Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ηρώ Κόττικα: "Για να αλλάξει η Πάτρα, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς!"

Ηρώ Κόττικα: "Για να αλλάξει η Πάτρ...

Συνέντευξη της υποψήφιας με το συνδυασμό του Νίκου Παπαδημάτου, στο thebest

Πώς προέκυψε η απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά και συγκεκριμένα με την αυτοδιοίκηση;

Αυθόρμητα. Όταν κάποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά, τα εφαλτήρια συνήθως είναι είτε η διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο σου είτε η εμπλοκή σε αυτά για την αποκόμιση κάποιου είδους προσωπικού οφέλους. Η δική μου απόφαση εντάσσεται στην πρώτη κατηγορία. Προέκυψε αβίαστα όταν με προσέγγισε ο Νίκος Παπαδημάτος και μου εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να αποτελέσω μέρος μιας κοινής προσπάθειας ώστε η πόλη μας να μπει ξανά σε μια πορεία προόδου και ανάπτυξης. Δεν γίνεται να έχεις την προσδοκία, ή και την απαίτηση, όταν τα πράγματα γύρω σου δεν πάνε καλά, να αλλάξουν κάνοντας απλά μια στείρα κριτική από τον καναπέ σου ή από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σου. Πρέπει να προσπαθήσεις, μέσω της ενεργούς συμμετοχής, να τα αλλάξεις. Η διαρκής απαξίωση της πολιτικής στα μάτια της νέας γενιάς και η διαρκώς αυξανόμενη αποχή της τελευταίας από την πρώτη, οδήγησαν στη σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας του πολιτικού προσωπικού της χώρας, τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική εξουσία. Το αποτέλεσμα είναι πως, συχνά, τις λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα καλούνται να τις δώσουν άνθρωποι ανεπαρκείς οι οποίοι ουδέποτε έχουν δοκιμαστεί στον στίβο της καθημερινότητας. Επειδή δεν θεωρώ πως ανήκω σε αυτήν την κατηγορία, αποφάσισα να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι σε μια προσπάθεια που στα μάτια μου δείχνει τελείως διαφορετική από τις υπόλοιπες.

 

Γιατί με τον Nίκο Παπαδημάτο και το συνδυασμό "ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ - ΜΠΟΡΟΥΜΕ";

Γιατί πρώτα απ' όλα πιστεύω στην ειλικρίνεια, την εντιμότητα, την ευθύτητα και στην πορεία ζωής του επικεφαλής του συνδυασμού. Όλη η Πάτρα γνωρίζει το ποιός είναι ο Νίκος Παπαδημάτος. Ένας άνθρωπος προερχόμενος από μια λαϊκή συνοικία και από βιοπαλαιστές γονείς και που με μεγάλες θυσίες και προσπάθεια κατάφερε να γίνει μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος. Γιατρός εγνωσμένης αξίας και υψηλής αποδοχής τόσο από τους συναδέλφους του όσο και από τους χιλιάδες ασθενείς του, τόσο στο στίβο του ελεύθερου επαγγέλματος για σχεδόν 30 χρόνια όσο και από αυτόν του δημόσιου νοσοκομείου για μια 10τία. Ξέρετε, υπάρχουν κάποια πράγματα που αξίζει να αναφέρονται για να τα γνωρίζει ο κόσμος. Όταν φεύγεις από τον νομό σου για να υπηρετήσεις την ιατρική σε δημόσιο νοσοκομείο άλλου νομού και μετά από  κάποιο χρονικό διάστημα σε μνημονεύουν τοπικές εφημερίδες ως υπόδειγμα γιατρού που πάντα είναι παρόν στις εφημερίες του και ουδέποτε καταδέχεται να πάρει φακελάκι, αυτό λέει πολλά για τον άνθρωπο γιατρό, πέρα από τον επιστήμονα. Ταυτόχρονα, επιδεικνύει αποτελεσματικότητα και στο επιχειρείν, διευθύνοντας με σύνεση για σχεδόν 30 χρόνια μια επιχείρηση που δίνει δουλειά σε 40 συμπολίτες μας και μάλιστα σε ένα περιβάλλον όχι απλά δυσοίωνο αλλά πλέον εχθρικό για τους επιχειρηματίες στον τομέα της υγείας. Τέλος, πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος ουδέποτε έζησε από την πολιτική. Το μόνο μέσο βιοπορισμού του ήταν και θα είναι πάντα η δουλειά του και η επιχείρησή του, με ήθος και εντιμότητα. Παρότι ξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινά σε πολύ νεαρή ηλικία, η πολιτική ανέλιξη δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, αλλά μια θεμιτή φιλοδοξία ενός ανθρώπου που ήθελε να προσφέρει ανιδιοτελώς και σε τομείς εκτός της ιατρικής. Άνθρωπος αυτόφωτος και αυτοδημιούργητος, που με έχει πείσει πως από την θέση του Δημάρχου έχει πολλά πράγματα να προσφέρει στην πόλη μας.

Ο συνδυασμός ΠΑΤΡΑ - ΕΝΩΜΕΝΗ προσπαθεί να αναδείξει μια διαφορετική προσέγγιση εκφοράς του αυτοδιοικητικού λόγου. Με σεβασμό στις διαφορετικές ιδεολογίες (εξαιρουμένων των ακραίων θέσεων και του εξώφθαλμου πολιτικού οπορτουνισμού), προτάσσει το κοινό συμφέρον και επιχειρεί μέσω της σύνθεσης και της συνεργασίας όλων των δυνάμεων της πόλης να παρουσιάσει μια πρόταση για την Πάτρα όπου κανένας δεν θα περισσεύει. Αυτή η προσέγγιση αντιπροσωπεύει και εμένα. Και γι' αυτό συμπορεύομαι με τον Νίκο Παπαδημάτο.

 

Τι θα αλλάζατε άμεσα στην Πάτρα εάν είχατε τη δυνατότητα;

Η Πάτρα δεν είναι μία αφηρημένη έννοια.  Είναι οι πολίτες της και η αυτοδιοίκησή της. Θεωρώ ότι δεν έχουμε καμία ελπίδα σαν πόλη να εκσυγχρονιστούμε, εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, από τον απλό πολίτη μέχρι τον Δήμαρχο που καλείται να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις. Για να αλλάξει η Πάτρα, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς!

Η μεταμόρφωση μίας πόλης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις από τον Δήμο αλλά και από την απόφαση των απλών πολιτών να αλλάξουν νοοτροπία. Όταν παίρνουμε μία κλήση για παράνομη στάθμευση, αντί να ψάχνουμε ποιόν γνωστό έχουμε στον δήμο ή την τροχαία για να την διαγράψει, πρέπει να αντιληφθούμε το λάθος και να μην το επαναλάβουμε. Δεν φταίει η έλλειψη εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων για το κάθε σκουπίδι που πετάμε εμείς στον δρόμο. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους δεν θα έπρεπε να αποτελεί μόνο νόμο του κράτους, αλλά κοινή λογική και σεβασμό στον συνάνθρωπο και την δημόσια υγεία. Από την άλλη πλευρά, οι προσλήψεις σε καίριες και μη θέσεις του δήμου δεν πρέπει να έχουν κομματικά κριτήρια. Το εύκολο είναι να εξυπηρετείς κομματικά συμφέροντα, το δύσκολο είναι να αλλάξεις κατεστημένες καταστάσεις και νοοτροπίες.  Ο Δήμος οφείλει να αποβάλει την τοξικότητα της μικροπολιτικής και μόνο έτσι θα καταφέρει να αποκτήσει σχέση σεβασμού με την κοινωνία.

Πιστεύω ότι πρώτα ο Δήμος πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να μεταφέρει το μήνυμα στην κοινωνία, να εμπνεύσει τους πολίτες να αλλάξουν. Και όταν το κάνει, οι πολίτες να το ακούσουν!

Αυτό είναι που θα άλλαζα άμεσα στην Πάτρα εάν είχα την δυνατότητα. Την νοοτροπία του κόσμου και της δημοτικής αρχής. Ξέρω ότι δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει από την επόμενη κιόλας μέρα, αλλά με χαρά διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλοί νέοι συνυποψήφιοι με ηθική και αισθητική που υποστηρίζουν αυτή την θέση. Στο πρόσωπο του κ.Παπαδημάτου βλέπω έναν άνθρωπο ο οποίος βάζει πάντα σε προτεραιότητα το κοινό καλό και με έχει πείσει ότι μπορεί να πάει κόντρα στο κατεστημένο που μας κρατάει πίσω εδώ και χρόνια.

 

 

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τομέας με τον οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε εάν εκλεγείτε;

Ο δήμος οφείλει να έχει ανθρώπινο πρόσωπο και να είναι κοντά στον πολίτη. Πιστεύω  ότι θα μπορούσα να συνεισφέρω τα μέγιστα στον κοινωνικό τομέα. Εδώ και 14 χρόνια ασκώ με περίσσεια αγάπη το επάγγελμα του διαιτολόγου. Είναι ένα επάγγελμα που αφορά την υγεία και κατά κύριο λόγο στο κομμάτι της πρόληψης. Από τις σπουδές μου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Νόττινγχαμ της Αγγλίας, είχαμε εκπαιδευθεί τόσο στην εφαρμοσμένη διαιτολογία σε κλινικά περιστατικά όσο και στην ευρύτερη κοινωνική περίθαλψη.  Έκτοτε έχω συμμετάσχει σε πολλές ημερίδες σε σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, σε ημερίδες για τους νέους αθλητές, σε ομιλίες σε σχολεία για την σωστή διατροφή των μαθητών. Πιστεύω ότι οι επαγγελματίες της πόλης στον χώρο της υγείας (σωματικής και ψυχικής) πρέπει να μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στο ευρύ κοινό για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Στόχος είναι η σωστή και καθολική ενημέρωση των πολιτών μέσω ημερίδων, θεματικών τριημέρων σε κεντρική πλατεία και τοπικών μέσω ενημέρωσης, όλα υπό την αιγίδα του δήμου σε συνεργασία με επαγγελματίες και αντίστοιχους φορείς της πόλης. Οι νέοι πρέπει να ενημερώνονται για την αιμοδοσία, το bullying, την ασφαλή οδήγηση,  την σωστή διατροφή και την σωστή χρήση του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι γυναίκες για τις προληπτικές εξετάσεις τεστ Παπ και μαστογραφίας, για την ενδοοικογενειακή βία, για την αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή. Και αυτά είναι λίγα από τα παραδείγματα από τις δράσεις που μπορούν να λάβουν χώρα.

 

 

 Ποιο είναι το πλεονέκτημα της πόλης που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί;

Η γειτνίασή της με την θάλασσα. Η πόλη μας έχει το πλεονέκτημα να είναι χτισμένη σε σημείο στρατηγικής σημασίας τόσο για την περιφέρειά μας όσο και για την χώρα γενικότερα. Για χρόνια αποτελούσε την πύλη εισόδου και εξόδου από και προς την τότε Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι όποτε το λιμάνι της άκμαζε (κυρίως λόγω του εμπορίου), τότε και η Πάτρα ήταν μια πόλη ευημερούσα. Σήμερα, το λιμάνι της είναι ασφυκτικά περιορισμένο στην κάλυψη επιβατικών κυρίως αναγκών ενώ οι υποδομές της στην υποδοχή τουριστικών σκαφών (yachts και mega yachts) είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες καθώς δεν υπάρχουν μαρίνες ικανές να τα φιλοξενήσουν. Η Πάτρα πρέπει να γυρίσει ξανά το "βλέμμα" της προς την θάλασσα. Να επαναπροσδιορίσει ποιά είναι τα πράγματα που η θάλασσα μπορεί να φέρει σε αυτήν, τα πλεονεκτήματα που της δίνει. Και αυτά δεν εξικνούνται μόνο σε ζητήματα τουρισμού (ένα κεφάλαιο που αν αντιμετωπιστεί σοβαρά μπορεί να αναδείξει την Πάτρα ως τουριστικό κόμβο) αλλά και σε αυτά ανάδειξής της σε διαμετακομιστικό κέντρο εξυπηρέτησης όχι μόνο των τοπικών βιομηχανιών αλλά και όλης της Πελοποννήσου.

 

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα τρία πιο σοβαρά προβλήματα της Πάτρας;

Ένα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης μας. Η ανεργία και συνεπακόλουθη μιζέρια στην οποία έχει περιέλθει. Η Πάτρα έχει μπει εδώ και χρόνια σε περίοδο έντονης εσωστρέφειας από την αποβιομηχάνιση μέχρι και σήμερα. Μία άλλοτε κραταιά και αριστοκρατική πόλη έχει φτάσει στο σημείο σχεδόν όλη της η οικονομία να εξαρτάται από τους φοιτητές. Η έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης, η μη αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η απουσία νέων τεχνολογιών είναι κάποια από τα βασικά παραδείγματα της εσωστρέφειας που ανέφερα παραπάνω και πια η Πάτρα μοιάζει μία πόλη που έχει χάσει το τρένο σε σχέση με άλλους δήμους της Ελλάδας.          

Είναι αναστρέψιμη αυτή η κατάσταση;

Πιστεύω πως είναι τέτοια η θέση της Πάτρας, τόσες πολλές οι δυνατότητες του θαλάσσιου μετώπου και τόσες πολλές οι ευκαιρίες για τουριστική ανάπτυξη, που εάν δεν τις αξιοποιήσουμε άμεσα θα έχουμε απλά να απολογούμαστε στις επόμενες γενιές των Πατρινών για το πόσο εκνευριστικά άπραγοι μείναμε, όταν άλλοι μικρότεροι δήμοι της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης έκαναν απλά το αυτονόητο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις