Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Μ. Χάκκας «επιστρέφει» στην Καισαριανή μέσα από την παράσταση της Ζωής Ξανθοπούλου

Ο Μ. Χάκκας «επιστρέφει» στην Καισαριανή...

Στο πλαίσιο της δράσης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, «'Ανοιγμα στην Πόλη».

Μια θεατρική παράσταση επιχειρεί να ζωντανέψει τον κόσμο του λογοτέχνη Μάριου Χάκκα σε μια πλατεία της αγαπημένης του Καισαριανής, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από διηγήματα, ποιήματα και θεατρικά του έργα. «Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα», είναι ο τίτλος της παράστασης που ανεβαίνει με ελεύθερη είσοδο στην πλατεία Εργατικά (Τζών Κέννεντυ & Λ. Μανωλίδη) στις 6, 7 και 8 Ιουνίου (στις 20.00) στο πλαίσιο της δράσης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, «'Ανοιγμα στην Πόλη».

Η Ζωή Ξανθοπούλου, ηθοποιός και σκηνοθέτρια με παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανέλαβε να υλοποιήσει την παράσταση, ανιχνεύοντας την υπαρξιακή αναζήτηση, τη μοναξιά, τη μελαγχολία, το χιούμορ, όπως και τον σαρκασμό για το αστικό περιβάλλον που κρύβουν τα κείμενα του Χάκκα.

«Πρόκειται για ένα ανοιχτό λαϊκό θέαμα, θα παρουσιάσουμε ένα βαριετέ με τους ήρωες του Χάκκα. Ήταν μια πρόταση του Σπύρου Γραμμένου και της Αριάδνης Καβαλιέρου, που είναι οι αφηγητές και οι ενορχηστρωτές της παράστασης, οι οποίοι είχαν την ιδέα να ανέβει στην Καισαριανή που είναι ο τόπος με τον οποίο συνδέθηκε η ζωή και το έργο του Χάκκα. Όλη η παράσταση είναι βασισμένη σε κείμενα του. Δεν έχει προστεθεί τίποτα. Χρησιμοποιούμε κάποια αποσπάσματα αλλά και ολόκληρα έργα από τα ποιητικά και τα θεατρικά του» αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ζωή Ξανθοπούλου.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σκηνοθέτις, η παράσταση έχει δύο στόχους: «ο ένας είναι να αναδειχτεί το έργο του Χάκκα, δηλαδή να δημιουργήσουμε στον κόσμο και ειδικότερα σε αυτούς που δεν τον ξέρουν μία ανάγκη να τον ψάξουν. Γιατί όσο περισσότερο τον γνωρίζεις μέσα από τα κείμενά του, τόσο περισσότερο τον αγαπάς και τον χρειάζεσαι στην καθημερινότητά σου. Και ο άλλος είναι να δούμε πως μια σπουδαία λογοτεχνία, όπως αυτή, μπορεί να επικοινωνήσει μέσα από μια θεατρική γλώσσα και ένα θεατρικό παιχνίδι με το κοινό, σε μια πλατεία όπου ο κόσμος θα κάτσει αναπαυτικά μία καλοκαιρινή νύχτα και θ' ακούσει αυτά τα σπουδαία κείμενα».

Πάνω στην πλατεία θα στηθεί μία σκηνή και θα τοποθετηθούν καθίσματα απ' όπου οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση. «Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια μας, παρακολουθούν τις πρόβες και η υποστήριξη τους είναι συγκινητική. Δίπλα μας υπήρξε από την πρώτη στιγμή ο ανιψιός του λογοτέχνη, Γιώργος Χάκκας , ο οποίος συμμετέχει σαν ένα αθόρυβο μέλος της οικογένειας του θιάσου, και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο κοντά στον αγαπημένο συγγραφέα. Ο Σπύρος Γραμμένος έχει γράψει πρωτότυπη μουσική για την παράσταση και έχει μελοποιήσει κάποια ποιήματα του Χάκκα. Συμμετέχουν επίσης φιλικά κάποιοι κάτοικοι της περιοχής σε έναν θίασο 15 ατόμων. Μάλιστα, στην παράσταση θ' ακουστεί και ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του Χάκκα ο οποίος ερμηνεύει μελοποιημένους στίχους του» επισημαίνει η Ζωή Ξανθοπούλου.

Aπό τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, αριστερών καταβολών, με δική του αντίληψη και στάση ζωής, μυαλό ατίθασο κι αναρχικό, o Μάριος Χάκκας (1931 - 1972) έζησε στην Καισαριανή και η περιοχή αυτή σημάδεψε τη ζωή του, τη συνείδηση και το έργο του. Η οπτική των διηγημάτων του είναι προσωπική, πολιτική και υπαρξιακή.

«Ο Χάκκας είναι βαθιά ανθρώπινος. Τα γραπτά του γίνονται ένα καταφύγιο των υπαρξιακών του, φαίνεται δηλαδή μέσα από τα κείμενά του ότι στην καθημερινότητα του ακόμα και σε πράγματα που μπορεί να είναι πρακτικής φύσεως, από πίσω υπήρχε μία υπαρξιακή αναρώτηση. Με συγκινεί ιδιαίτερα το πως διαπραγματεύεται τον αγώνα που κάνει με τον εαυτό του, ώστε να είναι συνεπής απέναντι στον εαυτό του, στους ανθρώπους, στις ιδέες του αλλά και το πως αντιμετωπίζει τον επερχόμενο θάνατό του. Η γραφή του είναι περιεκτική και ουσιαστική, χωρίς δογματισμούς, με πολλή αγάπη και γενναιοδωρία για τους ανθρώπους. Όλοι οι συντελεστές συμμετέχουμε με μεγάλη χαρά σε αυτό το εγχείρημα και ανυπομονούμε να μοιραστούμε τα κείμενά του με το κοινό» σημειώνει η Ζωή Ξανθοπούλου.

 ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture