Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Προσκύνημα στον Άγιο Νικόλαο Σπάτα, με τα πόδια – Η ιστορία της Μονής που πανηγυρίζει- Το πρόγραμμα - ΦΩΤΟ

Προσκύνημα στον Άγιο Νικόλαο Σπάτα, με τ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Προετοιμασίες στη Μονή - Στήνονται και οι πάγκοι

Προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, της Αχαΐας και της Ηλείας επιλέγουν να μεταβούν στη μονή του Αγίου Νικολάου Σπάτα στη Δυτική Αχαΐα με τα πόδια και οι πρώτοι έχουν ξεκινήσει ήδη από χθες, ενώ οι προετοιμασίες στον χώρο ήταν σε εξέλιξη. Παράλληλα στήνονταν και οι πάγκοι έξω από το μοναστήρι, στο χώρο του οποίου λειτουργεί ορφανοτροφείο.

Η Μονή πανηγυρίζει στις 10 Μαΐου οπότε και τιμάται η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού

Το πρόγραμμα

 

Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα θα γίνουν οι κάτωθι θρησκευτικές εκδηλώσεις:

Στις 9 Μαΐου ημέρα Πέμπτη και ώρα 7.30 το απόγευμα θα γίνει ο μεγάλος πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίον θα χοροστατήσει και θα μιλήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο. Το μοναστήρι στα Σπάτα ανήκει στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Ηλείας.

Το μεσονύκτιο της ιδίας ημέρας θα τελεσθεί νυκτερινή Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου και την Παρασκευή 10 του μηνός Μαΐου το πρωί, θα τελεσθεί Αρχιερατική πανηγυρική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Γερμανού. Κατόπιν θα γίνει η λιτάνευση της Σεπτής Εικόνος του Θαυματουργού Αγίου Νικολάου έως τις βρύσες του Προσκυνήματος.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 6.30 θα ψαλεί Ιερά Παράκληση όπου θα ιερουργήσει και θα κηρύξει το Θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος.

Όπως αναφέρει ανάρτηση του σάιτ proini.news, από το ιερό Προσκύνημα Αγίου Νικολάου Σπάτα – Αχαΐας απευθύνεται πρόσκληση στις Αρχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας και στους χριστιανούς της Ηλείας, των Πατρών και των άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, που ευλαβούνται τον Άγιο Νικόλαο, όπως προσέλθουν και συμμετάσχουν στις Ιερές αυτές ακολουθίες καθώς και να προσκυνήσουν την σεπτή Εικόνα του Θαυματουργού Αγίου.

 

Η ιστορία

Η Μονή Αγίου Νικολάου Σπάτων είναι μοναστήρι που ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα[1], από έναν καλόγεροτης Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας και της οποίας αποτέλεσε μετόχι για αρκετά χρόνια[2]. Γιορτάζει τρεις φορές το χρόνο· την 6η Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του αγίου, την 10η Μαΐου πιο πανηγυρικά, την ημέρα δηλ. μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα Λυκίαςτης Μικράς Ασίας(σημερινή Τουρκία) προς το Μπάριτης Ιταλίας, καθώς και κατά την εορτή της Πεντηκοστή[1]. Το μοναστήρι αποτελεί σημαντικό ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο και παράλληλα τοπόσημο της περιοχής, καθώς και πόλο έλξης πολλών προσκυνητών από την Αχαΐα, την Ηλείακαι αλλού.

Με αφορμή την εύρεση θαυματουργής εικόνας, που η λαϊκή παράδοση την τοποθετεί στα χρόνια της εικονομαχίας, χτίστηκε εκκλησάκι για τους προσκυνητές στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα, το 1875, άλλο μεγαλύτερο στη θέση του[6][2]. Σύμφωνα με την παράδοση Αχαιών και Ηλείων, οδοιπόροι κατευθύνονται προς το προσκύνημα του Αγίου την ημέρα της εορτής της παρόδου του λειψάνου. Κατά την παράδοση και διάφορες ιστορικές πηγές το 1087 το ιερό λείψανο είχε μετακομιστεί από τα Μύρα της Λυκίας(σημερινή Τουρκία) στο Μπάρι της Ιταλίας όπου εναποτέθηκαν στις 20 Μαΐου.

Η νοτιοδυτική Ελλάδα γιορτάζει το πέρασμα του λειψάνου στις 10 Μαΐου[7], αναφέρει η Wikipedia.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις