Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αίγιο: Έσμιξαν οι πέντε Επιτάφιοι στην πλατεία της Αγίας Λαύρας – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Αίγιο: Έσμιξαν οι πέντε Επιτάφιοι στην π...

Συγκίνηση το βράδυ της Μ. Παρασκευής

Με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο οι Αιγιώτες τίμησαν χθες την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, παρακολουθώντας σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης την Ακολουθία αλλά και την περιφορά του Επιταφίου, με σημείο αναφοράς και συνάντησης την πλατεία Αγίας Λαύρας, εκεί όπου το βράδυ «έσμιξαν» 5 Επιτάφιοι από αντίστοιχους Ιερούς Ναούς της πόλης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης:

«Οι ετοιμασίες στις κεντρικές ενορίες του Αιγίου είχαν ξεκινήσει από προχθές, σ’ έναν «άτυπο διαγωνι¬σμό» για το στόλισμα των Επιταφί-ων, που πέραν της περιφο¬ράς τους στα όριά τους, «πρωταγωνίστησαν» για ακόμα μια φορά στο κορυφαίο τελετουργικό της πόλης, διατηρώντας έτσι την παράδοση που συνεχίζεται απρόσκοπτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) για 40  σχεδόν χρόνια.

Οι ενορίτες των Ιερών Ναών Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Αγίου Ανδρέου, Εισοδίων της Θεοτόκου και Αγίας Τριάδας ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9μ.μ. την περιφορά των Επιταφίων τους για να καταλήξουν ο ένας μετά τον άλλον στην κεντρική πλατεία τού Αιγίου, συνοδεία των εφημερίων τους, των ιεροψαλτών και μικρών κοριτσιών, ντυμένων με λευκό παρθενικό χρώμα κρατώντας κρίνα. Εκεί άπαντες ανέμεναν τον Επιτάφιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης, που έφτασε περίπου στις 10μ.μ., ενώ παιδικές χορωδίες  έψελναν  τα εγκώμια του Επι¬ταφίου Θρήνου σε τρεις στάσεις («Η ζωή εν τάφω», «Άξιον εστί» και «Αι γενεαί πάσαι»).

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος θέλησε να ευχαριστήσει τους εκατοντάδες ευλαβείς χριστιανούς που κατέκλυσαν και φέτος την κεντρική πλατεία τού Αιγίου, τηρώντας το συγκεκριμένο έθιμο. «Σας ευχαριστώ που τηρείτε αυτή τη συνήθεια και… γεμίσατε ασφυκτικά την πλατεία Αγίας Λαύρας. Αν τα προηγούμενα χρόνια η παρουσία μας εδώ ήταν ένα ΄΄ευχαριστώ΄΄ προς τον Θεό, η σημερινή μας παρουσία γίνεται ομολογία πίστεως προς τον Σωτήρα Χριστό αλλά και ένα ράπισμα προς όλους εκείνους που θέλουν να… πετάξουν τον Χριστιανισμό στα σκουπίδια φέρνοντας τον Ισλαμισμό στην χώρα μας. Γι’ αυτό και σας ευγνωμονώ επειδή είσθε εδώ. Ευχαριστώ επίσης τον Θεό επειδή κρατάτε ζωντανό αυτό το Έθνος! Να γνωρίζετε ότι έρχονται δύσκολοι καιροί… Εύχομαι η Χάρις του παθόντα και αναστάντα Ιησού Χριστού να σας σκεπάζει, να σας αγιάζει, να σας ευλογεί και να σας προστατεύει!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο σεπτός Ποιμενάρχης μας.

Ακολούθως ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας κήρυξε τον Θείο Λόγο, παρουσία του δημάρχου Αιγιαλείας κ. Αθανασίου Παναγόπουλου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και Αρχών της πόλης, κι ενώ η πλατεία και οι γύρω δρόμοι είχαν «πλημμυρίσει» από πιστούς κάθε ηλικίας.

«Ο Χριστός μάς έδειξε πως ο Σταυρός δεν είναι απλά μια οδύνη, αλλά μια αγαπητική κίνηση προς τον άλλον. Ο Χριστός μας δεν ήλθε να υπηρετηθεί, αλλά να υπηρετήσει. Δεν ήλθε για να Του προσφέρουμε, αλλά για να μας προσφερθεί. Κι αυτό δεν το έκανε συναισθηματικά. Το έκανε για να μας δείξει τον τρόπο ζωής που οφείλουμε κι εμείς στους άλλους. Γι’ αυτό και όλοι εμείς πρέπει καθημερινά να σταυρωνόμαστε διότι ανήκουμε στον Θεό και πιστεύουμε στον λόγο του Υιού Του. Καθημερινά σταυρώνεται η αλήθεια και προβάλλεται το ψέμα! Καθημερινά σταυρώνεται η ζωή με την απειλή πολέμων σε κάθε μεριά τού πλανήτη! Καθημερινά σταυρώνεται η νεολαία μας με τις εξαρτημένες ουσίες, την ανεργία και όχι μόνο! Καθημερινά σταυρώνονται οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας, καθώς αδυνατούν να ζήσουν μία ζωή γαλήνια, μία ζωή που να τους αξίζει! Καθημερινά σταυρώνεται η ελευθερία τού ανθρώπου! Καθημερινά σταυρώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα! Καθημερινά σταυρώνεται η οικογένεια, καθώς πλέον προβάλλεται ένα νέο πρότυπο οικογενείας, ξένο για τα ελληνικά και ορθόδοξα δεδομένα! Καθημερινά σταυρώνεται η πατρίδα μας, η ορθόδοξη πίστη μας! Σταυρώνονται τα πάντα αυτή την εποχή, διότι ο ίδιος ο Χριστός είπε ότι θα σταυρωθούμε και θα πονέσουμε μέχρι την συντέλεια του αιώνος! Και όταν έρθει Εκείνος στον κόσμο τότε θα φέρει τη νέα τάξη πραγμάτων. Όχι αυτή που κάποιοι μας διδάσκουν στο όνομα της παγκοσμιοποιήσεως αλλά εκείνη που έχει σχέση με τον άνθρωπο, με την ψυχή, με την Ουράνια Βασιλεία!», είπε αρχικά ο π. Ιερώνυμος.

Και συνέχισε: «Άραγε, δεν υπάρχει καμία ελπίδα; Τα πάντα έχουν τελειώσει σε αυτόν τον κόσμο; Όχι φυσικά! Η ελπίδα βρίσκεται μέσα στον τάφο, η ελπίδα είναι ο Χριστός μας, ο οποίος έφθασε μέσα στον τάφο, προκειμένου να σώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία. Έτσι, λοιπόν, δεν θα πρέπει να απελπιζόμαστε και να λέμε ότι χάσαμε τα πάντα, αλλά θα πρέπει με περισσότερη πίστη, ταπείνωση και μετάνοια να πλησιάσουμε τον τάφο τού Χριστού και μέσα εκεί να… βάλουμε τις δικές μας αμαρτίες και αδυναμίες. Και να είσθε σίγουροι ότι ο Χριστός μας θα σηκώσει όλες τις αμαρτίες μας και εμείς θα αναστηθούμε για να εισέλθουμε αναγεννημένοι εις την Βασιλεία Του!».

Και ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κατέληξε ως εξής: «Ας ευχηθούμε η ζωή μας να είναι πνευματική. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να πλησιάσουμε τον Χριστό για να νιώσουμε την αγάπη Του. Ελάτε κοντά στον Χριστό με μετάνοια, εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία! Και να γνωρίζετε πως αυτά τα τρία στοιχεία αναμορφώνουν τον καθένα μας και θα μας δώσουν το… εισιτήριο για να εισέλθουμε νικητές μαζί Του στην Βασιλεία τού Θεού!».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις