Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η Γιώτα Νέγκα θυμάται τα καλοκαίρια στα Βραχνέικα και μιλά στο thebest.gr λίγο πριν την επιστροφή στο Royal

Η Γιώτα Νέγκα θυμάται τα καλοκαίρια στα ...

Εμφανίζεται στην αγαπημένη της Πάτρα απόψε

Στην Πάτρα που αγαπά επιστρέφει απόψε η ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα ολοκληρώνοντας τον κύκλο της παράστασης «Φύλλο Ανδρικό 2».

Με «Φύλλο Ανδρικό 2» στο Royal της Ακτής Δυμαίων

 

Ένα εγχείρημα μέσα από το οποίο παρουσιάζει τραγούδια σπουδαίων ανδρών καλλιτχνών, μέσα από τη δικής της γυναικεία ματιά.

Πιστή στο δρόμο που αποφάσισε, τον ακολουθεί, χωρίς να αισθάνεται ότι έχει κατακτήσει κάτι ή ότι έχει δικαιωθεί, γιατί είναι αυτός που δίνει χαρά και την κάνει να κοιμάται ήσυχη τα βράδια.

Λίγο πριν την επίσκεψη της στην πόλη μίλησε στο thebest.gr για τις αναμνήσεις που έχει από την Πάτρα, για τις καλλιτεχνικές επιλογές της αλλά και για τη σχέση που έχει με το κοινό της.

Συνέντευξη: Κωνσταντίνα Τσίχλα

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε «Πάτρα»;

Είναι η πόλη μου. Ο πατέρας μου, πιο συγκεκριμένα, κατάγεται από τα Βραχνέικα. Η μισή λοιπόν είμαι από την Πάτρα και η άλλη μισή από την Τρίπολη.

Η Πάτρα είναι η πιο αγαπημένη μου πόλη... 

 

Οι περισσότερες αναμνήσεις που έχω από την Πάτρα είναι από τα καλοκαίρια που κατεβαίναμε με τους γονείς μου και πηγαίναμε στην παραλία, στα Βραχνέικα και στο Μονοδένδρι. Θυμάμαι το σπίτι του παππού στις Ιτιές, τα ξαδέλφια μου, τα μπάνια... ξέγνοιαστες στιγμές και παιδικές μνήμες.

Το πατρινό κοινό ανταποκρίνεται πάντα στο κάλεσμα σας όταν έχετε μία ζωντανή εμφάνιση στην πόλη…. Πώς αισθάνεστε γι΄αυτό;

Για μένα αυτή η ανταπόκριση έχει μία άλλη, βαθύτερη αξία γιατί αισθάνομαι σαν να είμαι στο σπίτι μου με την οικογένεια μου. Η πρώτη παράσταση του «Φύλλου Ανδρικό 1» έγινε στην Πάτρα και το «Φύλλο Ανδρικό 2», κλείνει τον κύκλο του στην Πάτρα.  Άνοιξε και έκλεισε στην πόλη μου και χαίρομαι πολύ γι΄αυτό. Είναι ένα καλό σημάδι…

Θα θυμηθούμε και Θα τραγουδήσουμε τα τραγούδια των ανδρών ερμηνευτών που μία γυναίκα δεν έχει συχνά την ευκαιρία να τραγουδήσει

 

Τι θα ακούσουμε το βράδυ στο Royal;

Η βραδιά έχει ως κύριο άξονα να θυμηθούμε και να τραγουδήσουμε τα τραγούδια των ανδρών ερμηνευτών που μία γυναίκα δεν έχει συχνά την ευκαιρία να τραγουδήσει. Από τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Νίκο Ξυλούρη, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Δημήτρη Μητροπάνο…. Όλη τη γκάμα των σύγχρονων τραγουδοποιών μας. Η ιδέα είναι λοιπόν να παρουσιάσουμε αυτά τα τραγούδια μέσα από μία θηλυκή ματιά, τη δική μου ματιά ενώ θα υπάρχουν και κάποια τραγούδια του προσωπικού μου ρεπερτορίου που όμως δεν θα είναι πολλά.

Το εγχείρημα αυτό σας τρόμαξε καθόλου;

Όχι δεν με τρόμαξε. Δεν το προσέγγισα για να αποδείξω τίποτα… Το σκεφτόμουν πολλά χρόνια και είναι τραγούδια που ποθούσα να τραγουδήσω και που ποτέ δεν έβρισκα την ευκαιρία να το κάνω. Τα άκουγα, τα χαιρόμουν αλλά ήθελα κι εγώ να εκφραστώ μέσα από αυτά. Έτσι πήρα την απόφαση να τα συγκεντρώσω όλα μαζί σε μία παράσταση για να μπορέσω «να βγάλω το άχτι μου», να τα γνωρίσω και να τα επικοινωνήσω στο κοινό. Να τα «περάσω» μέσα από εμένα με τον τρόπο που τα αγαπώ.

Συνεχίζω ένα δρόμο που καλώς διάλεξα γιατί μου δίνει χαρά και με κάνει να κοιμάμαι ήσυχη τα βράδια

 

Είστε από τους καλλιτέχνες που πορεύτηκαν σταδιακά… σιγά σιγά. Έχω την αίσθηση πως ό,τι παρουσιάσατε είναι αυτό που πραγματικά θέλατε, ακόμα κι αν χρειάστηκε να περιμένετε πολύ καιρό για να το πετύχετε…

Είναι αλήθεια αυτό. Τα πράγματα έγιναν χωρίς γρήγορες ταχύτητες. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα ευχάριστο γιατί η ενώ η ζωή έχει τη δική της ταχύτητα και ξέρει, εμείς ανυπομονούμε για πολλά πράγματα.

Δεν αισθάνομαι ότι έχω κατακτήσει κάτι ή ότι έχω δικαιωθεί αλλά ότι συνεχίζω ένα δρόμο που καλώς διάλεξα γιατί μου δίνει χαρά και με κάνει να κοιμάμαι ήσυχη τα βράδια. Λυτρώνει την ψυχή μου και μου επιτρέπει να εκφράζομαι. Αυτό λοιπόν θα συνεχίσω να κάνω. Δε στοχεύω κάπου αλλού παρά στο να επικοινωνήσω αυτό μου το συναίσθημα και την έκφραση μου με όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Αν αυτό που κάνω και αγαπώ εγώ, δίνει χαρά και σε άλλους… η ευτυχία μου είναι μεγάλη.

Σε αυτού του είδους σκέψης που ακολουθείτε, χωράει η απογοήτευση;

Φυσικά. Και οι απογοητεύσεις και οι δυσκολίες. Όμως όλο αυτό έχει και χαρά και αγάπη. Δεν έχω άλλωστε την απαίτηση η ιδιότητα μου και ο δρόμος στη μουσική να διαφέρει από τις στιγμές της ζωής μας που επίσης είναι και χαρούμενες και λυπημένες και δύσκολες. Είναι ένας αγώνας λοιπόν και με τις δυσκολίες και με τις χαρές του.

Είναι αυτός ο τρόπος με το οποίο βλέπετε τα πράγματα που σας έχει βοηθήσει να διατηρήσετε μία ισορροπία; Δίνετε την αίσθηση ότι παρά την επιτυχία και τις αλλαγές στη ζωή σας με χρόνια έχετε και ισορροπία και ηρεμία…

Προσπαθώ με «νύχια και με δόντια» να κρατήσω αυτή την ισορροπία, όπως προσπαθώ να διατηρήσω και την ιδιωτικότητα μου. Προσπαθώ επίσης να κρατήσω το μυαλό μου καθαρό και να πω αυτό που έχω ανάγκη να πω και όχι αυτό που θα αναμενόταν να πω επειδή ίσως θα το ζητούσαν οι περισσότεροι. Πορεύομαι με τη δική μου ανάγκη έτσι ώστε να μπορώ να είμαι πάντα αληθινή και ισορροπημένη.

Το ότι διατηρείτε την ιδιωτικότητα σας, είναι γεγονός...

Δεν είναι και κανένα σπουδαίο επίτευγμα. Είναι καθαρά επιλογή. Δεν έχει γίνει κάποιος «αγώνας». Ξέρω ξεκάθαρα ότι η επικοινωνία μου με τον κόσμο θέλω να υπάρχει όχι γιατί θέλω να ξέρει τι μαγειρεύω, με ποιον βγαίνω, ποιος είναι ο φίλος… δεν αφορά κάποιον αυτό.

Δεν είναι και κανένα σπουδαίο επίτευγμα να κρατήσεις την ιδιωτικότητα σου. Είναι καθαρά επιλογή

 

Αφορά όμως το πόσο σέβομαι και εκτιμώ την προσπάθεια κάποιου να έρθει να αφήσει χρήματα που δεν του περισσεύουν για να πάρει και να νιώσει τη χαρά, τη λύτρωση, τη συγκίνηση  μέσα από τη μουσική. Αυτός είναι ο συνδετικός κρίκος που μας ενώνει και αυτό θα κρατήσω με πολλή προσοχή, γιατί αυτό είναι το σημαντικό.

Άρα η διατήρηση της ιδιωτικότητας δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση…

Ο κόσμος εισπράττει αυτή την αύρα της κανονικότητας και δεν είναι ενοχλητικός… δεν μου φέρνει δυσκολία

 

Όχι. Έχω μάθει να δέχομαι αυτά που έρχονται και από τη στιγμή που εκτίθεμαι κάποια πράγματα είναι φυσική εξέλιξη. Το πρόσωπο μου είναι σε κάποιους αναγνωρίσιμο και κάποιοι μπορεί να θελήσουν να εκδηλώσουν σε αυτό αγάπη και θαυμασμό και να μου πουν κάτι. Αυτό είναι αποδεκτό. Ο κόσμος σέβεται. Ποτέ δεν με έχει ενοχλήσει μία εκδήλωση από τον κόσμο εκτός παράστασης.

Όταν είμαι έξω με φίλους για φαγητό ή καφέ, ο κόσμος εισπράττει αυτή την αύρα της κανονικότητας και δεν είναι ενοχλητικός… δεν μου φέρνει δυσκολία. Όλα είναι κανονικά και ανθρώπινο.

Το τελευταίο διάστημα έχει φέρει και μία συνεργασία που αισθάνομαι ότι εκτός από πολύ σημαντική είναι και στέρεα…. Μιλάω για τη συνεργασία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου…

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με την αγνότητα ενός παιδιού και την καλοσύνη του Αγίου

 

Χαίρομαι που το βλέπετε… Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή αυτή η συνεργασία. Μιλάμε για τον σπουδαίο Βασίλη Παπακωνσταντίνου…Για τον τραγουδιστή και την προσωπικότητα που χρόνια τώρα προκαλεί δέος με την ηθική του απέναντι στα πράγματα αλλά και τη στάση ζωής του γενικότερα. Μιλάμε για τον Βασίλη με την απόλυτη φωνή.

Εγώ όμως θέλω να σας πω για τον Βασίλη με την αγνότητα ενός παιδιού και την καλοσύνη του Αγίου. Αισθάνομαι τόσο ευλογημένη και τυχερή που μου πρότεινε να συνεργαστούμε και αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες συνεργασίες, αυτή θα ήταν μία από αυτές.

Τι άλλο υπάρχει στα σχέδια σας;

Μετά την ολοκλήρωση των εμφανίσεων μας με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στις 6 Απριλίου θα ακολουθήσει ένας μήνας ξεκούρασης και αναδιοργάνωσης για να προετοιμαστούμε για την καλοκαιρινή περιοδεία. Θα ήθελα να κάνω και μία καλοκαιρινή συναυλία στην Πάτρα.

Το « Φύλλο Ανδρικό  2» έρχεται με νέα ενορχηστρωτική ματιά και ερμηνευτικές εκπλήξεις να επαναφέρει την περιπλάνηση της Γιώτας Νέγκα σε έναν ανδρικό ρεπερτοριακό δρόμο, τον οποίο η ίδια, ως γνήσιο θηλυκό, τολμά να προσεγγίσει βάζοντας την προσωπική της υπογραφή.

Μετά από 60 παραστάσεις και 30.000 θεατές, η Γιώτα Νέγκα δίνει ξανά ζωή στην παράσταση – πρόταση, «Φύλλο Ανδρικό» κι επιστρέφει στην Πάτρα, στην κεντρική σκηνή του Royal Τheater την Παρασκευή 29 Μαρτίου

 

Οι ανδρικές φωνές που τη μεγάλωσαν αλλά και εκείνες με τις οποίες μοιράστηκε τα ίδια βιώματα, οι ιστορίες πίσω από τραγούδια που ενώθηκαν με τις δικές της ιστορίες, ο Ξυλούρης μαζί με τον Δεληβoριά και ο Μπιθικώτσης δίπλα στον Μητροπάνο δημιουργούν έναν γυναικείο μονόλογο μέσα από λόγια που ηχούν ανδρικά στη συλλογική μνήμη. Η προσωπική της δισκογραφία και τα νέα της τραγούδια, σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη και μουσική του Νίκου Μερτζάνου, εντάσσονται σε αυτό το ατμοσφαιρικό σύμπαν και ενώνονται, έχοντας ως κοινό παρονομαστή τον πυρήνα του προσωπικού βιώματος.

Η Γιώτα Νέγκα για δεύτερη σεζόν βάζει στον εαυτό της τη μεγάλη πρόκληση που τη θέλει πρωταγωνίστρια σε ένα έργο που φτιάχτηκε με ανδρικούς όρους, να αποδεικνύει ότι το συναίσθημα δεν έχει φύλο ή καταγωγή, παρά μόνο αλήθεια

Info:

Royal Theater, Παλαιό Πτωχοκομείο,  Ακτή Δυμαίων 53, Πάτρα

Προπώληση: 12 ευρώ και περιορισμένος αριθμός για φοιτητές και άνεργους στα 10 ευρώ

σε Γωνιά του Βιβλίου, Discover Bookstore,  Φάρος

Στην είσοδο: 14 ευρώ

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.30.

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2610 310120

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight