Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένας θησαυρός ιστορίας στο κέντρο της Πάτρας και το άδοξο τέλος του...ΦΩΤΟ

Ένας θησαυρός ιστορίας στο κέντρο της Πά...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Η οικία του Γκούσταβ Κλάους στη Ρήγα Φεραίου

Στη φωτογραφία του 1920 διακρίνεται ξεκάθαρα και σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια η οικία του Γκούσταβ Κλάους στη συμβολή της Ρήγα Φεραίου και της Σατωβριάνδου. Ένα πραγματικό κόσμημα που δεν ευτύχησε να βγει αλώβητο από την κατεδάφιση και που χρησιμοποιήθηκε στο πέρασμα του χρόνου σαν φυλακές και εσχάτως σχολείο.

Το κτίριο όταν ήταν κατοικία του Γκούσταβ Κλάους, διέθετε αποθήκες, στάβλους, γραφεία και φυσικά ήταν κατοικία της τριμελούς οικογένειας του Βαυαρού επιχειρηματία.

Στον επάνω όροφο ήταν το γραφείο του Κλάους . Πολλές φορές τα πρωινά όταν ο καιρός ήταν καλός μπορούσε να αγναντεύει την έκταση όπου ήταν οι αμπελώνες αφού φυσικά τότε δεν ήταν τόσο κατοικημένη η περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Γουσταύος ήταν ένα εξόχως δραστήριο μέλος της ψηλής Πατραϊκής κοινωνίας, φίλος του τότε πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, καθώς και πολλών μελών  της ελληνικής και βαυαρικής βασιλικής αυλής. Στο σπίτι του, επί των οδών Ρήγα Φεραίου & Ζαΐμη, σύχναζε η αριστοκρατία των Ελλήνων και ξένων σταφιδεμπόρων της πόλης.

Το κτήριο προπολεμικά ανήκε στην Ιταλική κυβέρνηση και στέγαζε το Ιταλικό σχολείο αρρένων μέχρι το 1940. Μετά το τέλος του πολέμου το 1945 το κτήριο κατασχέθηκε από το Ελληνικό κράτος - όπως και άλλα κτήρια - και χρησιμοποιήθηκε για φυλακές.

Την δεκαετία του 80 κατεδαφίσθηκε και αναγέρθηκε το 11ο δημοτικό σχολείο Πατρών.

*πολλά στοιχεία περιλαμβάνονται σε αναρτήσεις στο διαδικτυακό group Patras memories

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις