα τα πολιτικά κόμματα που εκλέγονται στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Είμαι υπερήφανος γιατί στάθηκα τυχερός και βρήκα τεράστια συμπαράσταση από την οικογένεια μου και τους Σουηδούς φίλους μου. Αισθάνομαι βαθειά συγκινημένος από την τιμή που οι Σουηδοί συμπατριώτες μου μου έκαναν για να τους εκπροσωπήσω στο ανώτατο αυτό πολιτικό αξίωμα του κοινοβουλευτικού μεταξύ 2014-2018».

Πώς σας φάνηκε αρχικά η εγκατάστασή σας εκεί; Tι σας δυσκόλεψε;

«Η ερώτηση αυτή μπορεί να απαντηθεί σε ένα βιβλίο! Οπωσδήποτε οι εμπειρίες και οι δοκιμασίες ήταν σκληρές. Θα πρέπει να ”ξαναμάθεις”. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα όταν αφήνεις την χώρα που γεννήθηκες σε μεγάλη ηλικία για να μεταναστεύσεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο να προσαρμοστείς σε μια χώρα τόσο διαφορετική χωρίς υπομονή, επιμονή, γνώση, σύστημα και σκληρή δουλειά. Προπάντων σκληρή δουλειά και μεγάλη μερίδα τύχης!

Τα πάντα ήταν δύσκολα! Ο τύπος του Σουηδού σαν άτομο. Επιφυλακτικοί, τυπικοί που δεν ”χαρίζουν καρύδια” ούτε και στα παιδιά τους! Λιγομίλητοι και λακωνικοί. Μια γλώσσα που ανήκει στην γερμανική γλωσσική οικογένεια και που χρειάζεται να είσαι ακριβής σε αυτό που θέλεις να πεις ,αλλά και αυτά που λες είναι ουδέτερα και χρειάζονται ”μεταφραση”.  Το να μιλάς μια ξένη γλώσσα είναι σχετικά απλό. Το να ξέρεις όμως να την εργαλειοποιήσεις είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Το φαγητό ήταν παράξενο με ώμο ψάρι και πολλά άλλα, τα οποία στην κυριολεξία λατρεύω σήμερα. Η υπακοή στο σύστημα που υπάρχει στην κοινωνία τους.

Το εργασιακό τους σύστημα και η υπακοή στο σύνολο. Είναι μια κοινωνία συλλογική που τιμωρεί αυστηρά τον ατομικισμό και την επιδειξιομανία με ολική απομόνωση μέχρι ο επιδειξιομανής και εγωκεντρικός να μάθει το παιχνίδι της συλλογικότητας. Το κλίμα. Κρύο και νύχτα αλλά και φανταστικά δροσερά καλοκαίρια μέσα σε μια φύση πνιγμένη στο πράσινο και τις λίμνες. Ο τύπος του ”ελληναρα” απλά δεν επιβιώνει στην Σουηδία».

Θέλετε να γυρίσετε στην Ελλάδα;

«Το βλέπω δύσκολο αλλά καλύτερα, όπως λένε οι Σουηδοί, να μην ορκίζεσαι για τέτοια πράγματα. Έχω συνηθίσει στην χώρα αυτή. Τους εμπιστεύομαι και τους σέβομαι γιατί με εμπιστεύονται και με σέβονται. Αυτά τα πράγματα πηγαίνουν χέρι-χέρι. Η σχέση μου με την Σουηδία δεν είναι μια απλή σχέση μετανάστη.

Έχω πλέον σχέση με αίμα. Η σύζυγος μου που είναι ο άνθρωπος πίσω από τις επιτυχίες μου είναι Σουηδέζα. Τα παιδιά μου είναι Σουηδοί με ελληνικό αίμα στις φλέβες τους. Θυμάμαι τον μικρό μας γιο μια μέρα στην διάρκεια του πρωινού όταν η οικογένεια ήταν μαζεμένη που είπε;

Μπαμπά λιγάκι δύσκολο να ”παντρέψει” κανείς δυο μεγάλες χώρες που πρόσφεραν και προσφέρουν τόσα πολλά στον κόσμο. Αλλά από την άλλη πλευρά το ζήτημα είναι ότι ανήκω στις δυο αυτές χώρες όποτε δεν έχω άλλη επιλογή παρά να τις ”παντρέψω” με τον καλύτερο τρόπο! Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει και να θυμάται με συγκίνηση. Τα παιδιά μας είναι μαθημένα να βλέπουν την Ελλάδα όχι σαν απλή χώρα αλλά σαν μια τεράστια ιδέα. Μια ιδέα που επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει τον σημερινό κόσμο μας».

Στην Ελλάδα σας έφερε τον Δεκέμβριο η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού, όπου είστε μέλος του Δ.Σ της. Σχολιάστε μου το γεγονός ότι ακόμα δεν μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού.

«Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν δικαιούνται δυστυχώς να ψηφίζουν από τις χώρες που διαμένουν κατά παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος. Η εκλογή μου σαν μέλος του ΔΣ της ΠΑ.Δ.Ε.Ε ήταν με στόχο να βοηθήσω στην προσπάθεια της απόκτησης αυτού του δικαιώματος που μας έχουν αρνηθεί οι μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις.

Η αιτία είναι ο φόβος που επικρατεί στην εκάστοτε κυβέρνηση ότι οι απόδημοι θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε βάρος της κρατούσας κυβέρνησης. Μικροπολιτική και μέτρημα κουκιών! Είναι μια «άρρωστη» ιδέα και θέση από την εκάστοτε κυβέρνηση να αφαιρεί αυθαίρετα ένα δημοκρατικό δικαίωμα από τους Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς η χώρα μας είναι από τις τελευταίες αν όχι η τελευταία στον κόσμο με αυτήν την ”καθεστωτική καινοτομία” .Όλοι θυμούνται τα ταξίδια προ εκλογών στην Ελλάδα που οργανώνονταν ”δωρεάν” στην Ελλάδα για να ψηφίσουμε το κόμμα της εκάστοτε κυβέρνησης! Ήταν αυτές οι κατάπτυστες τακτικές που μεταξύ άλλων οδήγησαν την Ολυμπιακή στην καταστροφή.

Η ΠΑ.Δ.Ε.Ε έχει επαφή με όλα τα κόμματα στο μεγάλο αυτό θέμα. Δυστυχώς λίγα από αυτά έχουν σαν στόχο να αποκαταστήσουν το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα των αποδήμων Ελλήνων με διάφορες και συχνά πλαστές εξηγήσεις. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες δυστυχώς.

Είμαι απαισιόδοξος για την λύση αυτού του ζητήματος. Έχω φέρει το θέμα στο ΔΣ της ΠΑ.Δ.Ε.Ε ώστε με ψήφισμα να ενημερώσουμε τους Έλληνες απόδημους να δώσουν την ψήφο τους στο κόμμα που θα υποσχεθεί ότι εάν έλθει στην κυβέρνηση θα δώσει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Ας ελπίσουμε ότι θα διαψευσθώ και ότι η αντιδημοκρατική αυτή συμπεριφορά θα σταματήσει.

 

Θα θέλατε να ασχοληθείτε με την πολιτική στην Ελλάδα;

«Είναι μια υποθετική ερώτηση. Σε αυτές τις καταστάσεις θα τοποθετηθώ όταν και εάν η ερώτηση μου τεθεί από αρμόδιους ως επίσης και το τι αυτοί πιστεύουν ότι θα προσφέρω στην πατρίδα μου από μια τέτοια θέση. Είμαι οικονομικά ανεξάρτητος και σε καμία περίπτωση δεν θα ασχοληθώ στο μέλλον η στην Σουηδία ή στην Ελλάδα με την πολιτική για οικονομικούς λόγους».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight