Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι δεν πρέπει να κάνετε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου - Οι ποινές φυλάκισης και τα πρόστιμα αν προκαλέσετε πυρκαγιά

Τι δεν πρέπει να κάνετε μέχρι τις 31 Οκτ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Οι διευκρινίσεις από την Πυροσβεστική της Βιομηχανικής Περιοχής Πάτρών

Τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που ισχύουν στην διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου υπενθυμίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών, με διοικητή τον Ανδρέα Στεμπίλη.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη απαγορεύεται σε αυτό το χρονικό διάστημα το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς γραπτή άδεια από την πυροσβεστική. Επίσης απαγορεύεται να τοποθετούνται μα φυλάσσονται ή να εγκαταλείπονται εύφλεκτες ύλες ή άχρηστα είδη ή απορρίμματα εντός των δασών ή των δασικών εκτάσεων .

Η δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρι απόσταση 500 μέτρων από αυτές.

Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρι απόσταση 100 μέτρων από αυτές, καύση ανθροκαμινων όπως και η εγκατάσταση εργαστηρίου ή τεχνικού συγκροτήματος που λειτουργεί με καύσιμη ύλη χωρίς τις άδειες και πιστοποιητικά που αναφέρονται στο άρθρο 8 και  9 και 9Α της Πυροσβεστικής Διάταξης.

Απαγορεύεται επίσης το κάπνισμα μελισσών χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα. Για τους παραβάτες προβλέπονται αυστηρές ποινές.

Ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό του καθαρισμού των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων, όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν καθαρίζονται με αποτέλεσμα να αποτελούν εστίες πυρκαγιών μέσα και σε αστικούς ιστούς.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη ο καθαρισμός τους είναι υποχρεωτικός από τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές τους που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση 100 μέτρων από τα όριά τους. Υποχρεούνται στην αποψίλωση από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών και αντικειμένων εντός αυτών.

Διευκρινίζεται επίσης ότι από τον Νόμο του Καλλικράτη οι δήμοι υποχρεούνται να τους καθαρίσουν αυτεπάγγελτα αν δεν το κάνουν οι ιδιοκτήτες, καλούνται όμως να πληρώσουν τα έξοδα και επιβαρύνονται με πρόστιμο 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στους χώρους που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς η εκτέλεση θερμών εργασιών, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου και μέχρι 31 Οκτωβρίου. Οι παραβάτες διώκονται και τιμούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Επιπρόσθετα απαγορεύεται η εκτέλεση θερμών εργασιών χωρίς άδεια από την πυροσβεστική. Θερμές εργασίες είναι η ηλεκτροσυγκόληση, η κοπή, η χρήση φλόγας ή εξοπλισμού που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα. Η Διάταξη έχει εφαρμογή σε κτίρια, εγκαταστάσεις καθώς και σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους που εκτελούνται θερμές εργασίες και έχουν σκοπό  τη συντήρηση επισκευή και μετατροπή χώρων, εγκαταστάσεων ή υλικών. Η διάταξη δεν έχει εφαρμογή σε κατοικίες, κτίρια ή εγκαταστάσεις κατά το στάδιο κατασκευής τους, σε χώρους που λειτουργούν επιχειρήσεις που οι θερμές εργασίες αποτελούν μέρος της παραγωγικής τους διαδικασίας. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 265 του Ποινικού Κώδικα όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση ή  έκταση που έχει κηρυχτεί αναδασωτέα, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη και με χρηματική ποινή. Δεν επιτρέπεται μετατροπή ή αναστολή της ποινής και η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεσή της, Αν η πράξη είχε ως επακόλουθο να εξαπλωθεί η πυρκαγιά σε μεγάλη έκταση, επιβάλλεται κάθειρξη. Αν η πράξη τελέστηκε από ιδιοτέλεια ή κακοβουλία ή η έκταση που κάηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Ακόμα, όπως ανακοινώθηκε αγρότες και κτηνοτρόφοι παύουν να δικαιούνται την επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και υποχρεούνται να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, στην περίπτωση πυο αυτοί ή μέλη της οικογένειών τους, είτε κριθούν ένοχοι είτε υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για τη διάπραξη εγκλημάτων εμπρησμού εκ προθέσεων ή εξ αμελείας διάφορων εκτάσεων.

Να σημειωθεί  ότι επιτρέπεται η καύση σιτοκαλαμιάς μόνο με άδεια από την πυροσβεστική κατόπιν αίτησης. Αιτήσεις πληροφορίες  κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες  9 -  στα γραφεία της ΒΙ.ΠΕ Πατρών

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις