Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένα από τα παλαιότερα κηροπλαστεία στην Ελλάδα και τη Δυτ. Ευρώπη, βρισκεται στην Πάτρα! Μπήκαμε στο εργαστήριο - ΦΩΤΟ

Ένα από τα παλαιότερα κηροπλαστεία στην ...

Η ιστορία της οικογένειας Αβράμη

Ένας ιδιαίτερος χώρος βρίσκεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην οδό Γεροκωστοπούλου. Ένας χώρος με μεγάλη ιστορία στην κατασκευή κεριού, που λειτουργεί από τα τέλη του 1800 και σε αυτόν μπορεί κανείς να βρει τα καλύτερα κεριά!

Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα κηροπλαστεία στην Ελλάδα και την Δυτ. Ευρώπη

 

Η οικογένεια Αβράμη κρατά την παράδοση που έχει η οικογένεια στον χώρο, εξελίσσοντας τη δημιουργία του κεριού σε πραγματική τέχνη.

Εκτός από τα απλά κεριά μπορεί να βρει κανείς μοναδικές τρισδιάστατες δημιουργίες, που όχι μόνο δεν περνούν απαρατήρητες, αλλά σε αφήνουν... με το στόμα ανοιχτό!

Επισκεφθήκαμε το κηροπλαστείο, μπήκαμε στο εργαστήριο του και μάθαμε όσα μυστικά μπορούσαμε από τον Δημήτρη Αβράμη.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

 

Η ιστορία της επιχείρησης

Το κηροπλαστείο "Αβράμη" θεωρείται ένα από τα παλιότερα κηροπλαστεία αυτή τη στιγμή και στην Ελλάδα αλλά και στη Δυτ. Ευρώπη. Είναι ένα κτίριο που κατασκευάστηκε στα τέλη του 1800 και όλα τα έπιπλα, τα μηχανήματα διατηρούνται ακόμα στην αρχική τους μορφή. Οι βιτρίνες οι πάγκοι, κάποια εργαλεία στο εργαστήριο, οι ζυγαριές...

Το κηροπλαστείο σταμάτησε να λειτουργεί μόνο την περίοδο του Β Παγκοσμίου πολέμου

 

 

Σταμάτησε να λειτουργεί μόνο την περίοδο του Β Παγκοσμίου πολέμου λόγω της ελλείψεως υλικών και της κατάστασης που ήταν έκτακτη.

"Είμαστε η τρίτη γενιά και συνεχίζουμε την παράδοση χρησιμοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που είχαν οι παλαιότεροι όσον αφορά την κατασκευή, τους τρόπους και τις μεθόδους. Βέβαια όλα αυτά τα έχουμε εξελίξει με καινούργια υλικά τα οποία συνδυάζουμε.

Ότι φτιάχνουμε είναι χειροποίητο, ακόμα και οι λαμπάδες που έχουμε είναι βαμμένες με χρώμα και φτιάχνονται με δικές μας μεθόδους" ανέφερε ο Δημήτρης Αβράμης.

 


Οι μέθοδοι παρασκευής ενός κεριού

Όπως εξήγησε ο κ. Αβράμης:"Χρησιμοποιούμε ανάλογα με το κερί την αντίστοιχη μέθοδο. Υπάρχει η κλασσική μέθοδος με την οποία φτιάχνονται τα κεριά τύπου εκκλησίας και λέγεται μέθοδος της εμβάπτισης.

Ένα νήμα από βαμβάκι βυθίζεται –«βαπτίζεται» μέσα σε υγρό κερί κι παίρνει μία στρώση. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι το κερί να πάρει το επιθυμητό μέγεθος.

Η πιο δημοφιλής και αγαπητή μέθοδος για εμάς όμως είναι το ελεύθερο σχέδιο

 

Αν κάνουμε μία εγκάρσια τομή σε ένα κερί θα δούμε ότι μέσα είναι όπως ο κορμός του ξύλου. Κάθε δακτύλιος είναι και μία στρώση από κερί. Η δεύτερη μέθοδος είναι αυτή των καλουπιών την οποία χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κερί με διαφορετική φόρμα.

Η πιο δημοφιλής και αγαπητή μέθοδος για εμάς όμως είναι το ελεύθερο σχέδιο. Μπορούμε να δημιουργήσουμε και τρισδιάστατο κερί που θα έχει για παράδειγμα τη μορφή λουλουδιού αλλά και άλλα που μόνο η φαντασία μπορεί να περιγράψει".

 

 

Η ποιότητα του κεριού

Ο κ. Αβράμης μας εξήγησε τα πάντα σχετικά με την ποιότητα ενός καλού κεριού.

Όπως τόνισε: "Ο καταναλωτής δεν μπορεί να γνωρίζειν αν δε ξέρει από ποιον και πού έχει φτιαχτεί το κερί την ποιότητα του, τι έχει μέσα, από τι είναι φτιαγμένο και ποια είναι η τελική του αξία, όσον αφορά την καύση. ‘Όλα τα κεριά είναι φτιαγμένα για να καούν στο τέλος. Όσο όμορφο κι αν είναι η κατάληξη του είναι τραγική.

Εκείνο που μπορεί να δει ο τελικός καταναλωτής είναι τη συμπεριφορά του κεριού μέσα στο χώρο

 

Εκείνο που μπορεί αν δει ο τελικός καταναλωτής είναι τη συμπεριφορά του κεριού μέσα στο χώρο… αν θα βγάζει καπνό, αν θα διαρκεί πολύ, αν θα έχει φωτεινότητα, διαφάνεια κλπ. Σε αυτό δίνουμε την περισσότερη προσοχή μας.

Στοχεύουμε στο να δημιουργήσουμε ένα κερί που θα καίγεται άψογα χωρίς καπνό, με φωτεινότητα… που θα μας ηρεμεί την ώρα που θα το ανάψουμε χωρίς να προκαλεί προβλήματα μέσα στον χώρο".

 

 

"Υπάρχουν κεριά που τα έχουν πελάτες μας και δε τα έχουν ανάψει ποτέ" μας εξομολογήθηκε. "Υπάρχει κάποιος που έχει ένα κερί εδώ και 30 χρόνια, μας το φέρνει κάθε δύο για να το συντηρήσουμε και να το ανανεώσουμε.

Υπάρχουν άνθρωποι που συνδέονται συναισθηματικά με κεριά καθώς τους θυμίζουν αγαπημένα τους πρόσωπα

 

Το έχει συνδέσει συναισθηματικά με κάποιο προσφιλές του πρόσωπο. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις όπου κάποιος δένεται συναισθηματικά με ένα κερί και δε θέλει αν το καταστρέψει" ανέφερε.

 

 

Η σταθερή αξία του κεριού

Ο κ. Αβράμης μας μίλησε και για την σταθερή αξία που έχει το κερί.

"Μπορεί το κερί να το χρησιμοποιούσαν κάποτε για το φως του αλλά και για θρησκευτικούς λόγους όμως πλέον το κερί είναι ένα βασικό διακοσμητικό στοιχείο που μπορεί συνέχεια να εξελίσσεται.

Λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να δημιουργήσουν καλοφτιαγμένα κεριά

 

Για παράδειγμα αρχίζουν να γίνονται δημοφιλή τα φυτικά κεριά τα οποία φέρνουν νέα δεδομένα και περιθώρια εξέλιξης.

Το θέμα είναι να μην υπάρχουν κακοφτιαγμένα κεριά. Πολλοί μπορούν να φτιάξουν πολλά κεριά… αλλά λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν αν φτιάξουν καλοφτιαγμένα κεριά… και σίγουρα σε αυτό το χώρο μπορούν!

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις